Patria (Patria Finance)
Investice  |  19.06.2024 10:30:00

Enron, krypto, covid, AI a výnos 591 078 % (Jízda Nvidie na vrchol)

Psal se rok 1999. Steve Jobs se nedávno vrátil do čela společnosti Apple. Intel byl dominantní silou v oblasti polovodičů. A na burze Nasdaq debutoval málo známý výrobce čipů jménem Nvidia. Již za necelé tři roky se ale firma dostala do amerického benchmarku S&P 500 - nahradila přitom nechvalně známý ropný konglomerát Enron. Přesto by si tehdy málokdo vsadil na to, že se společnost stane nejvýkonnější akcií posledního čtvrtstoletí, která od své první veřejné nabídky akcií vykázala celkový výnos 591 078 %, včetně reinvestovaných dividend.

Je to těžko pochopitelné číslo a částečně svědčí o finanční mánii, která se kolem umělé inteligence rozpoutala, a o tom, jak investoři začali považovat společnost Nvidia, která vyrábí špičkové čipy pohánějící tuto technologii, za největšího vítěze AI boomu.

V úterý tato série vyvrcholila tím, že Nvidia sesadila Microsoft z pozice nejhodnotnější společnosti na světě s tržní kapitalizací 3,34 bilionu dolarů. Více než 2 biliony dolarů z této hodnoty přibyly v letošním roce. Od začátku letošního roku cena akcií firmy Nvidia vzrostla o více než 170 procent, za posledních 12 měsíců pak dokonce 210 %. Nvidia tak přeskočila softwarovou společnost Microsoft i technologickou firmu Apple, které se v poslední době o vedoucí pozici přetahovaly, jejich výkonnost za poslední rok za Nvidií ale výrazně zaostává. Microsoft přidal 32 %, Apple pak vzrostl o 16 %

nvidia apple microsoft

Analytik Daniel Ives ze společnosti Wedbush Securities předpověděl, že firmy Nvidia, Apple a Microsoft budou v průběhu následujícího roku soupeřit o to, která z nich v tržní hodnotě jako první překročí hranici čtyř bilionů dolarů. "Grafické čipy společnosti Nvidia jsou v podstatě novým zlatem či ropou v technologickém sektoru," prohlásil rovněž.

"Čekali jsme na to už nějakou dobu," uvedl analytik společnosti CFRA Angelo Zino. "Umělá inteligence mění prostředí. V reálném světě, ale i na trzích," dodal a poukázal na to, že polovodičový průmysl je nyní nejdůležitějším odvětvím na Wall Street.

Vzestup společnosti nebyl v žádném případě jistý - a stejně tak není jisté setrvání Nvidia na vrcholu indexu S&P 500. Dlouhodobí investoři do společnosti Nvidia museli překousnout tři roční propady akcií o 50 % a více. Udržení současné rally bude vyžadovat, aby zákazníci i nadále utráceli miliardy dolarů čtvrtletně za zařízení pro umělou inteligenci, jejichž návratnost je zatím relativně malá.

To, co nakonec společnosti Nvidia vydláždilo cestu na vrchol, však byla velká sázka na grafické čipy a vize spoluzakladatele a výkonného ředitele Jensena Huanga, že se odvětví posune k tomu, čemu říká "akcelerované výpočty", kde jsou jeho čipy ze své podstaty lepší než konkurence. "Myslím si, že je třeba přiznat manažerskému týmu obrovskou zásluhu," řekl Brian Mulberry, manažer portfolia ve společnosti Zacks Investment Management. "Dokonale zachytili každou vlnu inovací v oblasti hardwaru."

Zde je pohled na společnost Nvidia od jejího vstupu na burzu až po současnost (graf vývoje akcií od 2002.

nvidia

Společnost Nvidia měla rychlý start

Od svého debutu na trhu do doby, kdy firma vstoupila do indexu S&P 500, akcie posílily o více než 1 600 %, čímž získaly tržní hodnotu přibližně 8 miliard dolarů. Tento nárůst přišel v době, kdy se mnoho jiných technologických akcií propadalo v důsledku dot-com bubliny, která vyvrcholila v březnu 2000.

