Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  20.06.2024 07:34:08

Obnovení důvěry evropských spotřebitelů je zatím hodně opatrné (Ranní zpráva z finančního trhu)

V Evropě dnes bude zveřejněn první odhad spotřebitelské důvěry za červen. Očekáváno je další, avšak stále pouze drobné zlepšení. Ukazatel spotřebitelského sentimentu od Evropské komise by tak měl zůstat pod svým dlouhodobým průměrem. Německé ceny průmyslových výrobců v květnu pravděpodobně pokračovaly v meziročním poklesu, jeho tempo se však zmírnilo. V USA zveřejní týdenní počty nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti, které by měly z části korigovat předchozí nárůst. Z posledních dat je ale vidět mírný růstový trend, který by mohl indikovat alespoň dílčí uvolnění na americkém trhu práce. Mimoto filadelfský Fed zveřejní ukazatel podnikatelské důvěry za červen, jehož růst ze začátku roku se nyní v podstatě zastavil na stále podprůměrných úrovních. Ve Velké Británii dnes zasedá centrální banka, sazby se však měnit nebudou.

Britská centrální banka ponechá sazby beze změny

Bank of England (BoE) si s prvním snížením úrokových sazeb podle nás počká až na srpen, když nově zveřejněná data uvolnění tamní měnové politiky zatím nenahrávají. Na dnešním zasedání tak klíčová úroková sazba pravděpodobně setrvá na úrovni 5,25 %. Červnové snížení sazeb podle nás v podstatě vyloučil překvapivě silný růst cen služeb v dubnu. Podobně tomu bylo také v květnu, kdy podle včera zveřejněných dat došlo ke zmírnění inflace v oblasti služeb pouze o 0,2 pb na 5,7 % y/y a ta se tak opět nacházela nad odhady (jak trhu, tak i centrální banky) navzdory tomu, že celková inflace v souladu s očekáváními klesla na dvouprocentní cíl centrální banky. Překvapení ohledně přetrvávajícího rychlého růstu cen služeb je jen částečně kompenzováno relativně umírněným tempem zvyšování mezd. Celkově pro letošní rok očekáváme snížení sazeb BoE v souhrnu jen o 50 bb s tím, že druhé snížení o 25 bb by podle naší prognózy mělo přijít v listopadu. Rizika jsou však vychýlena ve směru ještě menšího uvolnění měnové politiky.

ČNB se bude rozhodovat mezi snížením sazeb o 25 a 50 bb

Těsně před začátkem mediální karantény ČNB byly včera zveřejněny rozhovory dvou centrálních bankéřů, konkrétně guvernéra Michla a viceguvernéra Fraita. Guvernér ČNB v rozhovoru pro Bloomberg řekl, že bankovní rada se bude na zasedaní příští čtvrtek rozhodovat, zdali bude pokračovat ve snižování úrokových sazeb o 50 bb či tempo jejich poklesu zmírní na pouhých 25 bb. Obě varianty jsou podle guvernéra nyní stejně pravděpodobné a měnová politika by v obou případech podle jeho slov zůstala v restriktivním módu. Aleš Michl také zmínil, že je pro něj důležité, aby nedošlo k poklesu sazeb s delší splatností, což ale neočekává, když komunikace bankovní rady bez ohledu na výsledek červnového zasedání zůstane podle jeho slov jestřábí. Guvernér uvedl i to, že by neměl problém po případném červnovém snížení o 50 bb pokles sazeb v případě potřeby na dalších zasedáních zastavit. Viceguvernér Frait pak v rozhovoru pro Reuters řekl, že s ohledem na stále vysokou úroveň si může ČNB i nadále dovolit úrokové sazby snižovat rychlejším tempem. Stejně jako guvernér Michl a dříve viceguvernérka Zamrazilová uvedl, že na červnovém zasedání se bude rozhodovat mezi 25 a 50 bb snížením. Která varianta zvítězí, ale podle jeho slov rozhodne až diskuze na samotném jednání bankovní rady. Jak Michl, tak i Frait vidí repo sazbu na konci letošního roku kolem 4 %. Na očekávání finančního trhu ohledně výsledku červnového rozhodnutí ČNB včerejší slova centrálních bankéřů vliv neměla. Trh tedy nadále a poměrně jednoznačně čeká snížení o 25 bb. K tomu se kvůli překvapivě rychlému růstu mezd v letošním prvním čtvrtletí přikláníme i my, i když nejistota kolem výsledku červnového zasedání je vysoká. Česká koruna včera pokračovala v mírném oslabujícím trendu a její kurz se vůči euru dostal nad 24,90 CZK/EUR. Globální makroekonomický kalendář byl včera prázdný a hlavní měnový kurz eura k americkému dolaru tak zůstal v podstatě beze změny.

Autor: Martin Gürtler

Investiční bankovnictví Komerční banky

Investiční bankovnictví Komerční banky poskytuje investiční služby podle Zákona o podnikání na kapitálovém trhu v rozsahu daném licencí České národní banky. Klientům nabízí zejména služby v oblasti investování volných zdrojů, financování a zajištění tržních rizik.

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB: http://trading.koba.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688