David Jukl (Mercurius Pro)
Akcie ve světě  |  24.11.2021 10:31:53

3 důvody, proč koupit Teslu, a 1 důvod, proč ji prodat

Automobilový průmysl se jednoznačně orientuje na elektrickou energii a všechny velké automobilky se intenzivně prosazují v oblasti elektromobilů. Byla to však společnost Tesla (NASDAQ:TSLA), která v tomto směru skutečně začala a investoři si toho zjevně všimli.

 

Zde je trojice důvodů, proč by investoři mohli chtít vložit část peněz do akcií společnosti Tesla, a jeden důležitý důvod, proč byste to možná dělat neměli. Pokud totiž máte v akciích Tesla zisky, může to být dokonce dobrý důvod, proč zvážit uzamčení alespoň části svých zisků.

 

1. Společnost Tesla se hyperaktivně zaměřuje na přechod na čistou energii

 

Tesla je v podstatě předním výrobcem čistě elektrických vozidel. V této mezeře působí i další, ale Tesla je již dlouho jménem, které je třeba překonávat. A v tuto chvíli skutečně dosahuje zisku, přičemž v každém z posledních pěti čtvrtletí dosáhla kladného zisku. Po mnoho let společnost v podstatě jen krvácela červeným inkoustem. Nyní však zaznamenala důležitý obrat, přestože ve třetím čtvrtletí prodala jen asi 240 000 vozů. Pro srovnání, Ford (NYSE:F) prodal v tomto čtvrtletí více než čtyřikrát tolik vozů. Tesla tak zůstává malým hráčem, ale to je jen dobře, pokud vydělává peníze.

 

Klíčový rozdíl je v tom, že Ford a jeho kolegové se z velké části snaží vyrovnat přechod od benzinu k elektřině. Tesla to dělat nemusí. Kromě automobilů se Tesla mezitím věnuje také solární energii a bateriové technologii. Má tedy více možností růstu, protože technologie obnovitelných zdrojů energie se dostává do masového povědomí, a navíc má velmi loajální zákaznickou základnu, které může prodávat další produkty. Vypadá to tedy, že Tesla by nakonec mohla být mnohem širší hrou v oblasti čisté energie pro ty, kteří mají sklon k ESG.

 

2. Tesla má vizionářské vedení

 

Tesla je dítětem generálního ředitele Elona Muska. Někdy je přirovnáván k Tonymu Starkovi z komiksové série Iron Man, což naznačuje, že je to bohatý geniální dobrodinec. Tato charakteristika je diskutabilní, protože má tým odborníků, kteří mu pomáhají elektromobily a technologie, jež za nimi stojí, skutečně vyrábět - co je však zcela jasné, je to, že umí společnost, kterou řídí, propagovat. A to, co vytvořil, je docela působivé. I když má ve zvyku občas tlačit na pilu v propagaci, zatím to bylo čistě pozitivní a není důvod očekávat, že by se to mělo změnit. Ve skutečnosti mnoho investorů vlastní akcie částečně právě kvůli Elonu Muskovi.

 

3. Tesla má spoustu příležitostí k růstu

 

Hyperzaměření na rostoucí průmyslovou niku s vizionářským vůdcem v čele. V tomto popisu je toho hodně, co se vám může líbit. Co je zde však opravdu zajímavé, je to, že za předpokladu, že si Tesla dokáže udržet svůj oborový cachet, je zde velký prostor pro to, aby získala náskok před staršími konkurenty, kteří jednoduše nemají takovou image. Vraťme se k prodejním číslům v bodě č. 1, kde bylo uvedeno, že prodeje Tesly jsou na úrovni méně než čtvrtiny toho, co prodal Ford. A Ford je jen jednou z mnoha velkých globálních automobilových společností, kterým Tesla může ukrást podíl na trhu tím, že bude chladnější a modernější. Například General Motors (NYSE:GM) prodal ve třetím čtvrtletí zhruba 1,3 milionu vozů. Ano, obě společnosti se snaží rozvíjet své podnikání v oblasti elektromobilů, ale jejich dominance na trhu s vozidly s benzinovým motorem jim nutně nedává výhodu v oblasti elektromobilů, kde je značka Tesla často na prvním místě. Ve skutečnosti jsou podmínky pro elektromobily mnohem vyrovnanější a Tesla již prokázala, že dokáže účinně konkurovat největším automobilkám v oboru.

