Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  14.06.2024 09:13:35

Ranní okénko - Týden uzavřou předběžné odhady spotřebitelské důvěry v USA

Na závěr týdne bude k důležitým událostem patřit zejména předběžný odhad spotřebitelské důvěry v USA, kterou v měsíční frekvenci publikuje Michiganská univerzita. Podle mediánu analytických odhadů by v červnu mělo dojít ke zvýšení sentimentu z 69,1 na 72,0 bodů, což značí zlepšující se výhled na ekonomický vývoj v horizontu následujících 6 měsíců. Ke zvýšení by mělo dojít i v případě hodnocení současné situace, která by se dle tržního konsenzu měla lepšit z květnových 69,6 bodů na 72,2 v červnu. Zlepšení spotřebitelské důvěry však nemusí nutně být předzvěstí skutečné poptávky. Jak upozorňuje výzkum agentury Bloomberg, tento ukazatel bývá poněkud zkreslen vysokopříjmovými domácnostmi. Zejména hodnocení horní třetiny zastoupených domácností (dle příjmu) je totiž značně korelováno s vývojem akciových trhů a nemusí tak reflektovat vývoj reálné ekonomiky. V současných dobách nadprůměrné výnosnosti akciových trhů je pak optimismus vysokopříjmových domácností výrazně vyšší, než je tomu u spodních dvou třetin, které jsou zainvestovány relativně méně. A právě domácnosti s nižšími příjmy se přitom potýkají relativně více i s reálnými faktory, jako je ochlazení na americkém trhu práce, kde mírně roste nezaměstnanost. Odhad spotřebitelské důvěry je tak nutné sledovat s obezřetností.

Z Evropy se dnes dozvíme pouze bilanci celkového zahraničního obchodu eurozóny, která by měla zůstat kladná. Na základě analytických odhadů by po očištění dat o sezónní vlivy nemělo dojít téměř k žádné změně, v porovnání s březnovým výsledkem by v dubnu měla bilance jen nepatrně vzrůst na 17,5 mld. eur (vs 17,3 v březnu).

Středeční zpomalení inflace spotřebitelských cen ve Spojených státech se včera zopakovalo i v případě cen průmyslových výrobců. Index PPI zpomalil jak oproti tržním očekáváním, tak v porovnání s předchozím měsícem, když v meziročním vyjádření ceny v květnu vzrostly jen o 2,2 % (odhad 2,5 %), přičemž dubnový růst byl revidován o desetinu p.b. výše na 2,3 %. Meziměsíční dynamika byla dokonce záporná, když ceny mezi dubnem a květnem poklesly o -0,2 % (vs +0,5 % v dubnu). S ohledem na měnovou politiku lze poznamenat, že středeční zasedání Fedu nejprve přineslo indikaci, že by centrální bankéři mohli preferovat pozdržení úrokových sazeb na současných úrovních až do prosince, a teprve tehdy přistoupit k jejich snížení. Zpomalení dvou hlavních cenových indexů CPI a PPI však pomohlo vnést na trh opět určitou dávku optimismu, že Fed přeji jen přistoupí k uvolnění měnových podmínek již v září a do konce roku sníží sazby celkem dvakrát po 25bb.

Eurozóna včera přinesla negativní zprávu o výkonu svého průmyslu během dubna, kdy v meziročním srovnání došlo k poklesu produkce po očištění o 3,0 % (vs -1,0 % v březnu), v meziměsíčním srovnání pokles činil -0,1 % (vs +0,6 % v březnu). Jde zároveň o horší výkon, než jaký očekával trh, z pohledu posledních dvou let však současný pokles nebyl závažný. Relativně nejvíce poklesla výroba meziproduktů (-0,4 % m/m), naopak k růstu docházelo ve výrobě zboží krátkodobé spotřeby (+3,4 % m/m).

Kladný výsledek pak zaznamenalo saldo platební bilance ČR, které skončilo oproti březnové hodnotě (revidované níže na +58,91 mld. ) v dubnu o více než polovinu nižší (27,95 mld. ), oproti minulým rokům jde však stále o důkaz zlepšení zahraniční poptávky, které očekáváme i v dalších měsících.

Akciovým trhům se včera dařilo zejména v Americe, kde index S&P 500 připsal 0,23 %. Špatnou výkonnost však zaznamenaly evropské trhy, které i v reakci na pokles v průmyslu vykázaly vysoké ztráty. Německý DAX dokonce poklesl takřka o 2 % za jediný den. Pražský PX ztratil 0,47 %. Koruna oslabila nad úroveň 24,7 EUR/CZK

Autor: Vít Mikušek, analytik
Editor: Martin Kron, analytik

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

23.01.2024Ranní okénko - Spotřebitelská důvěra v eurozóně na vzestupu? Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688