Martin Thienel (Kalkulátor.cz)
Finanční rady  |  20.06.2024 12:51:59, aktualizováno 12:54:30

Chystáte se autem na dovolenou? Nepodceňte přípravu

Léto je v plném proudu a s ním přichází i čas dovolených. Ať už plánujete objevovat krásy naší vlasti nebo se vydáte za dobrodružstvím mimo republiku, je důležité se předem připravit. Jedním z klíčových bodů této přípravy je kontrola vašeho vozidla. Spolehlivé auto je zárukou bezpečné a bezproblémové cesty. Nezapomínejte ale také na cestovní pojištění a asistenční služby, které vám mohou ušetřit mnoho starostí a peněz.

Zkontrolujte technický stav vozidla

Před odjezdem na dovolenou věnujte pozornost následujícím kontrolám:

  1. Stav pneumatik: Zkontrolujte hloubku dezénu a tlak v pneumatikách. Nezapomeňte ani na rezervní pneumatiku. U osobních vozidel je minimální hloubka dezénových drážek u letních pneumatik 1,6 mm, u zimních 4 mm.
  2. Olej a další kapaliny: Zkontrolujte hladinu oleje, chladicí kapalinu, brzdovou kapalinu a kapalinu do ostřikovačů.
  3. Světla: Ověřte funkčnost všech světel, včetně brzdových světel a osvětlení registrační značky.
  4. Stěrače: Pokud jste je dlouho neměnili, mohou mít zpuchřelé gumičky, což znamená horší funkčnost. Před cestou je tedy raději vyměňte, aby vás nepřekvapil silnější déšť.
  5. Baterie: Pokud máte starší auto, zkontrolujte stav baterie a případně ji dobijte.
  6. Klimatizace: Dlouhé cesty v horkých letních dnech mohou být vyčerpávající. Funkční klimatizace je proto nezbytná. Před cestou ji nechte vyčistit a pokud je potřeba, doplňte chladicí médium. Zajistíte tak, že bude fungovat správně a vyhnete se nepříjemnému zápachu.

 Pravidelná údržba vozidla vám nejen zajistí hladkou cestu, ale také prodlouží jeho životnost. Zapomenout byste neměli ani na povinnou výbavu. Lékárnička, reflexní vesta pro každého cestujícího, výstražný trojúhelník a sada na opravu pneumatiky nebo rezervní pneumatika jsou základními prvky povinné výbavy. Pravidla se ale mohou v různých zemích lišit, proto si před cestou ověřte požadavky všech států, kterými budete projíždět. Při případné kontrole tak předejdete nepříjemným překvapením. Myslete také na to, že řešení problémů v zahraničí může být složitější, proto zvažte i další výbavu, která není povinná, ale může se hodit. Patří sem například hasicí přístroj, tažné lano, startovací kabely a náhradní díly, jako jsou pojistky a žárovky. 


Cestovní pojištění a asistenční služby


Ani sebelepší příprava nemůže zcela eliminovat možnost nečekaných událostí. Proto je důležité myslet také na cestovní pojištění a asistenční služby. Tyto služby vám mohou poskytnout klid na cestách a finanční ochranu v případě nehody nebo poruchy.

Cestovní pojištění vám kryje náklady spojené s lékařskou péčí, úrazem nebo ztrátou zavazadel. Je to neocenitelný pomocník v situacích, kdy se ocitnete v nouzi daleko od domova. Kvalitní cestovní pojištění by mělo zahrnovat:

- Léčebné výlohy

- Pojištění úrazu

- Pojištění odpovědnosti za škodu

- Pojištění ztráty nebo poškození zavazadel

Havarijní pojištění a asistenční služby pro vaše vozidlo jsou neméně důležité. Tyto služby zajišťují pomoc při poruše, nehodě nebo krádeži vozidla. Kromě toho mohou obsahovat i další výhody, jako je náhradní vozidlo nebo ubytování, pokud by oprava trvala déle. Při výběru havarijního pojištění a asistenčních služeb se zaměřte na:

  • Opravu vozidla na místě nebo odtah do nejbližšího servisu
  • Zajištění náhradního vozidla
  • Ubytování v případě dlouhé opravy
  • Pomoc při ztrátě klíčů nebo vybití baterie


Tip na závěr

Dovolená je časem odpočinku a relaxace, ale je důležité se na ni dobře připravit. Kontrola technického stavu vašeho vozidla a zajištění kvalitního cestovního pojištění a asistenčních služeb vám mohou ušetřit mnoho nepříjemností a stresu. Investice do pojištění a pravidelné údržby auta se vždy vyplatí, ať už plánujete krátký výlet nebo dlouhou cestu. Chcete-li se dozvědět více o možnostech cestovního a havarijního pojištění, doporučujeme si udělat srovnání cen s Kalkulátor.cz. Jsme tu, abychom vám pomohli vybrat to nejlepší řešení pro vás a vaše potřeby. S námi si užijete si svou dovolenou bez starostí a v bezpečí!

 

 


Martin Thienel

Martin Thienel je profesionál s desetiletou zkušeností v pojišťovnictví a financích. Za svou profesní kariéru působil v různých rolích ve velkých mezinárodních korporacích i v malých startupech. Aktuálně působí v Kalkulator.cz jako ředitel sekce Pojištění. Jeho práce zahrnuje vývoj inovativních řešení a strategií v pojistném a finančním sektoru. I díky Martinově přínosu se Kalkulator.cz stal důležitým subjektem na trhu nezávislých srovnávačů. Vedle profesního úspěchu je Martin otcem tří dětí, rád sportuje a cestuje.


Kalkulátor.cz

my počítáme, vy šetříte

Kalkulátor.cz, je srovnávač, který se rozhodl změnit svět. Pomáhá lidem šetřit peníze a orientovat se v turbulentním světě energií, pojištění a financí. Zákazník je pro nás partner, kterému se snažíme ušetřit čas i peníze. Možnosti řešení prezentujeme lidsky a srozumitelně. Naše doporučení v čase hlídáme a v případě lepších možností, zákazníka informujeme o nových možnostech. Našim cílem je dlouhodobý spokojený vztah se zákazníkem. Nic nám neudělá radost víc, než zákazníci, kteří se vracejí a využívají našich služeb ve všech oblastech.

Více informací na https://www.kalkulator.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688