ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Makroekonomika  |  27.06.2024 08:21:55

ČNB dnes znovu sníží základní úrokovou sazbu

Česká národní banka dnes dále pokročí v cyklu uvolňování měnové politiky. Po trojnásobném snížení úrokových sazeb o 50 bazických bodů je však tentokrát její další krok zatížen vysokou mírou nejistoty. Bankovní rada se totiž bude rozhodovat mezi pokračováním razantnějšího tempa redukce sazeb, nebo zvolněním na „standardních“ 25 bazických bodů.

Náš základní scénář počítá s druhou variantou, nicméně centrální bankéři zdůraznili, že se budou rozhodovat až na základě dnešní diskuze s kolegy. Na rozdíl od předchozích zasedání se tak nyní nemají trhy ani analytici příliš čeho chytit a zůstávají v mlze – zatímco tržní sázky lehce favorizují pokles sazeb o 50bps, analytická obec preferuje zpomalení tempa na 25bps.

Pro obě varianty se najdou dobré argumenty. V prvním případě jde o pokles květnové inflace a celkově pokračující desinflační příběh v české ekonomice. Podobně relevantním argumentem je i nečekaně prudký propad investiční aktivity v prvním čtvrtletí letošního roku. A svou roli může sehrát i koruna, která je oproti jarní prognóze ČNB v průměru přibližně o procento silnější.

Ztráty koruny v posledních dnech však nakonec mohou být spíše argumentem pro jestřábí křídlo. To samé platí o setrvačné inflaci ve službách, která zůstává na vysokých úrovních. S tou je přímo spojen i překvapivě rychlý růst mezd v prvním čtvrtletí, který by mohl ve zbytku roku dále akcelerovat. Z našeho pohledu je právě napjatý trh práce, resp. zvýšená mzdová dynamika hlavním proinflačním rizikem, které nahrává opatrnějšímu postupu centrální banky.

Vedle rozhodnutí o sazbách si dne zaslouží pozornost také česká koruna. Ta je v posledním týdnu – i kvůli nejistotě ohledně nastavení sazeb – relativně rozkolísaná a oslabila nad 24,90 EUR/CZK. Pokud nastane náš základní scénář, tuzemská měna se stabilizuje okolo současné úrovně, vyloučit nelze ani drobné zisky. Za předpokladu agresivnější reakce ze strany ČNB jsou naopak ve hře zesílené prodejní tlaky a prolomení hranice 25,00 EUR/CZK, v závislosti na doprovodné komunikaci centrální banky a tiskové konferencí guvernéra Aleše Michla.

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688