ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  11.06.2024 10:01:00

Komise zahajuje hloubkové šetření zahraničních subvencí týkajících se nabytí částí společnosti PPF Telecom

Šetření týkající se zahraničních subvencí

Evropská komise zahájila hloubkové šetření s cílem posoudit, podle nařízení o zahraničních subvencích, získání výlučné kontroly nad společností PPF Telecom Group B.V. (dále jen „PPF“), s výjimkou jejího podnikání v České republice, společností Emirates Telecommunications Group Company PJSC (dále jen „e&“). Komise má předběžné obavy, že společnosti e& mohly být poskytnuty zahraniční subvence, které mohly narušit vnitřní trh EU.

Společnost e& je státem ovládaný telekomunikační operátor se sídlem ve Spojených arabských emirátech (dále jen „SAE“). Společnost PPF je evropský telekomunikační operátor a dceřiná společnost skupiny PPF.

Předběžné připomínky Komise

Z předběžného šetření vyplývá, že existují dostatečné informace o tom, že společnost e& obdržela zahraniční subvence narušující vnitřní trh EU.

Údajné subvence mají zejména podobu neomezené záruky SAE a půjčky od bank ovládaných Spojenými arabskými emiráty, což přímo usnadňuje tuto transakci. Tyto subvence patří k nejpravděpodobnějším narušením vnitřního trhu, která stanoví nařízení o zahraničních subvencích. Komise má obavy, že tyto subvence mohly zlepšit schopnost uskutečnit akvizici, jakož i konkurenční postavení subjektu vzniklého spojením v EU do budoucna, zejména zlepšením jeho schopnosti financovat jeho činnosti v EU za zvýhodněných podmínek.

Během svého hloubkového šetření Komise posoudí, zda:

  • zahraniční subvence vedou ke skutečným nebo potenciálním negativním dopadům na proces akvizice. Zejména pokud podpora změnila výsledek tohoto procesu tím, že umožnila společnosti e& odradit ostatní strany, které měly o akvizici zájem, nebo nabídnout vyšší cenu než tyto strany, a/nebo tím, že vůbec společnosti e& umožnila tuto akvizici provést;
  • zahraniční subvence vedou ke skutečným nebo potenciálním negativním účinkům na vnitřním trhu, pokud jde o činnosti subjektu vzniklého spojením.

Transakce byla Komisi oznámena dne 26. dubna 2024. Komise musí nyní ve lhůtě 90 pracovních dnů, tedy do 15. října 2024, přijmout rozhodnutí. Zahájení hloubkového šetření nepředjímá výsledek šetření.

Společnosti

Společnost e& se sídlem ve Spojených arabských emirátech je státem ovládaný telekomunikační operátor poskytující telekomunikační služby, jako jsou mobilní telefonní služby.

Společnost PPF se sídlem v České republice je telekomunikační operátor v České republice, Bulharsku, Maďarsku, Srbsku (Yettel) a na Slovensku (O2). Tyto činnosti zahrnují telekomunikační společnosti a související infrastrukturu. Celkově společnost PPF poskytuje služby více než deseti milionům zákazníků v daném odvětví.

Řízení podle nařízení o zahraničních subvencích

Nařízení o zahraničních subvencích je použitelné od 12. července 2023. Nařízení stanoví nový soubor pravidel, který Komisi umožňuje řešit narušení způsobená zahraničními subvencemi, čímž umožňuje, aby EU zajistila rovné podmínky pro všechny společnosti působící na vnitřním trhu a zároveň zůstala otevřená obchodu a investicím.

Podle nařízení o zahraničních subvencích musí společnosti oznámit spojení Komisi, pokud je alespoň jedna ze spojujících se společností, nabytá společnost nebo společný podnik usazena v EU a dosahuje obratu v EU ve výši nejméně 500 milionů EUR a pokud byly stranám v průběhu tří let před spojením poskytnuty kombinované souhrnné finanční příspěvky od třetích zemí ve výši nejméně 50 milionů EUR.

Na konci svého hloubkového šetření může Komise i) přijmout závazky navržené společností, pokud narušení plně a účinně napraví, ii) zakázat spojení, nebo iii) vydat rozhodnutí o nevznesení námitek.

Další informace budou k dispozici na internetových stránkách Komise věnovaných hospodářské soutěži, ve veřejném rejstříku Komise pod číslem věci FS.100011.

 

Quote

Dnes zahajujeme první hloubkové šetření týkající se spojení podle nařízení o zahraničních subvencích – nabytí částí společnosti PPF Telecom společností Emirates Telecommunications. Nařízení o zahraničních subvencích nám umožňuje řešit rušivou podporu třetích zemí při nabývání podniků v EU. Naše šetření také posoudí, zda společnost e& mohla obdržet zahraniční subvence, které by mohly narušit spravedlivou hospodářskou soutěž v odvětví telekomunikací.
Margrethe Vestagerová, výkonná místopředsedkyně odpovědná za politiku hospodářské soutěže 2024-06-09

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688