ASO ČR (asocr.cz)
Z domova  |  14.06.2024 06:25:00

Vláda schválila zákon o podpoře bydlení. Má pomoci především rodinám s dětmi a seniorům

Vláda ve středu schválila zákon o podpoře bydlení, který má vytvořit systémovou podporu pro osoby ohrožené bytovou nouzí, a kterých je v Česku až 1,6 milionu. Jak dále zpravodajství televize CNN Prima NEWS informuje, zákon se, podle ministerstva pro místní rozvoj, zaměřuje především na rodiny s dětmi a seniory, u kterých nejvíce hrozí ztráta běžného bydlení. Spolu s tím vláda schválila také pozměňovací návrh ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS), který umožní pronajímatelům jednodušší vystěhovávání problémových nájemníků.

Jedním z hlavních cílů zákona je, podle ministerstva pro místní rozvoj, postupně snižovat počet lidí v bytové nouzi ze současných 154 tisíc. Přičemž zpráva konstatuje, že ze dvou třetin jde o rodiny s dětmi. Zákon o podpoře bydlení cílí na pomoc rodinám i jednotlivcům, kteří i v důsledku dopadů mnoha krizí, jimiž naše země v uplynulých letech prošla, stále častěji řeší problémy s udržením nebo i získáním bydlení,“ řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Vláda si od předpisu slibuje rovněž úspory na nákladech spojených s bytovou krizí. Ty, podle ní, z veřejných rozpočtů ročně převyšují čtyři miliardy korun.

Zákon počítá například se vznikem kontaktních míst v obcích s rozšířenou působností, která budou poskytovat poradenství směřující k prevenci ztráty bydlení. Vzniknout má také dobrovolný systém garancí pro soukromé majitele bytů a finančních příspěvků pro obce, které pronajmou své byty lidem v bytové nouzi, dále asistence v bydlení, která podporovaným domácnostem pomůže udržet si bydlení a zároveň minimalizuje rizika pro majitele a sousedy.

Mechanismy, které zákon zavádí, by, podle ministra Jurečky, měly vést k omezení počtu dětí v azylových domech nebo seniorů v ubytovnách. Pomoci má, podle něho, při hledání bydlení také dětem odcházejícím z ústavní péče nebo zdravotně postiženým. „To všechno jsou skupiny, které dnes končí v lepším případě v zařízeních, jejichž provoz nás stojí násobně více než podpora při získání bydlení a následné zabydlení. V horším případě končí tito lidé na ulici, kde stát potom hradí zvýšené náklady v rámci zdravotní péče a výjezdů záchranných složek,“ dodal Marian Jurečka.

Načež ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) zdůraznil, že zákon byl připravován ve spolupráci se zástupci samospráv a neziskového sektoru. Podle ministra Bartoše zákon o podpoře bydlení se stává dlouhodobou systémovou změnou, kterou nemá smysl chystat na jediné volební období. Z tohoto důvodu se ministerstvo snažilo najít společnou řeč a získat co nejširší podporu mezi různými partnery, kterých se to týká.

Televize CNN Prima NEWS ve své reportáži dále upozornila, že schválení zákona ocenila například iniciativa Za bydlení. „Vnímáme to jako klíčový milník v řešení bytové nouze,“ uvedl její mluvčí Mikoláš Opletal. Podle něho se na zákon čeká již několik let. Iniciativa proto varovala před dalším protahováním schvalovacího procesu.

„Počet lidí v bytové nouzi neustále roste. V kontextu covidové pandemie a ruské agrese na Ukrajině se nedostupnost bydlení dále prohloubila. Myslím, že je adekvátní používat označení krize bydlení, aby vláda začala situaci konečně co nejrychleji a účinně řešit,“ řekla spoluzakladatelka Architektů bez hranic Karolína Kripnerová. Podle vedoucí sociálních služeb Člověka v tísní Kateřiny Dosoudilové je předpis kvalitní a doufá v rychlé přijetí i v Parlamentu.

Návrh zákona o podpoře v bydlení je součástí takzvané reformy Bydlení pro život, kterou prosazuje ministerstvo pro místní rozvoj. Jejím cílem je, kromě jiného, zajistit potřebné investice na výstavbu a rekonstrukce dostupných nájemních bytů.

  • Zdroj: CNN Prima NEWS
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688