Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  28.06.2024 17:34:52

3 důvody, proč bitcoin zažívá výrazný propad

Ilustrační obrázek | zdroj: CoinBank https://coinbank.cz/portal-o-kryptomenach

Od dubnového půlení již uběhly dva měsíce a bitcoin stále hledá pevnou půdu pod nohama. Přestože v mezidobí dokázal chvilkově posílit nad úroveň 70000 dolarů, rychle svou pozici ztratil a spíše osciluje kolem úrovně 65000 dolarů. Bitcoin se tím snaží vyrovnávat výrazné prodejní tlaky, které na něj v posledních týdnech působí. Jedná se o souhru hned tří faktorů, které vyvolávají obavy o krátkodobou stabilitu nejstarší kryptoměny.

  1. Faktor – dlouhodobí držitelé
  2. Faktor – první těžaři
  3. Faktor – správci ETF

U všech tří výše zmíněných účastníků kryptoměnového trhu jsme svědky výrazného odlivu kapitálu, kdy hojně prodávají své doteď držené bitcoiny.

Dlouhodobí držitelé

Dlouhodobí držitelé prodali jen za poslední dva týdny bitcoiny v souhrnné hodnotě 1,2 miliardy dolarů. Na tento fakt upozornil generální ředitel blockchainové analytické společnosti CryptoQuant, Ki Young Ju, který prostřednictvím sítě X zároveň uvedl, že tak velký objem bitcoinů se dá jen stěží prodat prostřednictvím mimoburzovních transakcí. Dlouhodobí držitelé jsou nuceni prodávat své bitcoiny prostřednictvím kryptografických burz, čímž však zvyšují prodejní tlak na bitcoin a ten se negativně propisuje do kurzu bitcoinu.

Realizovaný zisk tzv. dlouhodobých bitcoinových velryb | zdroj: Ki Young Ju síť X https://x.com/ki_young_ju/status/1803137868254343450

První těžaři

Druhým faktorem, který aktuálně sráží bitcoin, jsou výprodeje tzv. prvních těžařů. Ti zejména po dubnovém půlení začali vybírat své zisky. Těžaři odprodali bitcoiny v souhrnné výši přibližně 550 milionů dolarů. K transakcím přistoupili zejména, když se bitcoin obchodoval v rozmezí 62000 až 70000 dolarů. Také tento trend se negativně promítá do poklesu hodnoty bitcoinu.

Že k výprodejům přistoupili až po půlení, potvrzuje analýza na řetězci. Velcí a silní těžaři se tímto krokem pokouší eliminovat slabší těžaře, pro které může být náročné ustát skokové zvýšení nákladů. Tím, že nebudou moci odprodávat své vytěžené bitcoiny se ziskem, budou nuceni dříve, či později kapitulovat a z kryptoměnového trhu se stáhnout. To sice krátkodobě přispěje k dalšímu propadu trhu, ale zároveň to přispěje k očistě a budoucímu možnému růstu.

Z historie víme, že největších zisků bitcoin dosahoval vždy 12 až 18 měsíců po halvingu. Vypadá to, že vývoj v nynějším cyklu by mohl kopírovat předchozí cykly. A to i přesto, že do jeho vývoje nově promlouvají burzovně obchodovatelné fondy s bitcoiny (ETF). Na druhou stranu se k výprodejům přidávají i tací těžaři, kteří si jen chtějí vytvořit finanční rezervy pro případný hlubší propad trhu.

Realizovaný zisk těžařů | zdroj: Ki Young Ju síť X https://x.com/ki_young_ju/status/1803140316536479878

Správci ETF

V minulém týdnu situaci ještě umocnily pokračující čisté odtoky z ETF s bitcoiny. Odliv kapitálu začal takřka ihned po prolomení hranice 70000 dolarů za bitcoin. Přičemž za posledních šest dní se jedná o odliv kapitálu v souhrnné výši 960 milionů dolarů. Nejvýraznější odlivy kapitálu zaznamenaly fondy společností Grayscale a Fidelity.

Trend čistých přílivů a odlivů u ETF s bitcoiny | zdroj: SpotOnChain https://docs.google.com/spreadsheets/d/1eoMB6ivHiKhUt7MIk0fv6gxt9-OlnktfHReHMuvWduA/edit?gid=423288727#gid=423288727

Díky lednovému spuštění nabídky ETF s bitcoiny došlo k oživení poptávky po této nejstarší a nejhodnotnější kryptoměně. Takřka okamžitě se zvýšená poptávka promítla do prudkého nárůstu počtu transakcí s bitcoiny. Na druhou stranu tento vzestup aktivity bohužel neznamenal významnější příliv nových účastníků. Paradoxně počty nově vstupujících uživatelů bitcoinu naopak klesly na několikaleté minimum. Aktuálně jsou nižší než zaznamenané počty během medvědího období v roce 2018. Bohužel absence růstu maloobchodních investorů vcelku oprávněně vyvolává otázky ohledně udržitelnosti současné dynamiky trhu.

Aktivní bitcoinové adresy | zdroj: CryptoQuant https://cryptoquant.com/asset/btc/chart/addresses/active-addresses?window=DAY&sma=0&ema=0&priceScale=log&metricScale=linear&chartStyle=line

Závěr

Lednové schválení ETF, dubnový halving a přerod bitcoinu do pozice institucionálního investičního aktiva jsou faktory, které prozatím brání zažehnutí dlouhodobějšího býčího období, a to i přesto, že nálada na trzích je nadále optimistická. Přesto, že tyto tři faktory mají potenciál podpořit růst bitcoinu do statisícových výšin, momentálně to jsou jejich záporné bilance, které bitcoin sráží. Nelze tak ani vyloučit, že by to mohla být předzvěst delšího korekčního období. Kterým směrem se bitcoin vydá, ukáží však až příští dny.

Informace obsažené v tomto článku neslouží jako investiční rady. Jsou jen pro informační účely.

 


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

20.06.2024  Pozor na investice do altcoinů! Jejich popularita rychle klesá Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
17.06.2024  Slábne přijetí bitcoinu! Co to pro něj může znamenat do budoucna? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
13.06.2024  Bitcoin je jako na houpačce, čeká se na další růst Martin Stránský (WBTCB)
11.06.2024  Může bitcoin ještě letos vzrůst nad úroveň 100000 dolarů? Může! Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688