mpsv.cz (MPSV)
Dávky a příspěvky  |  26.06.2024 00:00:00

Vláda navýšila příspěvek zařízením pro děti vyžadující okamžitou pomoc

Nařízením vlády se měsíční příspěvek pro zřizovatele zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc zvýší o 10 % na 43 560 . K tomuto kroku vláda přistoupila kvůli vysoké inflaci v minulém roce. Vláda rovněž změnila výpočet odměn za čekání mezi spoji ve veřejné linkové autobusové dopravě, které budou nově stanoveny na 1,25násobek minimální mzdy. 

„Aktuální výše příspěvku pro zřizovatele zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc činí 39 600 měsíčně za každé dítě. Nařízením vlády se tento příspěvek zvýší o 10 % na částku 43 560 . Po navýšení je to tedy 1 452 za kalendářní den,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Navýšení příspěvku souvisí s vysokou mírou inflace v minulém roce a s tím spojeným růstem nákladů na chod domácností. Stejné základní výdaje jako domácnosti mají i zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc, která uspokojují základní životní potřeby dětí (ubytování, strava, oblečení) a zajišťují poskytnutí zdravotní, psychologické nebo jiné potřebné péče.

„Tato zařízení poskytují ochranu a pomoc dětem, které se ocitly bez jakékoliv péče, nebo jsou-li jejich život či příznivý vývoj vážně ohroženy, případně pokud se dítě ocitlo bez péče přiměřené jeho věku,“ řekl ministr Jurečka. Dále se jedná o děti tělesně nebo duševně týrané či zneužívané, nebo děti, které se ocitly v prostředí či situaci, kdy jsou závažným způsobem ohrožena jejich základní práva. Tato zařízení azylového typu jsou určena k poskytnutí krizové a neodkladné pomoci.

Účinnost nařízení vlády je stanovena na 1. července 2024.

Výše odměny za čekání mezi spoji ve veřejné linkové autobusové dopravě

V souvislosti s vládní novelou zákoníku práce, která je v současnosti projednávána v Poslanecké sněmovně (jako sněmovní tisk č. 663) a obsahuje mimo jiné zrušení systému zaručených mezd se zachováním pouze zaručeného platu, je nutné řešit otázku budoucího způsobu určení výše odměny za čekání mezi spoji ve veřejné linkové osobní autobusové dopravě. Její výše je totiž v současnosti odvozena právě od nejnižší úrovně zaručené mzdy pro 5. skupinu prací.

Způsob určení výše této odměny stanoví nařízení vlády. V současnosti jde o 90 % této částky, což znamená 129 za hodinu.

Z tohoto důvodu vláda nově stanoví výši odměny za čekání mezi spoji ve vazbě na násobek minimální mzdy tak, aby odpovídala současné výši odměny valorizované o stejné procento, o které se zvýšila minimální mzda oproti roku 2023. Konkrétně se bude jednat o 1,25násobek minimální mzdy, což je 141 za hodinu. Účinnost nařízení vlády je stanovena na 1. července 2024.

 

 

 

 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688