mzp.cz (MŽP)
Dotace  |  27.06.2024 02:00:00

Další miliarda korun podpoří renovace škol, nemocnic a dalších veřejných budov

Školy, sportoviště, nemocnice, úřady a mnohé další veřejné budovy budou energeticky úspornější. Pomůže jim v tom nová dotační výzva financovaná z Národního plánu obnovy. O peníze na důkladné renovace svých budov mohou žádat obce, města a další veřejné subjekty od 1. července 2024. Celkově je pro tuto výzvu vyhrazena 1 miliarda korun.

„Pokračujeme v podpoře výrazného snižování spotřeby energie ve veřejném sektoru a v této osmé výzvě čeká miliarda korun právě na školy, nemocnice, pečovatelské domy ale i kostely a další veřejné budovy, které jsou ekonomicky náročné a potřebují zateplit, vyměnit okna nebo zdroj vytápění. Řada budov už úsporných je, mnohé další ale renovaci ještě potřebují. Utvrzuje nás v tom i obrovský zájem z řad žadatelů, za který jsme velmi rádi. Obce a další instituce si uvědomují, že taková investice se dlouhodobě vyplácí. Ať se energetické úspory týkají hasičské stanice na vsi, pečovatelského domu ve městě nebo velkého úřadu v Praze, vždy je to přínos pro životní prostředí a pro komunitu jako takovou,“ říká ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Resort podporuje úsporná opatření u veřejných budov dlouhodobě z různých dotačních programů, především z Operačního programu Životní prostředí, Modernizačního fondu a Národního plánu obnovy. „Jen v současném programovém období evidujeme přes 900 projektů s celkovým požadavkem na dotaci více než 13 miliard korun,“ doplňuje ministr s tím, že v aktuální výzvě klade ministerstvo důraz na provedení co nejkvalitnějších energeticky úsporných renovací. „Je pro nás důležité a preferujeme, když se žadatel o dotaci pustí opravdu do komplexního projektu. Nejenže zateplí fasádu, vymění okna, ale k tomu přidá obnovitelný zdroj energie, zaměří se na technologie ve vnitřních prostorách, využije stínící techniku, řízené větrání, vyladí energetický management a tak dále. Budova pak bude nejen velmi úsporná, ale i adaptovaná na klimatickou změnu,“ vysvětluje ministr Hladík.

V takovém duchu je nastavena i vyhlášená výzva. Komu se podaří uspořit významné množství energie, může si sáhnout na vyšší dotaci. „Žadatelé mohou získat různou výši podpory v závislosti na rozsahu renovace. Až polovinu způsobilých výdajů uhradíme, pokud rekonstrukce uspoří 30 a více procent primární energie z neobnovitelných zdrojů, v případě výraznějších úspor dosahujících 40 a více procent energie může dotační podpora vystoupat až na 60 % celkových způsobilých výdajů,“ říká Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR, jehož úřad dotace administruje.

I díky více než sedmimilionové podpoře v předchozí výzvě došlo například k rekonstrukci sboru církve Československé husitské na Žižkově, který slouží jako komunitní, sociální, duchovní a kulturní centrum Žižkostel. „Naše komunitní centrum slouží k celoročnímu setkávání a provedená opatření jsou pro jeho využívání zcela klíčová. Zateplení, výměna oken, náhrada starého kotle na tuhá paliva za nový plynový kotel a instalace vzduchotechniky a úsporného osvětlení uspoří ročně kolem 900 GJ a dojde k úspoře provozních nákladů o více než 100 tisíc korun,“ říká provozní ředitelka Žižkostela Táňa Vozková.

Stejně jako v minulých letech ministerstvo očekává, že o miliardu v aktuálně vyhlašované výzvě bude znovu velký zájem. „Nyní v červnu končí dvě dotační výzvy OPŽP, ve kterých bylo na veřejné budovy připraveno pět miliard korun. Již nyní se nám sešlo 570 žádostí s požadavkem přes sedm miliard korun, což jen dokazuje, jak velký zájem o energetické úspory je, a proto přidáváme další miliardu, tentokrát z Národního plánu obnovy, na postupně připravované projekty,“ dodává ředitel Petr Valdman.

Mezi oprávněné žadatele patří veřejný sektor. Typicky mezi ně patří obce, kraje, dobrovolné svazky obcí, státní či národní podniky, školy, nestátní společnosti, církve či obchodní společnosti vlastněné ze sta procent veřejným subjektem. Žádosti mohou podávat od 1. července do konce října letošního roku.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688