Klíčem k počátečnímu úspěchu společnosti bylo zavedení její technologie do herních konzolí, jako je Xbox od Microsoftu a PlayStation od Sony. Grafické procesory GeForce (GPU) společnosti Nvidia se staly předmětem touhy hráčů, trvale totiž nabízely nejrealističtější zážitek. "Jensen vždy skvěle komunikoval, vyprávěl dobré příběhy a GPU zjevně nabývaly na významu," řekl Rhys Williams, hlavní stratég společnosti Wayve Capital Management, který byl kupcem při IPO. "Každá další generace hardwaru poskytovala mnohem lepší výkon, mnohem realističtější obraz a pak se PC hraní skutečně prosadilo."

Soudní spory a návrat konkurence

Následujících šest let nebylo pro společnost Nvidia příznivých. V roce 2008 se její akcie propadly, protože finanční krize oslabila poptávku a dlouho stagnující konkurent Advanced Micro Devices se začal vzpamatovávat. Mezitím dohoda mezi společnostmi Nvidia a Intel, která jim umožňovala vzájemně využívat své schopnosti, ztroskotala, což společnost Nvidia vyřadilo z jednoho z jejích největších trhů. Obě strany se v roce 2011 dohodly na vyrovnání, přičemž Intel souhlasil, že společnosti Nvidia zaplatí 1,5 miliardy dolarů.

V následujícím roce představila Nvidia grafické čipy pro servery v datových centrech. Ty mohly pomoci při sofistikovaných výpočetních pracích, jako je průzkum ložisek ropy a zemního plynu nebo předpovídání počasí, a zajistit společnosti Nvidia pozici na trhu, který se stane lukrativním. Tyto čipy se však nerozšířily okamžitě. Trvalo téměř devět let, než akcie společnosti Nvidia překonaly své maximum z roku 2007.

Kryptoměny a Covid

V roce 2015 akcie společnosti Nvidia opět vzlétly. V tomto období se čipy společnosti stávaly základem nových technologií, od pokročilých grafických rozhraní přes autonomní vozidla až po novou vlnu produktů umělé inteligence.

Tehdy si Shana Sisselová, výkonná ředitelka společnosti Banrion Capital Management, společnosti poprvé skutečně všimla. Popsala konferenci v roce 2017, kde Nvidia připomínala spíše vítěze soutěže krásy než investiční nápad. "Každý řečník mluvil o tom, že Nvidia je nejdůležitější společností," řekla Sisselová. "V tu chvíli jsem ji měla opravdu na očích."

I poté, co poptávka ze strany těžařů kryptoměn vyschla, prodej datových center nadále rostl. Pandemie Covid-19 tento byznys podpořila, protože firmy potřebovaly nakoupit další výpočetní výkon pro podporu práce na dálku. Tržby společnosti Nvidia z datových center vzrostly od fiskálního roku 2017 do fiskálního roku 2021 osminásobně.

Exploze tržeb za umělou inteligenci

Akcie společnosti Nvidia se v roce 2022 propadly spolu se zbytkem technologického sektoru, který se po boomu v éře Covid potýkal s prudkým růstem úrokových sazeb a poklesem poptávky.

Vydání systému ChatGPT od společnosti OpenAI na konci roku 2022 způsobilo okamžitý poprask, ale investorům trvalo, než si uvědomili, jak z toho může společnost Nvidia těžit. Nakonec zájem o ChatGPT a další produkty generativní umělé inteligence explodoval a vyvolal zběsilý nárůst objednávek čipů Nvidia.

Když společnost ohlásila zisk za první čtvrtletí roku 2023, rozsah skoku v jejím podnikání šokoval téměř všechny na Wall Street. Společnost Nvidia uvedla prognózu čtvrtletních tržeb, která byla o více než 50 % vyšší než průměrná prognóza. Tržby společnosti Nvidia z datových center poprvé ve fiskálním roce 2023 zastínily její tržby z herního segmentu. V současném fiskálním roce analytici Nvidie očekávají, že tyto tržby přesáhnou 100 miliard dolarů.

"Mají velmi obhajitelné místo v odvětví," řekl Williams, stratég společnosti Wayve Capital Management. "Je zřejmé, že nebudou mít 95% podíl na trhu navždy, ale bylo by téměř nemožné, aby je někdo nahradil."

Zdroj: Bloomberg, patria.cz, Google Finance

 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19


Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 18:01  NATGAS klesá na třítýdenní minimum X-Trade Brokers (XTB)
St 17:34  Podmínky nadprůměrné návratnosti Patria (Patria Finance)
St 17:06  Whirlpool posílil o 12 % kvůli fámám o převzetí X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688