Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  28.06.2024 16:51:52

Revize dat HDP pozměnila obrázek české ekonomiky (Komentář)

Český statistický úřad spolu s finálním odhadem HDP za Q1 24 rovněž provedl velkou revizi národních účtů. Kromě revize výkonu za Q1 24 (z 0,3 % q/q na 0,2 %) nová data ukázala, že se česká ekonomika navzdory v minulosti přetrvávajícímu pesimismu nachází nad předpandemickou úrovní HDP z Q4 19 již od Q2 22. Před touto revizí přitom tuto pomyslnou metu stále doháněla jako jediná země v EU. Tuzemské hospodářství tak od pandemie nevstoupilo do technické recese, když se HDP dvakrát v řadě mezičtvrtletně nesnížil. Největší podíl na vzestupné revizi úrovně HDP jde za spotřebou domácností. Ta je sice stále hlavním důvodem slabšího růstu tuzemské ekonomiky, ale propad, který dříve dosahoval téměř úrovní z pandemie, je nyní daleko mírnější. To z části souvisí i se změnou zachycení ukrajinských uprchlíků jako rezidentů. Spotřeba domácností je ale oproti Q4 19 stále nižší o 5,5 %, což souvisí i s nadále vysokou mírou úspor domácností, která v Q1 24 dosáhla 18 %. To je sice výrazný pokles oproti předcházejícímu čtvrtletí (o 1,9 pb), stále je ale daleko vyšší oproti předpandemickému období. Důvodem může být i utažená měnová politika. Míra zisku nefinančních podniků v Q1 24 mírně klesla o 0,5 pb na 46,2 %, stále však zůstává robustní. K významné změně došlo i v nominálním HDP, který je od roku 2020 podle nových dat v průměru vyšší o zhruba 3,3 %. Revize dat HDP tak ukázala, že české hospodářství předchozí roky vysoké inflace ustálo v lepší formě, stále se však potýkalo jen s anemickým růstem, respektive prakticky stagnovalo po ostrém oživení, které následovalo po pandemii.

Na čtvrtečním zasedání ČNB se bankovní rada rozhodla pokračovat ve snižování úrokových sazeb 50bodovým tempem, a to v poměru 5:2. Mohlo by však jít již o poslední nestandardní (resp. mimo 25 bb) krok v tomto cyklu uvolňování měnové politiky. Na příštím zasedání by se většina bankovní rady měla již naklonit ke 25 bb. Na nízkou pravděpodobnost pokračovaní snižování sazeb o 50 bb poukázal i guvernér Michl. Další postup však zůstane i nadále opatrný s ohledem na bankovní radou intenzivně vnímaná mírně proinflační rizika plynoucí z napjatého trhu práce, perzistentní inflace ve službách či oživující úvěrové aktivity. Čekáme, že bankovní rada bude dále snižovat sazby, byť pomalejším tempem o 25 bb, a na konci roku by klíčová repo sazba měla činit 4,00 %, což je stále mírně pod tržním zaceněním. Více jsme o zasedání napsali zde: https://bit.ly/CNB_June24_CZ.

Dnes zveřejněná data deflátoru soukromé spotřeby z USA nikterak nepřekvapila. Celkový PCE v květnu meziměsíčně stagnoval, zatímco ten jádrový vzrostl jen nepatrně o 0,1 % m/m. Údaj v souladu s očekáváním by tak mohl přispět ke zvýšení jistoty centrálních bankéřů Fedu ohledně ústupu inflačních tlaků poté, co inflace, zejména ta jádrová, na začátku roku nečekaně zrychlovala. K prvnímu snížení sazeb Fedu dávají investoři velkou šanci na listopad letošního roku, přičemž i září je ve hře. My jsme opatrnější a očekáváme první snížení až v příštím roce, riziko jednoho cutu na samotném konci roku ovšem přetrvává.

Z eurozóny byla zveřejněna zejména měkká data sentimentu. Ta měla tendenci spíše zklamávat. Německý IFO index se v červnu oproti očekávání zhoršil a stejně tak i spotřebitelská důvěra Gfk. Indikátor důvěry v ekonomiku eurozóny od Evropské komise rovněž překvapil, když klesl na 95,9 b., zatímco trh očekával stagnaci na 96,1 b. Nadále platí, že negativní nálada převládá zejména v průmyslu. Kromě dat ovlivnily obchodování v týdnu i komentáře představitelů ECB, které víceméně souzněly s tržními očekáváním. Ty v letošním roce implikují ještě zhruba dvojí snížení úrokových sazeb. Na nejbližším zasedání v červenci úrokové sazby však pravděpodobně zůstanou beze změny.

Zatímco během týdne měly globální sazby tendenci mírně růst, tak ty korunové se v mezitýdenním srovnání propadly níže o 10-15 bb dle splatnosti. Vliv na to mělo zejména zasedání ČNB. V souvislosti s tím česká koruna oslabila nad 25,00 CZK/EUR, zatímco ostatní středoevropské měny posilovaly. Maďarský forint a polský zlotý posílily shodně o zhruba 0,3 %. Obchodování v týdnu ovlivnilo i politické dění. Blížící se francouzské volby a nepříznivé výsledky v průzkumech pro stranu prezidenta Macrona přispěly k výprodeji francouzských aktiv. První debata mezi americkými kandidáty na prezidenta zase vyzněla výrazně ve prospěch D. Trumpa. To ovšem mělo na globálních trzích zatím jen omezený dopad.

Autor: Kevin Tran Nguyen

Investiční bankovnictví Komerční banky

Investiční bankovnictví Komerční banky poskytuje investiční služby podle Zákona o podnikání na kapitálovém trhu v rozsahu daném licencí České národní banky. Klientům nabízí zejména služby v oblasti investování volných zdrojů, financování a zajištění tržních rizik.

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB: http://trading.koba.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

Pá 10:23Rozsáhlá revize HDP změnila příběh celé ekonomiky (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
08.12.2023Data z české ekonomiky mírně vylepšila její obrázek (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
01.12.2023Česká ekonomika po revizi odhadu HDP klesla v Q3 výrazněji (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
23.02.2023Nižší spotřeba přispěla k sestupné revizi amerického HDP (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688