Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Evropská unie  |  12.06.2024 14:40:25, aktualizováno 15:04:43

Rozhodnuto - clo až 38,1 % na dovoz čínských elektromobilů. Zasáhnout může i vozy Tesla

Mnohaměsíční šetření Evropské komise (EK) dospělo k předběžnému závěru, že výrobci elektromobilůČíně těží ze subvencování, které tak konkurenčním výrobcům v EU hrozí újmou. V návaznosti tak vedle již zavedeného 10% cla, by s účinností od 4. července mohly být elektromobily dovážené z Číny zatíženy navíc dalším prozatímním clem ve výši až 38,1 %. Ke každé čínské automobilce EK v rámci šetření přistupovala stanovenou sazbou rozdílně, v kontextu také firmou poskytnutých podkladů. Automobilky nyní mají tři dny na rozhodnutí EK reagovat svým vlastním výpočtem, na základě kterého komise může ještě sazbu upravit. Hlavní kartu má však držet v rukou čínská garnitura. Komise totiž oslovila také čínské orgány, aby s automobilkami daná zjištění projednala a prozkoumala možné způsoby řešení zjištěných problémů způsobem slučitelným s WTO (s globálním obchodem dle Světové obchodní organizace).

Evropská komise má vyšetřování uzavřít až na konci října, kdy má dojít k definitivnímu rozhodnutí o případném uvalené dodatečných cel. Pokud však jednání nepovedou k dohodě, prozatímní „vyrovnávací“ cla plánuje EK zavést již od zmiňovaného 4. července. Individuální cla, která by uplatnila na tři čínské výrobce zařazené do vzorku, by byla následující: BYD 17,4 % Geely 20 % a SAIC 38,1 %.

Supersportovní elektromobil YANGWANG U9

Supersportovní elektromobil YANGWANG U9 koncernu BYD (zdroj: Yangwang)

Na ostatní výrobce elektromobilů (BEV) v Číně, kteří při šetření spolupracovali, ale nebyli zařazeni do vzorku, by se vztahovalo vážené průměrné clo ve výši 21 %. Na všechny ostatní, kteří při šetření naopak nespolupracovali, by se vztahovala nejvyšší sazba 38,1 %.

Tesla s individuální sazbou?

Ve svém rozhodnutí EK sdělila mj. následující: „Na základě odůvodněné žádosti může jeden výrobce BEV v Číně - společnost Tesla - obdržet individuálně vypočtenou celní sazbu v konečné fázi. Každá další společnost vyrábějící v Číně, která nebyla vybrána do konečného vzorku a která si přeje, aby byla její konkrétní situace prošetřena, může požádat o zrychlený přezkum v souladu se základním antisubvenčním nařízením, a to hned po uložení konečných opatření."

Připomenout lze, že Tesla z Číny ze své továrny v Šanghaji do EU primárně dováží své elektromobily Model 3. Vůz, který se například u nás cenově dostal na své dosavadní minimum. Jeho základní cena u verze s pohonem jen zadních kol totiž aktuálně začíná těsně nad milionem korun, resp. i se zahrnutím poplatku za doručení a dokumentaci pak na 1,03 mil. .

automobilce BYD, která se v segmentu elektromobilů právě s Teslou přetahuje o světové prvenství, možno zmínit, že oficiální zastoupení u nás zatím nemá. Nicméně se na trhu již vyskytují dovozci, kteří vozy BYD nabízejí. Ať už například nejlevnější Dolphin s počáteční cenou okolo 830 tis. Kč. V nabídce je například také luxusní sedan HAN s cenou od 1,45 mil. nebo sedmimístné SUV Tang cenově startující na 1,5 mil. .

Elektromobily BYDZdroj: BYD

Každopádně řada evropských automobilek se již dříve nechala slyšet, že možné zavedení cel na čínské elektromobily sleduje s obavami. Zvláště ty, které jsou na čínském trhu aktivní a jímž tamní trh tvoří podstatnou část jejich byznysu. Připomenout lze v tomto ohledu nejen koncern Volkswagen, ale třeba i BMW a Mercedes. Automobilky se zkrátka bojí odvetných opatření, potažmo tedy spuštění „obchodní války“.

Jiří Zendulka
V oblasti financí se pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.
13.06. 10:19  Dvoji metr (Marty)
13.06. 08:03  Dvoji metr (Rob)
12.06. 17:16  Dvoji metr (Marty)

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688