ASO ČR (asocr.cz)
Z domova  |  11.06.2024 15:23:00

Důchody se v Česku zvýší o tisíce korun. Ale až od roku 2026

Mohlo by se zdát, uvádí ve své zprávě magazín AAZdraví.cz, že v současné době byli důchodci odsunuti na druhou kolej, a to u AAZdraví.cz, a to s argumenty, že v minulých letech dostali přidáno opravdu hodně, a údajně proto, že už to důchodový systém jednoduše nezvládá financovat. Náhle jsou tu ovšem nečekané změny, které na významnou část důchodců dopadnou.

Málo známá věc

Zpráva magazínu AAZdraví.cz dále konstatuje, že je totiž sice pravdou, že průměrná penze činí cca 21 tisíc korun, a pomalu se šplhá až ke hranici dvaadvaceti tisíc, ovšem každý dnes již jistě ví, že jde pouze o průměrnou hodnotu, přičemž reálné penze jednotlivců se kolem toho pohybují ve velmi širokém spektru. „Máme tu důchodce, kteří pobírají třeba 50 tisíc korun měsíčně, a je jim tedy vcelku jedno, že se letos penze zvedly pouze o 360 korun. Na druhé straně jsou zde i tací, kteří mají důchod o poznání nižší, a rozhodně je nepotěšilo, že si polepšili o pouhých pár stovek, za které si dnes navíc nekoupí prakticky nic,“ uvádí se ve zprávě.

Magazín AAZdraví.cz zároveň poukazuje i na skutečnost, že málo kdo u nás ví, že v České republice jsou desítky tisíc lidí v důchodu, kteří pobírají takzvaný minimální důchod. Načež dodává, že ještě méně se mezi lidmi ví o tom, jak nízký je výměr takového důchodu. Do začátku tohoto roku to bylo jen nějakých 4800 , kdy tento výpočet sestával ze základní výměry ve výši 4040 a procentuální výměry v podobě 770 .

Základní výměra se důchodcům postupně zvyšovala, a stalo se tak i letos, kdy vyskočila už na 4400 . Problém je však v procentuální výměře, která se nezvýšila od roku 1996, což už je opravdu hodně dávno. Brzy to bude celých třicet let, co se na tento aspekt nesáhlo.

Ministerstvo práce a sociálních věcí je přesvědčeno, že tak nízký důchod je neadekvátní. „Pokud systém na jedné straně vyžaduje, aby do něj pojištěnec povinně přispíval dle vlastních možností a plnění této povinnosti na něm důsledně vymáhá, měl by současně garantovat zabezpečení v případě sociálních událostí,“ uvedl k tomu ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Opravdový růst

Podle magazínu AAZdraví.cz se nově procentuální výměra navýší na celých 10 % průměrné mzdy, která dnes činí přibližně 43 tisíc korun. Z nějakých sedmi stovek tedy vyskočí na 4300 . Pokud to přičteme k základní výměře, bude to znamenat, že se minimální důchod zvýší o tisíce korun, a to na nějakých 9000 za měsíc.

„Stále nejde o kdovíjaké peníze, ovšem, pro dotyčné, jde o doslova gigantický skok, jelikož se jim penze zdvojnásobí. Tento postup je třeba kvitovat. Stát konečně začal myslet na ty, kdo mají závažné finanční problémy, a neorientuje už se na důchodce, kteří mají vlastně dost,“ píše se ve zprávě magazínu AAZdraví.cz.

Jedinou vadou je to, že změna má platit až od roku 2026. Teoreticky tak sice minimální důchod bude ještě vyšší, jelikož průměrná mzda do té doby vzroste, ovšem dvouleté čekání bude ještě dost dlouhé, obzvlášť potom pro penzisty, dodává ve své zprávě magazín AAZdraví.cz.

  • Zdroj: AAZdraví.cz
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688