Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  12.06.2024 06:06:12

Střípky z trhu – akcie Pilulka prodává další hlavní akcionář, BlackRock snížila podíl v bance MONETA

Řečeno sportovní terminologií, akcie společnosti Pilulka Lékárny (dále jen PILULKA) zažívají „hozený ručník do ringu“. V úterý na pražské burze ztrácely i více než 20 %, když se obchodovaly až za 112 . Tedy na novém historickém minimu. V závěrečné aukci vlastně malá nákupní objednávka na sotva 50 akcií, nakonec dopomohla titulu uzavřít níže „jen“ zhruba o desetinu na 126 . Lze navíc odhadovat, že možná ani žádný z investorů v úterý nestihl zaznamenat až odpoledne zveřejněnou poměrně výraznou kurzotvornou negativní zprávu. Prodej akcií ze strany jednoho z hlavních vlastníků firmy totiž těžko asi vyhodnotit jinak. Zvláště v situaci, ve které se firma nachází, jak jsme přiblížili již na konci května v článku „Pilulka nad propastí“.

Graf: PILULKA LÉKÁRNY - graf kurzu akcie cz

Minulý týden v úterý při jarních „START Day“ pražské burzy se také PILULKA prezentovala investorům. Hned den poté 5. června k prodeji firemních akcií na pražské burze přistoupil třetí největší akcionář firmy – člen dozorčí rady Marek Krajčovič. Transakci regulátorovi přitom nahlásil se značným odstupem až toto úterý odpoledne. Každopádně Krajčovič prodal 1 837 akcií PILULKA za kurz 170 , tedy vlastně při minimech. Z jeho strany se historicky jednalo teprve vlastně o druhou takovou transakci. Akcie PILULKA totiž jinak prodával jen pár měsíců po vstupu titulu na burzu - v lednu 2021. Tehdy během třech seancí prodal téměř 5 100 akcií PILULKA při cenách v rozmezí 610-670 . Zatímco tehdy důvod prodejů neuvedl, tentokrát při cenách akcií „na dně“ jako by svůj krok chtěl ospravedlnit. Důvodem získání zhruba 312 tis. Kč má být dle hlášení „získání finančních prostředků na školné pro děti“. 

Čtěte také: Akcie PILULKA prodává už i zakladatel firmy. Regulatorní hlášení nicméně přineslo nejasnosti

Dle prezentace společnosti PILULKA před loňskou sekundární nabídkou (viz. přehled níže) byl Marek Krajčovič třetím největším akcionářem firmy s podílem 12,24 %. Vzhledem k tomu, jak tehdejší prodej akcií (ne)dopadl, se jeho podíl vlastně zdaleka nesnížil na původně indikovaných až 10,21 %.


Zdroj: PILULKA (grafická úprava kurzy.cz)

Jak už jsme zmiňovali v článku „Pilulka nad propastí“ společnost ve Výroční zprávě uvedla, že „hledá další investory/zdroje financování k překonání tohoto ekonomického poklesu a financování dalšího růstu.“ Šéf Petr Kasa pak při START Day v minulém týdnu na dotaz uvedl, že probíhají jednání se strategickými partnery. Dle něj má být na stole několik scénářů, uzavřít chce danou záležitost co nejdříve. Otázkou je, do jaké míry se příp. jedná o fabulace, jako například před sekundární nabídkou, kdy v té souvislosti hovořil o podpoře firmy ze strany zakladatelů. K žádnému nákupu firmou prodávaných akcií však tehdy totiž nedošlo. Při úterní prezentaci na základě dotazu došlo také na odhalení, že firma neplatí všem dodavatelům včas. Nadále má tedy problémy s cash flow.

Poslední prezentace společnosti PILULKA (START Day 4.6.2024)

 

Podíl BlackRock v bance MONETA zpět pod hranicí 3 %

Z hlediska nahlášených hlasovacích práv má banka MONETA opět již jen tři akcionáře, kteří disponují více než 3 %. Světově největší investiční skupina BlackRock se nad danou hranicí „udržela“ vlastně jen měsíc. Dle aktuálně zveřejněného regulatorního hlášení její celkový podíl k 31. květnu klesl z předchozích naposledy hlášených 3,03 % na 2,88 %. Během třech týdnů se konkrétně zbavila téměř 900 tis. akcií MONETA, na druhou stranu o něco zvýšila svou zainteresovanost v bance skrze finanční instrumenty navázané na akcie. Konkrétně z 0,26 % na 0,28 %. Co se týká samotných akcií došlo tedy k redukci z 2,77 % na 2,59 %.

Připomenou lze, že 31. května proběhly na pražské burze v závěrečné aukci objemově výrazné obchodyakciemi MONETA. Ten den nakonec vyměnilo majitele celkem 7,67 mil. akcií, tedy přes 1,5 %. Zda se na transakcích částečně podílela také BlackRock, můžeme jen spekulovat. Tím, že výše zmiňované hlášení hovoří o stavu k 31. květnu, mělo by vzhledem k vypořádání T+2 nejspíše však zahrnovat jen dřívější transakce.

Doplnit závěrem lze, že zmiňovanými třemi největšími akcionáři banky MONETA (navíc rovnou s více než 10% podílem) jsou skupina PPF, finančník Pavel Tykač a skupina J&T (Jakabovič+Tkáč).

Jiří Zendulka
V oblasti financí se pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688