ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  30.06.2024 11:40:00

EU investuje v 10 členských státech prostřednictvím Modernizačního fondu téměř 3 miliardy eur

mapa zemí EU, kde Modernizační fond investuje

Evropská unie dnes prostřednictvím Modernizačního fondu vyplatila 2,967 miliardy eur na podporu 39 energetických projektů v 10 členských státech EU. Tyto investice podpoří modernizaci energetických systémů, snižování emisí skleníkových plynů v energetice, průmyslu, dopravě a zlepšování energetické účinnosti. Jedná se o dosud největší výplatu prostřednictvím Modernizačního fondu, čímž se celkové výdaje od ledna 2021 zvýšily na 12,65 miliardy eur. Tyto investice pomáhají členským státům splnit jejich cíle v oblasti klimatu a energetiky a přispět k dlouhodobému cíli EU dosáhnout do roku 2050 klimatické neutrality.

Členskými státy, do nichž míří tato první výplata v roce 2024, jsou Bulharsko (65,2 milionu eur), Chorvatsko (52 milionů eur), Česko (835,2 milionu eur), Estonsko (24,1 milionu eur), Maďarsko (76,8 milionu eur), Lotyšsko (26,8 milionu eur), Litva (59 milionů eur), Polsko (697,5 milionu eur), Rumunsko (1,095 miliardy eur) a Slovensko (35 milionů eur). Projekty, jimž se dnes dostalo podpory, se zaměřují na výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů, využívání a zavádění obnovitelných zdrojů energie, modernizaci energetických sítí a energetickou účinnost.

K příkladům návrhů , které byly dnes financovány, patří:

Lhůty, v níž mají členské státy předložit investiční návrhy na potenciální podporu z Modernizačního fondu, jsou u neprioritních návrhů 13. srpna 2024 a u prioritních návrhů 10. září 2024.

Souvislosti

Modernizační fond je financován z příjmů z dražeb emisních povolenek ze systému EU pro obchodování s emisemi a jeho cílem je podporovat třináct členských států s nižšími příjmy při jejich přechodu na klimatickou neutralitu. Přijímajícími členskými státy jsou Bulharsko, Česko, Estonsko, Chorvatsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Polsko, Rumunsko a Slovensko, jakož i Portugalsko, Řecko a Slovinsko, které se staly způsobilými pro podporu z Modernizačního fondu od ledna 2024 v rámci revidovaného systému EU pro obchodování s emisemi (EU ETS).

Modernizační fond podporuje investice do výroby a využívání energie z obnovitelných zdrojů, do energetické účinnosti, ukládání energie, modernizace energetických soustav (včetně dálkového vytápění, potrubí a sítí) a rovněž do spravedlivé transformace v regionech závislých na uhlíku. Přehled dříve vyplacených částek naleznete zde .

Fond doplňuje další unijní nástroje financování, jako je politika soudržnosti a Fond pro spravedlivou transformaci. Mobilizuje významné zdroje, které mohou způsobilým členským státům pomoci zvýšit investice v souladu s plánem REPowerEU a balíčkem Fit for 55. Za činnost fondu odpovídají přijímající země , které úzce spolupracují s Evropskou komisí a Evropskou investiční bankou (EIB).

Další informace

Přijatá rozhodnutí o vyplacení prostředků

Potvrzení prioritních investic

Doporučení investičního výboru Modernizačního fondu

Seznam potvrzených a doporučených investičních návrhů

Internetové stránky Modernizačního fondu

Realizace Zelené dohody pro Evropu

Citace

 

Modernizační fond je klíčovým nástrojem na podporu dekarbonizace a zároveň projevem solidarity v EU. Celkem 12,65 miliardy eur, které jsme členským státům vyplatili od roku 2021, svědčí o našem odhodlání dosáhnout cíle klimatické neutrality sociálně spravedlivým způsobem. Podporou této skupiny členských států při modernizaci jejich energetických systémů pokračujeme na cestě k dekarbonizaci prostřednictvím investic do čistých technologií, které nás v dlouhodobém horizontu rovněž učiní konkurenceschopnými.

Maroš Šefčovič, výkonný místopředseda pro Zelenou dohodu pro Evropu, interinstitucionální vztahy a strategický výhled

 

Dnešní vyplacení téměř 3 miliard eur představuje další pokrok Evropy na cestě ke klimatické neutralitě. Tato rekordní částka opět ukazuje, jak velký je přínos stanovení ceny uhlíku a investování příjmů do naší ekologické transformace tak, aby z toho profitovali naši občané, průmyslová odvětví i klima.

Wopke Hoekstra, Commissioner for Climate Action

Pro realizaci ekologické transformace Evropy mají zásadní význam cílené a účinné investice, které kombinují cíle v oblasti klimatu, konkurenceschopnosti a soudržnosti. Pro členské státy využívající Modernizační fond představuje podpora poskytovaná na modernizaci jejich energetických sítí, zlepšení energetické účinnosti a urychlení cenově dostupného přechodu od fosilních paliv k obnovitelným zdrojům energie velmi pozitivní vývoj. Dnešní oznámení o dosud největší jednorázové výplatě prostředků ukazuje, že Modernizační fond EU se stal klíčovým finančním mechanismem pro urychlení dekarbonizace našich ekonomik, jež pomůže splnit ambiciózní evropské cíle v oblasti klimatu.

Ambroise Fayolle, European Investment Bank Vice-President

Podrobnosti

Datum zveřejnění
24. června 2024
 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Evropská unie:

Po 14:56  Týdenní přehled dění v institucích EU 1. – 8. července 2024 Tvoříme Evropu (tvorimevropu.cz)
Po 13:42  Maďarsko se ujímá předsednictví v Radě EU Tvoříme Evropu (tvorimevropu.cz)
Po 11:01  Ambitious EU–Kenya Economic Partnership Agreement enters into force ec.europa.eu (Evropská komise)
Po   8:00  Mottem maďarského předsednictví je Make Europe Great Again Tvoříme Evropu (tvorimevropu.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688