mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  29.06.2024 23:40:00

Starosta města Nepomuk s delegací navštívili hlavní město Brasília (video)

29.06.2024 / 23:10 | Aktualizováno: 29.06.2024 / 23:26

Ve dnech 16. – 25. června 2024 navštívil Brazílii starosta města Nepomuk Vladimír Vokurka. Jde o první návštěvu nového starosty, jejímž cílem bylo pokračování spolupráce s brazilským městem Sao Joao Nepomuceno (stát Minas Gerais), se kterým má český Nepomuk formální partnerství od roku 2016. Starosta byl doprovázen bývalým starostou města Jiřím Švecem a dalšími zástupci. Cesta měla být zejména potvrzením zájmu obou stran na dalším rozvoji vztahů a tedy kontinuity dosavadní relace.

Předmětem rozhovorů na velvyslanectví byla především dlouhodobá spolupráce a zájem na jejím pokračování. Velvyslankyně Pavla Havrlíková poděkovala za dlouhodobou podporu Mikroregionu Nepomucko a městu Nepomuk při financování koncertů barytonisty Martina Vydry v Brazílii. Ty v letošním srpnu pokračují společným turné Martin Vydry s Barborou de Nunez Cambraia a vyvrcholí závěrečným koncertem se Symfonickým orchestrem hlavního města právě v Brasília na počest Roku české hudby. Celému turné česká titulářka poskytla záštitu. Starosta zmínil, že dalším rokem pokračuje podpora studia českého jazyka pro studenty ze SJN formou online, v roce 2023 vybraným studentům radnice financovala studijní pobyt v Česku. Pavla Havrlíková připomněla svoji květnovou návštěvu Nepomuku, kdy si prohlédla expozici „Svatojánské mosty“. Výstavy, která rovněž proběhla pod její záštitou, se účastnily umělecké školy z Curitiby (stát Paraná), a to díky úsilí české krajanky Maria Luizy Maliny. Brazilské děti si odnesly 9 ocenění, která jim budou předána pravděpodobně z rukou místopředsedy senátu Tomáše Czernína v září 2024.

V Sao Joao Nepomuceno byla návštěva v režii prefekta Ernandese José da Silvy. Její součástí bylo i setkání s historikem Luisem Pontesem, který se dlouhodobě podílí na propagaci kultu svatého Jana Nepomuckého v Brazílii. Luis Pontes je autorem knihy „Svatý Jan Nepomucký v iberoamerickém světě“, která byla mimo jiné pokřtěna v Brazílii loni v září v rámci veřejné diplomacie českého velvyslanectví. Nepomučtí navštívili také sociální projekt Divina Misericordia, který se stará o ohrožené děti, zejména týrané a zneužívané.

U příležitosti institucionální návštěvy zástupců českého Nepomuku pak byl uveden dokument s Luisem Pontesem „Diamant ve vnitrozemí Minas Gerais“, pojednávající o historii Sao Joao Nepomucena a jeho vazbě na dnešní Česko a Nepomuk (ke zhlédnutí na https://www.youtube.com/watch?v=vdlwcm3zVUY).

V Rio de Janeiru se zástupci města Nepomuk setkali s kandidátkou na honorární konzulku, paní Shirley Sobotka.

https://www.sjnepomuceno.mg.gov.br/detalhe-da-materia/info/comitiva-tcheca-visita-tiro-de-guerra-de-sao-joao-nepomuceno/215270

https://youtu.be/ipeBCgkNC7g?si=Dacm4C01l0YS98W6

https://www.sjnepomuceno.mg.gov.br/detalhe-da-materia/info/cidades-irmas-prefeito-recepciona-comitiva-tcheca-no-gabinete-municipal/215260

Galerie


Návštěva starosty Nepomuku


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688