Vlada.cz (Vláda)
Z domova  |  09.06.2024 22:59:00

Je Česko bruselštější než Brusel? (Střepiny, TV Nova)

Volební účast při volbách do Evropského parlamentu v Česku bývá tradičně nejnižší. Řada Čechů má totiž pocit, že Brusel je příliš daleko a také že z něj přichází pouze zákazy. Je tomu ale opravdu tak, nebo někdy Česko snaží být bruselštější než Brusel? Zjišťovala Iva Studená.

Celou reportáž najdete zde.

Iva STUDENÁ, redaktorka
Pomazánkové máslo, tuzemský rum nebo třeba jahodová marmeláda. To jsou věci, které pod původním označením v obchodech už nenajdeme. A může za to Evropská unie. Právě takové zákazy zanechávají v řadě Čechů pachuť tzv. bruselského diktátu. A to i přesto, že právní předpisy mají logické vysvětlení.

Vendula Kazlauskas, analytička, Asociace pro mezinárodní otázky
Každý ten zákaz vlastně zapadá do nějaké jako širší myšlenky a do nějakého jako cíle, na kterém se shodli všichni včetně českého ministra. Takže pokud se podíváme třeba na ten rum, který byl hodně často diskutovaný, tak tam vidíme, že není opravdu zákaz prodávání rumu, ale třeba zákaz označovat něco, co rum není jako rum. Což koneckonců může být i výhodné i pro české zákazníky, že ví, co kupují, a že pokud třeba vyjedou i do dalšího státu Evropské unie, tak když si koupí máslo, tak to je opravdu máslo.

Jan Grinc (katedra Ústavního práva, Karlova univerzita,
V některých těch postupech skutečně se rozhoduje i o třeba zeměpisných označeních těch států a podobných otázkách. Třeba nějaký produkt může být jenom v určité zemědělské oblasti a v zásadě ta logika je, že to má teda přispívat k transparentnosti toho vnitřního trhu.

Michal ŠALOMOUN, ministr pro legislativu /Piráti/
Evropská unie je unikátní projekt ohledně vnitřního trhu, ohledně prostě Schengenu, ale samozřejmě, že abyste tohleto vybudovali, tak k tomu potřebujete vytvořit tenhleten aparát, to, že jsou tam občas věci, že to trošku přeženete nebo v čase se ukáže, že to třeba nebylo úplně nutné, tak se pojďme o tom bavit.

Iva STUDENÁ, redaktorka
Ústupky se přijímají nejen v potravinářství, ale také v oblasti zdraví nebo ekologie. Třeba balonky by správně neměly nafukovat děti do osmi let. Prodávat se nesmí wolframové žárovky, teploměry se rtutí nebo jednorázová brčka. Velké reakce vyvolalo i nařízení napevno přidělávat víčka k PET láhvím.

Vendula Kazlauskas, analytička, Asociace pro mezinárodní otázky
/nesrozumitelné/ příklad toho, kdy Česko přijalo přísnější opatření, než Evropská unie vyžadovala, byl například nařízení obalení koblih. Protože vlastně z evropské úrovně přišlo to, že pečivo má být hygienicky balené, a ostatní státy to udělaly tak, že k tomu pečivu daly ty kleštičky. České ministerstvo to přepsalo tak, že každá Kobliha má být ve vlastním sáčku. Podobný příklad může být například podíl biopaliv vlastně v palivech do auta.

Iva STUDENÁ, redaktorka
Nepopulární opatření jsou především špatně vysvětlována. Navíc Česko bývá v přijímání zákazů kolikrát papežštější než papež.

Jan Grinc (katedra Ústavního práva, Karlova univerzita,
Určitý problém je v tom, že opravdu ta evropská legislativa je často hodně vágní, hodně obecná a potom ten český zákonodárce stojí vlastně před dilematem, jestli teda má tu úpravu konkretizovat a pak třeba ji učinit přísnější, než jak by sama vyžadovala, anebo se vystavovat riziku, že naopak třeba Evropská komise řekne, že Česká republika to dostatečně neprovedla.

Petr Kaniok, politolog, Masarykova univerzita
Česká státní správa je mimořádně komplikovaná, že je v ní zapojeno hodně aktérů, hodně institucí, mnoho z nich má mnohdy své vlastní cíle a ty cíle se tam snaží v té jako implementační legislativě dostat. Jako aktérů je hodně a všichni chtějí nějakým způsobem tam jakoby dostat svou ambici. Z toho vznikají skutečně mimořádně složité a komplexní dokumenty, jdou skutečně v řadě případů hluboko za rámec.

Michal ŠALOMOUN, ministr pro legislativu /Piráti/
Ono to může být výhodné i pro nás. Whistleblowing je nástroj, kde prostě chráníte ty oznamovatele, a Evropa to chce, abyste to dělali kvůli ochraně evropských hodnot. Od ochrany spotřebitele, od nějakého praní špinavých peněz a teďka vlastně ta Česká republika si řekla dobře, když já takový nástroj buduju kvůli ochraně evropských zájmů, jestli teda není namístě to využít i pro ochranu českých zájmů, které tam teda nejsou. Takže se to trošku rozšířilo.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688