Pluxee Česká republika (Pluxee ČR)
Obchod a služby  |  20.06.2024 11:33:05

Obědy v Praze už nejsou zdaleka ty nejdražší

Ceny obědů v prvních pěti měsících letošního roku mírně kolísaly, v některých regionech klesaly. Oproti minulosti se však zásadně promíchalo pořadí. Praha s průměrnou cenou oběda 198,20 v květnu držela až pátou příčku. Předstihl ji dokonce i Ústecký kraj. Prvenství patří Středočeskému kraji s průměrnou cenou oběda 207,53 . Vyplývá to z transakcí stravenkovými kartami společnosti Pluxee, největšího poskytovatele benefitů v České republice.

Vývoj průměrných cen obědů dle krajů

Na cenu přes 200 korun se ceny obědů poprvé vyšplhaly v listopadu 2022, a to v Praze. Hned v několika regionech se nad tuto hranici dostaly loni v prosinci 2023, kdy byly průměrné ceny obědů vůbec historicky nejvyšší. Nejdražší ale nebyly v hlavním městě, jak jsme byli doposud zvyklí, ale ve Středočeském kraji, kde se průměrná cena vyšplhala na 213,76 . Druhá příčka s průměrnou cenou 206,80 za oběd patřila Pardubickému kraji a třetí s 206,13 Ústeckému kraji. Praha byla s cenou 200,83 až šestá. Nejlevnější byly tradičně obědy na Vysočině, kde v prosinci 2023 průměrná cena oběda dosáhla 183,68 .

Nejdráže obědvají ve Středočeském kraji

„Vývoj cen ukázal, že lidé už nejsou ochotni stále vyšší a vyšší ceny akceptovat. V prvních pěti měsících letošního roku už totiž dál nerostly, celkově šly níže. Nepochybně tomu pomohlo i meziroční zlevnění potravin, které pomohlo i poklesu celkové inflace na 2,6 %. Zdá se tedy, že ceny obědů již dosáhly cenového stropu,“ říká Jan Michelfeit ze společnosti Pluxee.

V lednu a únoru 2024 se tak průměrné ceny obědů dostaly přes hranici 200 korun ve Středočeském kraji (202,86 v lednu 2024 a 204,17 v únoru 2024). Praha po oba tyto měsíce byla až pátá nejdražší. Nejlevnější zůstává Vysočina, kde průměrná cena oběda klesla v lednu na 169,89 , v únoru byla 170,21 . Poté šly ceny opět nepatrně nahoru a přes 200 korun se přehouply ve dvou, respektive třech regionech.

Nejdražší obědy s průměrnou cenou přes 200 korun tak má prvních pět měsíců Středočeský kraj, který je jednoznačně nejdražší. V květnu 2024 tu průměrná cena oběda dosáhla 207,53 . Druhý nejdražší je již tři měsíce Jihočeský kraj, v květnu tu byla průměrná cena oběda 202,98 . Na třetím a čtvrtém místě se střídá Pardubický a Ústecký kraj. „To, že jsou ceny obědů ve Středočeském kraji dlouhodobě nejvyšší je způsobeno jeho polohou blízko hlavnímu městu. Kolem Prahy se mohutně soustředí developerská výstavba, a vzhledem k cenám nemovitostí se sem stěhují movitější lidé, kteří pracují v Praze za vyšší mzdy. Takže je zde pak i kupní síla,“ komentuje Michelfeit.


 Data ze stravenkových karet společnosti Pluxee

Průměrná hrubá měsíční mzda v 1. čtvrtletí dosáhla podle ČSÚ 43 941 . Nejvyšší byla tradičně v Praze, kde se vyšplhala na 56 372 . V Praze přitom pracuje také velká část lidí, kteří žijí v okresech kolem Prahy. Ve Středočeském kraji je takřka shodná s průměrnou mzdou – 43 554 .

Na první pohled by se mohlo zdát, že v Ústeckém kraji je kupní síla nízká a průměrné ceny obědů tady tak překvapí. Podle dat ČSÚ tu ale v prvním kvartále letošního roku průměrná mzda dosáhla 40 737 , a je tak pátá nejvyšší ze všech krajů. Na Vysočině, kde jsou obědy dlouhodobě nejlevnější, je přitom průměrná hrubá mzda jen zhruba o tisícikorunu nižší.

Poslední roky byly jako na houpačce

I přes změnu v trendu je znát, že se situace ustálila. Stačí se podívat na data za poslední roky. Na konci roku 2019 byla průměrná cena oběda 130,90 , za rok 2020 se změnila jen nepatrně, na průměrných 135,40 , za rok 2021 už byla průměrná cena oběda 151,20 . Pak přišel zlom. „Na začátku roku 2022 byla průměrná útrata za oběd 157 korun, na konci už 180 korun. Toto zdražení pomohlo provozovatelům restaurací hodně srovnat krok s rostoucími cenami vstupních nákladů, zároveň byli lidé ještě ochotni takové ceny akceptovat,“ říká Jan Michelfeit. Rok 2023 se pak v gastro sektoru nesl ve znamení stabilizace cen, už rostly jen zvolna nebo vůbec.“

Jak firmy na obědy přispívají

Zaměstnavatelé jsou si vysokých cen obědů vědomi a snaží se zaměstnance podporovat v kvalitním stravování. To potvrdil i aktuální průzkum Ipsos pro Pluxee, který ukázal, že 73 % zaměstnanců dostává podporu stravování. Zaměstnanci uvádějí jako jednu z nejčastějších výhod tohoto benefitu, že si mohou dopřát častěji právě oběd v restauraci.

Pluxee Česká republika

Společnost je již 30 let lídrem na českém trhu v oblasti zaměstnaneckých benefitů. V současné době má ve svém portfoliu stravenkové benefity (karty a poukázky), benefity pro volný čas (karty, Cafeteria, poukázky) a dárkové pasy. Aplikace pro uživatele benefitů je dlouhodobě nejlépe hodnocenou benefitní aplikací na trhu. Na českém trhu má 12 000 klientů, 750 000 uživatelů benefitů a 70 000 partnerských míst, které benefity přijímají.

Pluxee do budoucna plánuje přejít kompletně na digitální produkty, což je v souladu se závazkem uhlíkové neutrality do roku 2035. Kromě udržitelnosti se také Pluxee angažuje v dobročinnosti a podporuje například vzdělávání žen v IT prostřednictvím Czechitas.

Více informaci na: www.pluxee.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Obchod a služby:

20.06.2024  Obědy v Praze už nejsou zdaleka ty nejdražší Pluxee Česká republika (Pluxee ČR)
12.06.2024  Zloději ponožek mají svůj aršík Ceskaposta.cz (Česká pošta)
11.06.2024  Aršík s detailem meandru řeky Moravy Ceskaposta.cz (Česká pošta)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688