Jaroslav Fišer (Dobraprace.cz)
Okénko práce  |  20.06.2024 09:20:00

Datum čerpání dovolené: Může vám ho zaměstnavatel nařídit?

 

Přestože si většina zaměstnanců plánuje termín dovolené samostatně a zaměstnavatele pouze žádají o uvolnění, podle práva má vždy poslední slovo zaměstnavatel. Může se tak stát, že vám dovolenou zamítne nebo vás z ní odvolá. Za jakých podmínek lze dovolenou čerpat a kdy vám ji může zaměstnavatel nařídit?

 
Podle jakých pravidel se dovolená řídí?

Základní pravidla pro čerpání dovolené stanovuje zákoník práce. Ten v § 217 odst. 1 uvádí, že dobu čerpání dovolené je zaměstnavatel povinen určit podle písemného rozvrhu čerpání dovolené vydaného s předchozím souhlasem odborové organizace a rady zaměstnanců. Cílem je najít řešení, díky kterému bude možné vyčerpat dovolenou vcelku do konce roku.

 

Jako zaměstnanci máte právo minimálně na 4 týdny dovolené za rok. Státní zaměstnanci mají limity posunuté na 5 či 8 týdnů. Aby bylo možné dovolenou řádně vyčerpat, má zaměstnavatel právo vám dovolenou nařídit – tuto skutečnost vám musí oznámit písemně alespoň 14 dní předem.

 

Zároveň platí, že by vám měla být poskytnuta alespoň jedna část dovolené v rozsahu nejméně 2 týdnů vcelku – možná je i individuální domluva. Při určování dovolené je zaměstnavatel povinen přihlížet k oprávněným zájmům zaměstnance.

 

Měl by tedy zvážit jeho rodinné poměry, zdravotní stav, případné studijní závazky a další faktory. Na druhou stranu je zaměstnavatel limitován i provozními možnostmi firmy. Musí zajistit plynulý chod provozu a poskytování služeb zákazníkům, díky čemuž má právo zaměstnanci žádost o čerpání dovolené odmítnout.

 

Jak funguje hromadné čerpání dovolené?

 

V některých případech může zaměstnavatel nařídit hromadné čerpání dovolené. To přichází v úvahu zejména v situacích, kdy je potřeba provoz firmy přerušit – například z důvodu inventury či technické odstávky. Zaměstnavatel však volno může nařídit maximálně v rozsahu 2 týdnů. U uměleckých sborů se může jednat až o 4 týdny.

 

Kdy vám zaměstnavatel nesmí dovolenou nařídit?

 

Existují i scénáře, kdy můžete termín dovolené ovlivnit nebo odmítnout. Jedním z takových případů je situace, kdy z vážných důvodů (nemoc či ošetřování člena rodiny) nemůžete vyčerpat dovolenou v době určené zaměstnavatelem. Ten vám následně stanoví náhradní dobu čerpání.

 

Dovolená vám nemůže být nařízena, ani když jste na mateřské či rodičovské dovolené. Pokud vám v nástupu na dovolenou brání jiné překážky jako například svatba či pohřeb, opět máte právo na změnu data.

 

Co s nevyčerpanou dovolenou?

 

Zaměstnavatelé vidí nevyčerpanou dovolenou opravdu neradi. Pokud neexistuje jiné řešení, jsou schopni vám zbylé dny přesunout do dalšího roku – k nevyčerpání muselo dojít v důsledku již zmíněných překážek ze strany zaměstnance nebo zaměstnavatele. K převedení dochází až po podání písemné žádosti ze strany zaměstnavatele.

 

Čerpání převedené dovolené musí zaměstnavatel stanovit do 30. června, pokud tak neučiní, může si datum dovolené nahlásit sám zaměstnanec. Pokud se rozhodnete, že nechcete dovolenou převádět, ale raději si necháte nevyčerpané dny proplatit, nechte si zajít chuť. Zákon tuto možnost povoluje pouze v případě ukončení pracovního poměru.

 

Určování termínu dovolené je primárně v režii zaměstnavatele. Ve většině firem však můžete počítat s individuálním přístupem, kdy si můžete dovolenou sami určit. Vždy ale počítejte s tím, že poslední slovo má vždy váš zaměstnavatel, a pokud vám nařídí jiné datum čerpání, nemáte bohužel na vybranou. 

Jaroslav Fišer

Zakladatel a provozovatel webu DobraPrace.cz se zkušenostmi z online trhu práce od roku 2000. Nejprve spustil internetovou burzu práce se zaměřením na východní Čechy, od roku 2004 pak provozuje pracovní portál DobraPrace.cz, který patří k největším a „služebně" nejstarším v České republice. Předtím působil řadu let jako novinář a editor pro regionální média, několik let spolupracoval i s TV Prima či Českou informační agenturou. Veškeré zkušenosti zúročuje mimo jiné i při tvorbě odborných článků s pracovní tematikou.

 

Dobrá práce.cz

Dobraprace.cz je pracovní portál s 20letou historií. Zveřejňuje nabídky prestižních personálních agentur či významných podniků s celorepublikovou působností, ale také malých firem s lokální působností. Mimo to produkuje komplexní obsah jak v rámci novinek z pracovního trhu, tak rad, jako například jak získat a udržet své zaměstnání nebo jak z něho odejít.

Více informací na https://www.dobraprace.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy k cestování








?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688