zlin.eu (Zlín)
Z regionů  |  14.06.2024 14:07:00

Cestující ve Zlíně budou ve vozech MHD platit kartou, mobilem nebo hodinkami

Zlín - Dopravní společnost Zlín-Otrokovice (DSZO) představila nový odbavovací systém ve vozidlech MHD. Cestující budou moci zaplatit jízdné přímo ve voze přiložením bezkontaktní bankovní karty, mobilu nebo hodinek k elektronickému terminálu. Ty budou umístěny u každých dveří vozidla. Nová služba začne fungovat v průběhu listopadu a prosince. Jako první si ji mohli vyzkoušet minulý víkend návštěvníci Dne otevřených dveří DSZO, kde vzbudila mimořádnou pozornost.

„Jsem rád, že se podařilo úspěšně připravit nový odbavovací systém. Zároveň chválím DSZO za to, že tímto krokem zajistí integraci krajské dopravní karty Zetka, což umožní pozdější zapojení MHD do Integrované dopravy Zlínského kraje,“ uvedl náměstek primátora pro dopravu Michal Čížek.

Nové terminály jsou určeny k platbám jednotlivého jízdného běžnými bezkontaktními bankovními kartami a budou podporovat také platební karty nahrané v mobilních telefonech nebo hodinkách. Zakoupená jízdenka se nebude tisknout na papír, v případě potřeby si ji ale cestující budou moci vytisknout z e-shopu. Při kontrole se prokážou bankovní kartou, kterou přiloží k revizorově čtečce.

„Nadále ponecháme možnost využívat papírové jízdenky nebo SMS jízdenky, ale podle zkušeností z jiných dopravních podniků očekáváme, že většina cestujících brzy přejde na platby kartou,“ uvedl ředitel DSZO Josef Kocháň.

Dopravce spustí na konci srpna e-shop, který umožní nákup časového jízdného on-line, tedy bez nutnosti návštěvy předprodeje jízdenek. Informace o platném časovém kuponu cestujícího (pro případ kontroly) bude opět dostupná prostřednictvím jeho bankovní karty. Tento krok umožní, aby se platební karta, mobil nebo hodinky staly jízdenkou v MHD. Z jejího jedinečného čísla, takzvaného tokenu, revizor zjistí, jestli je v systému evidovaná platná jízdenka. Revizor si načte také fotografii držitele karty, aby se předešlo podvodům a zneužívání jedné jízdenky více osobami. Samozřejmostí bude také tisk jízdenek pro účetní účely z prostředí e-shopu.

Náklady na pořízení nového odbavovacího systému představují částku 14,905 milionu korun, přičemž 12,670 milionu získá DSZO z Integrovaného regionálního operačního programu Evropské unie.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688