OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  10.06.2024 19:00:00

Překvapení u nové produkce autopojištění v Německu. O co jde?

Na německém portálu Versicherungswirtschaftheute (VWH) byl publikován článek, který se věnuje výsledkům v oblasti nové produkce autopojištění v Německu v roce 2023. Zvláštní pozornost je věnována zejména pojišťovně Itzehoer, jež se aktuálně prezentuje jako největší nezávislý pojišťovací koncern v Německu, který vyrostl z malého zemědělského pojišťovacího spolku ve vesničce Elskop.

Redakce VWH upozorňuje, že německé pojišťovací koncerny Huk-Coburg a Allianz měly vždy pojistný kmen mnohem vyšší než pojišťovna Itzehoer. Pokud jde ale o novou produkci, vypadá srovnání lépe, resp. pojišťovna Itzehoer je schopna držet se zmíněnými pojišťovacími giganty krok.

Pojišťovna Itzehoer vykazovala nadprůměrný růst i v předchozích letech. Celkové předepsané pojistné činilo v roce 2018 cca 550 mil. EUR a v roce 2023 pak již 717 mil. EUR. Přírůstek pojistného v roce 2023 oproti předchozímu roku dosáhl výše 9,7 %. Motorem tohoto růstu je především autopojištění. V tomto segmentu vzrostlo předepsané pojistné v roce 2023 dokonce o 12,3 %. Přitom pojištění odpovědnosti z provozu vozidla a havarijní pojištění se podílí na celkovém obratu tohoto možná méně známého německého pojišťovacího koncernu zhruba 70 %.

V redakčním článku VWH se dále uvádí ohledně koncernu Itzehoer, že počet pojištěných rizik (vozidel) se zvýšil z 1 150 696 v roce 2022 na 1 281 531 v roce 2023, což znamená nárůst o 130 835. Podle nejnovějších údajů pojišťovacího koncernu Huk-Coburg dosáhl jeho pojistný kmen v autopojištění v roce 2023 výše 13,9 mil. a rozšířil se tak o 200 000 nových pojištěných vozidel. Allianz oznámila navýšení pojistného kmene v autopojištění v roce 2023 o 100 000 vozidel. Koncern Itzehoer má nadále velmi smělé plány. Předpokládá, že v roce 2024 se pojistný kmen znovu výrazně zvedne, tentokrát o 150 000 vozidel. Tím pádem by se pojistný kmen dostal na úroveň 1,4 mil. vozidel, což by představovalo podíl na celkovém německém trhu v autopojištění ve výši okolo 2 %.

Rychlý růst vede podle zkušeností odborníků obvykle k tomu, že se zvýší škodní poměr. Na takový vývoj musel reagovat i koncern Itzehoer přizpůsobováním pojistného, které ale ještě nepokrývá náklady. Hlavní je prý ale ta skutečnost, že v době pandemie byly nízké škodní náklady, takže mohly být tvořeny výkyvové rezervy, jež se po skončení pandemie zase postupně rozpouštěly. Tím získali členové i klienti významný přínos. Příklad pojišťovacího koncernu Itzehoer názorně ukazuje, že na pojistném trhu autopojištění v Německu panuje silné konkurenční prostředí, v jehož rámci se však mohou prosazovat i menší hráči.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688