 

Je čas zafixovat nějaké zisky?

 

Velkým problémem společnosti Tesla, nad kterým by se investoři měli opravdu důkladně zamyslet, je ocenění. Existuje řada způsobů, jak se na to dívat, ale ten, který je pravděpodobně nejvíce šokující, je tržní kapitalizace. Tržní kapitalizace společnosti Tesla činí zhruba 1,1 bilionu dolarů, zatímco u Fordu je to 77 miliard dolarů a u General Motors 89 miliard dolarů. To je šokující, protože, když se vrátíme k výše uvedeným číslům prodejů, Tesla prodala ve třetím čtvrtletí méně než čtvrtinu vozů, které prodal Ford nebo GM. Jak je možné, že má více než desetkrát vyšší hodnotu než každá z těchto dvou společností? I s ohledem na všechny příležitosti, které má pro růst v příštích letech, se dnes do akcií Tesly zjevně promítá mnoho dobrých zpráv.

 

Investoři, kteří se svezli s akciemi nahoru, by pravděpodobně měli přemýšlet o tom, že si část peněz vezmou ze stolu. Vždyť jen za poslední rok se cena akcií zdvojnásobila. A to včetně nedávné volatility kolem prodeje akcií Elona Muska. To neznamená, že musíte prodat všechny akcie, které vlastníte, ale opatrnost napovídá, že uzamčení některých zisků má smysl. Možná můžete hotovost použít k diverzifikaci svého portfolia, které může být vzhledem k obrovskému 1 200% zisku od ledna 2020 na Teslu trochu extra zatížené.

 

Jednejte, než se situace změní

 

Nic netrvá věčně a obrovská tržní hodnota společnosti Tesla v porovnání s jejími kolegy se pravděpodobně v určitém okamžiku obrátí. Společnost možná vyrábí skvělé elektromobily, ale trh s elektromobily jí sotva patří. A to pravděpodobně povede k případnému přecenění akcií. Protože nelze předpovědět, kdy k tomu dojde, měli by dlouhodobí investoři jednat nyní, dokud mají ještě velké zisky z akcií. Uzamknutí části zisku může v případě, že akcie budou dále růst, pálit, ale pro většinu investorů je to logický krok vzhledem k velmi reálnému riziku, že Wall Street oceňuje příliš mnoho dobrých zpráv. A to platí i při všech pozitivních vlastnostech, které Tesla má.

 

A pokud jste si Teslu ještě nekoupili, no, možná by bylo nejlepší ji zatím nechat na seznamu přání, pokud máte alespoň minimální hodnotové sklony.

Mercurius Pro

Mercurius Pro, o. c. p., a. s. vznikl v roce 2018 a jeho tým má bohaté zkušenosti z předchozího působení jak v českých, tak zahraničních makléřských domech, investičních bankách a dalších finančních institucích. Poskytujeme profesionální služby pro začínající, pokročilé i institucionální investory. Naší vizitkou jsou letité zkušenosti a výsledky naší práce.

Pro investory, kteří nemají velké zkušenosti, případně jsou limitováni časem, nabízíme konzultace s makléřem či pasivní přístup k investicím skrze řízená portfolia. Zkušený investor uvítá širokou paletu nástrojů FX, komoditního, finančního i akciového trhu, včetně derivátů. Lehce si tak může z naší nabídky vytvořit své široce diverzifikované portfolio. Profesionálním a korporátním investorům nabízíme produkty a podmínky upravené dle jejich požadavků.

Více informací najdete na: www.mercurius.pro

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

19.07.2020Cebia: 10 důvodů, proč neotálet s koupí ojetiny Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
12.08.2017Je tohle opravdu důvod koupit si Model 3 od Tesly? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688