Research (J&T BANKA)
Akcie v ČR  |  13.06.2024 10:43:22

Pražská burza si poprvé v tomto týdnu připsala mírné zisky (+0,5 %) - Ranní přehled

Komentář k akciovému trhu
Pražská burza - Index PX: 1,538 bodů (+0.5% d/d); objem: 248 mil.

Akcie na pražské burze si poprvé v tomto týdnu připsaly mírné zisky i díky oživení na západoevropských trzích. Index PX nakonec přidal necelých devět bodů (+0,53 %; 1 538,36 b.) především s podporou finančního sektoru.

V čele růstu tak stály bankovní domyNejlépe si vedla rakouská Erste Group (+1,66 %; 1 106 ), menší zisky pak zaznamenala Komerční banka (+0,46 %; 770,5 ). Dařilo se také pojišťovně VIG (+1,4 %; 725 ) a tabákovému gigantu Philip Morris ČR (+0,53 %; 15 100 ). Na opačné straně se ohybovaly akcie ČEZu (-0,37 %; 938,5 ) při nejvyšším denním objemu 92 mil.

 Celkový objem obchodů s akciemi na pražské burze pak dosáhnul během středeční seance 299 mil. . Průměrný objem obchodů za poslední rok je 400 mil. korun

 USA - Dow Jones: 38,712 (-0.1%); S&P500: 5,421 (+0.9%); Nasdaq: 17,608 (+1.5%)

Středeční seance byla v zámoří ve znamení důležitých makrodat o inflaci a také se čekalo na tiskovou konferenci J. Powella po zasedání Fedu. To skončilo ohledně sazeb dle očekávání, když sazby byly ponechány v pásmu 5,25 – 5,50 %. Powell zopakoval, že americká centrální banka musí mít větší důvěru v pokles inflace k vytyčenému cíli. Spíše jestřábí vyznění pak poslalo akcie lehce dolů, nicméně denní zisky si většina hlavních indexů přeci jen udržela, když Fed zastínila slabší data ze spotřebitelské inflace.

Trh táhly nahoru zejména akcie gigantu z Cupertina Apple (213,07 USD, +2,9 % d/d), když se investorům líbí představení nástrojů AI, které budou implementovány do některých zařízeních. Další zástupce technologických firem Arm Holdings (155,59 USD, +8,1 % d/d), který se zabývá architekturou čipů, poskočil kvůli zvýšenému doporučení analytiků z Goldman Sachs.

Výnosům na amerických státních dluhopisech se kvůli makrodatům příliš nevedlo, když zakončily slabší v průměru o 1,6 % napříč splatnostmi. Oslabení postihlo i americkou měnu, která pomohla ke zpevnění celé řady komodit v čele s drahými kovyropou.

Po trhu pak reportoval svá čísla zástupce polovodičového sektoru Broadcom (1495,51 USD, +2,36 % d/d), který investory potěšil představenými výsledky a také splitem akcií 10:1. 

 Komentář k devizovému trhu

Eurodolarový trh razantně reagoval na nižší výsledky inflace v USA. Dolar k euru oslabil o 1,0 % na 1,085 USD/EUR a odmazal své posílení za předchozí 3 dny. Středoevropské měny i přes mírné výkyvy zůstaly bez větší změny. Koruna k euru ve středu postupně posílila o 10 haléřů na 24,65 CZK/EUR a odmazala své oslabení z úterý. Následně koruna k dolaru posílila o 35 haléřů 22,7 CZK/USD. Ostatní měny v regionu i přes výkyvy zůstaly bez větší změny.

Kalendář – významné události

10:00 – ČR: běžný účet (duben)
11:00 – Eurozóna: průmyslová výroba (duben)
14:30 – USA: týdenní data z trhu práce
14:30 – USA: PPI (květen)
po trhu – Adobe: výsledky za 2Q/24

J&T BANKA, privátní a investiční banka úspěšných

Od roku 1998 nabízí služby a poradenství, které řeší nejen současné potřeby klientů, ale zohledňují i širší rodinné vztahy a delší časový horizont. Ochraňují majetek nejen před ekonomickými vlivy, ale i proti legislativním změnám a životnímu běhu. Zahrnují multigenerační správu majetku a nástupnictví, investiční poradenství, obchodování s cennými papíry, správu a strukturování majetku či služby life-style managementu. Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytuje specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic.

Do bankovního holdingu J&T Finance Group SE patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, J&T Banka d.d. v Chorvatsku a slovenská bankovní skupina 365 (dříve Poštová banka).

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688