Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  25.06.2024 11:46:45

13% propad akcií Nvidie nutí obchodníky hledat oporu v grafech

Třídenní výprodej akcií na Nvidii v hodnotě 430 miliard dolarů přiměl obchodníky, aby se obrátili na technickou analýzu a hledali vodítka, kde by mohlo být dno. Akcie společnosti klesly o 13 % od chvíle, kdy minulý týden nakrátko předehnala Microsoft na pozici nejhodnotnější společnosti na světě. Nvidia se tak poprvé od dubna dostala do technické korekce, kterou definuje pokles akcií o 10 % a více z nedávného vrcholu. Podle Buffa Dormeiera, hlavního technického analytika společnosti Kingsview Partners, náhlý obrat zahrnuje některé příznaky kapitulace.

"Skutečnost, že k tomu dochází po všech těch dobrých zprávách (splitu akcií a získání pozice největší společnosti na světě) je znepokojující," řekl s odkazem na rozdělení akcií 10:1 oznámeném minulý měsíc. Dormeier vidí krátkodobou podporu kolem úrovně 115 USD, další významnou úroveň vidí na 100 USD.

Graf: Další úroveň podpory společnosti Nvidia se nachází v blízkosti 115 USD

+

Zdroj: Bloomberg

Úroveň 115 USD na akciích Nvidie se nachází v blízkosti klíčové úrovně Fibonacciho retracementu, což je nástroj používaný technickými analytiky k identifikaci linií podpory pro akcie a jiná aktiva. Úroveň 38,2 % retracementu z dubnového intradenního minima akcií na jejich rekordní maximum z minulého týdne je přibližně 2 % pod pondělní zavírací cenou. Technická analýza, která je postavená na historických obchodních vzorcích, sice není přesná, ale může investorům poskytnout užitečný plán.

Společnost Nvidia letos prudce vzrostla díky neutuchající poptávce po jejích čipech, které dominují trhu s výpočetní technikou pro umělou inteligenci. Poslední etapa růstu obnášela nárůst akcií o 43 % od zprávy o výsledcích hospodaření a oznámení rozdělení akcií z 22. května až po vrchol z 18. června, kdy akcie uzavřely s tržní hodnotou 3,34 bilionu dolarů, čímž překonaly Microsoft s hodnotou 3,32 bilionu dolarů. Navzdory třídennímu poklesu od té doby je Nvidia za letošní rok stále o 139 % výše.

Pro Ariho Walda, vedoucího technické analýzy ve společnosti Oppenheimer, je u společnosti Nvidia důležitější dlouhodobější trend než jakákoli konkrétní úroveň, a ten zůstává silný, neboť Nvidia se stále obchoduje vysoko nad 50denním klouzavým průměrem kolem 101 USD a 100denním klouzavým průměrem na úrovni 92 USD.

Graf: Snížení hodnoty akcií společnosti Nvidia za poslední rok

2

Zdroj: Bloomberg

"Obvykle jsou hlavní vrcholy procesem s několika koly nákupů a prodejů a pak se do nich vplíží cenové momentum, kdy selžou klíčové úrovně. Nic takového jsme zatím neviděli," řekl v rozhovoru. "Takhle se prostě Nvidia obchoduje." I když věří, že dlouhodobý růstový trend zůstává zachován, stejně jako Dormeier sleduje úroveň 100 USD.

"Pro akcie v rostoucím trendu, jako je Nvidia, by prolomení této první úrovně podpory nebylo znepokojující," řekl Bruce Zaro, hlavní technický stratég společnosti Granite Wealth Management. Pokles pod 100 USD by však podle něj byl.

"Nemuselo by to mít dlouhodobé důsledky, ale signalizovalo by to, že byste měli být trpěliví, zejména v období, kdy bude trh pravděpodobně volatilní a bude mít tendenci k poklesu, protože čekáme na volby a na to, jak Fed rozhodne o sazbách."

Zdroj: Bloomberg

 
 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá   9:28  US indexy mírně rostly, zásadní dnes budou výsledky inflace Research (Česká spořitelna)
Pá   9:08  LVMH: Odsun penze zakladatele B. Arnaulta Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688