Cena kakaa prolomila 45leté maximum a vystřelila na nový rekord. Bezprostředním důvodem růstu ceny byla vlna veder v kombinaci se značnou vlhkostí, která na začátku roku zasáhla země jižní části západní Afriky včetně Pobřeží slonoviny a Ghany. Tyto země jsou dvěma největšími globálními producenty kakaových bobů.

Cena kakaových futures se nyní pohybuje mezi dvěma důležitými hladinami. Býci věří v proražení 10 300 dolarů za tunu, medvědi naopak v návrat pod 7 000 dolarů.

Kakao, zdroj: All Star Charts

Na dohled 45letého maxima je i cena kávových zrn, suroviny pro přípravu vůbec nejvíce konzumovaného nápoje na světě. Důvodem je i v tomto případě hlavně počasí. Kvůli vysokým teplotám a nedostatku srážek v místech intenzivního pěstování kávy rostou náklady na produkci, a tedy i cena kávových zrn.

Kávové futures nyní nahoru zkoušejí prorazit úroveň 234, respektive 251 dolarů za 100 liber, naopak jako hladina podpory funguje úroveň 192 dolarů.

Káva, zdroj: All Star Charts

Naopak cena cukru se zhruba půl roku držela v sestupném trendu. Nyní se ovšem na úrovních kolem 19 centů za libru formuje obrat. Investoři na trhu s cukrem se snaží rozklíčovat to, zda nižší ceny suroviny podpoří poptávku, jejíž růst by následně přinesl i zdražení.

Culley za klíčové cenové úrovně futures na cukr považuje právě zhruba 19 centů jako hladinu podpory a asi 25,50 centu jako hladinu odporu.

Cukr, zdroj: All Star Charts