olomouc.eu (Olomouc)
Z regionů  |  26.06.2024 16:29:00

V Olomouci se chystá oprava koryta řeky Bystřice, dotkne se i náplavky

Povodí Moravy opraví opěrné zdi řeky Bystřice v Olomouci. Práce začnou v červenci a potrvají čtyři měsíce. Důvodem je technický stav zdí. Z důvodu oprav dojde také k vypuštění jezové zdrže, která vzdouvá i hladinu v řece Moravě. V období snížené hladiny řeky se proto na náplavce nebudou konat kulturní a společenské akce.

Práce budou probíhat na přibližně 1,2 kilometru dlouhém úseku od lávky v ulici Bystrovanská až po soutok s Moravou. „Cílem prací je zajištění bezpečnosti při zvýšených průtocích, stabilizace koryta vodního toku a prodloužení životnosti opevnění, které je součástí protipovodňových opatření Olomouce. Pokud bychom práce neprovedli, mohla by voda při povodňových stavech narušit břehy,“ popisuje význam oprav Václav Gargulák, generální ředitel Povodí Moravy.

K bezpečnému provedení prací musí investor vypustit jezovou zdrž, která vzdouvá hladinu v Moravě i v Bystřici. „Vše je pečlivě naplánované tak, aby hladina v jezové zdrži byla snížená pouze na nezbytně nutnou dobu. Vypouštění bude pozvolné i s ohledem na stavební práce níže po toku v rámci IV. A etapy protipovodňových opatření Olomouce. Na konci srpna pak zahájíme kompletní plnění nadjezí na provozní hladinu,“ vysvětluje Gargulák.

Srážka je naplánovaná a vodoprávním úřadem schválená v termínu od 8. července do 26. srpna. „V tomto období nebude náplavka využívána pro kulturní akce. Žadatele o tom informujeme a doporučujeme jim využít pozdější termíny,“ uvedla Karin Vykydalová, vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu magistrátu.

Od 8. července do 5. srpna půjde o úplnou srážku, kdy bude hladina tvořena pouze přirozeným průtokem. V tomto období provede správce toku stavební práce na základech a běžně zaplavených částech zdí. Následně od 6. srpna do 26. srpna Povodí Moravy hladinu v jezové zdrži zvedne přibližně o metr. Na konci srpna začnou vodohospodáři jezovou zdrž opět napouštět.

Veškeré práce na opravách opevnění Povodí Moravy zahájí v červenci a potrvají do října 2024. Náklady přijdou na 7,8 milionu korun.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688