mmr.cz (MMR)
Stát  |  18.06.2024 12:25:00

Agentura představila výsledky Indexu sociálního vyloučení. V roce 2023 přibylo 90 ohrožených obcí

Výsledky Indexu sociálního vyloučení za rok 2023 přinášejí znepokojivou zprávu o zhoršování situace v některých českých obcích. Agentura pro sociální začleňování zaznamenala zhoršení u tří z pěti dimenzí indexu, což ukazuje na rostoucí problémy v sociální oblasti.

„Není to překvapivé,“ komentuje výsledky ředitel Agentury, Martin Šimáček: „Na sociální a ekonomické situaci českých domácností se projevily krize – epidemie Covid, dramatický nárůst cen energií a enormní inflace. Reálné příjmy se propadly v Česku propadly více než jinde v Evropě.“

Značný nárůst byl zaznamenán zejména u počtu vyplacených příspěvků na bydlení. V průměrném měsíci roku 2023 bylo vyplaceno o 81 tisíc příspěvků více oproti průměrnému měsíci roku 2022. Stejně tak došlo k nárůstu vyplacených příspěvků na živobytí, a to o 3 tisíce příspěvků více než v předchozím roce. Nárůst vyplacených příspěvků ukazuje na propad domácností, které v minulých letech dokázaly náklady na bydlení hradit, ale jejich standard byl nízko. Nyní by už bydlení bez dávky hradit nemohly,“ uvedl Martin Šimáček.

Navzdory celkovému zhoršení situace došlo k mírnému zlepšení v oblastech předčasných odchodů žáků ze základního vzdělávání a exekucí. Agentura však také eviduje zhoršení u tzv. předlužených osob, tedy lidí s třemi a více exekucemi. „Insolvenční řízení je nadále téměř nedostupné pro lidi s nízkými příjmy a multiexekucemi. Ti nejchudší a nejzadluženější se nemohou oddlužit, i když mají motivaci a chtěli by svou situaci řešit,“ uvedl Šimáček. I proto zůstává v Česku více než 621 tisíc lidí s jednou či více evidovanými exekucemi. „Přesto je meziroční snížení celkového počtu lidí s exekucí o více než 30 tisíc mimořádně důležitá zpráva. Takový pokles jsme dosud nezaznamenali, jde o pozitivní trend v návaznosti na systémové změny v insolvenčním řízení,“ doplnil Šimáček.

Meziročně došlo k nárůstu počtu obcí v nejvyšším pásmu zatížení sociálním vyloučením (12 až 30 bodů) o 50 obcí. Počet obcí ve dvou nejvíce zatížených pásmech (8 až 11 bodů a 12 až 30 bodů) vzrostl na 539 oproti 459 obcím evidovaným v roce 2022.

„Zhoršení situace v obcích evidujeme již v druhém roce po sobě. Zátěž se nadále koncentruje zejména na severu Čech, Moravy a ve Slezsku, v tzv. vnějších a vnitřních periferiích. To ukazuje na potřebu koncentrované podpory obcím v nejvíce postižených oblastech a dobré koordinace státních politik sociálního začleňování. Agentura nyní pracuje v 66 z nich. V letošním roce jsme navíc zahájily nové programy, včetně programu desegregace v bydlení, který pomůže vybraným obcím řešit zátěže zón residenční segregace,“ uzavřel Šimáček.

Index sociálního vyloučení umožňuje měření míry zatížení sociálním vyloučením v celorepublikovém rozsahu, změn v jednotlivých oblastech a také místních a regionálních odlišností. Index zahrnuje ukazatele z pěti oblastí (příjemci příspěvku na živobytí, příjemci příspěvku na bydlení, osoby v exekuci, dlouhodobě nezaměstnaní, předčasné odchody ze vzdělávání). Rozsah hodnot indexu se pohybuje v rozmezí 0 až 30 bodů, kdy 30 bodů indikuje maximální rozsah sociálního vyloučení v obci, 0 bodů pak žádný, nebo minimální. Díky indexu je možné cílit vládní politiky do oblastí s vysokou zátěží sociálním vyloučením a koordinovat podporu jak mezi resorty, tak do území a k obcím.


O Agentuře pro sociální začleňování

Odbor pro sociální začleňování (Agentura) je součástí Ministerstva pro místní rozvoj a specializuje se na podporu a posilování nástrojů a politik, které pomáhají v procesu sociální integrace obyvatel ohrožených sociálním vyloučením v České republice. Spolupracuje s ostatními vládními institucemi, obcemi a dalšími partnery na zlepšení životních podmínek občanů a na podpoře sociálního začleňování.

Agentura představila výsledky Indexu sociálního vyloučení. V roce 2023 přibylo 90 ohrožených obcí
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk


Poslední zprávy z rubriky Stát:

Et   9:39  Vláda schválila navýšení rozpočtu pro vědu a výzkum na 43,3 miliard. Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Et   8:24  CZE: Zvýšení deficitu Research (Česká spořitelna)
Et   0:00  Poznejte vesmír všemi smysly, navíc ve 3D Hvezdarna.cz (Hvězdárna Brno)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688