Tomáš Novotný (UP forum)
Akcie ve světě  |  10.06.2024 15:38:11

UP World LNG Shipping Index: Volatilita roste

UP World LNG Shipping Index (UPI), jediný akciový index na světě zaměřený na společnosti námořní přepravy LNG, minulý týden rostl o 0,15 %. Americké akcie reprezentované indexem S&P 500 přidaly 1.30 %.

Graf UP World LNG Shipping Indexu s indexem SPX, týden 24-2024 (zdroj UP-Indices.com)

UPI stále pokračuje v mírných pohybech, minulý týden jeho kurz opět rostl. Tentokrát ale mírné pohyby indexu ukrývají bouřlivější vývoj jednotlivých společností, byť se zobchodovaný objem vrátil k aktuálnímu průměru. Svůj vliv má samozřejmě i celkové dění na akciových trzích. Dá se říct, že celkový růst byl ovlivněn hlavně dvěma největšími společnostmi, protože větší část společností ztrácela. Poptávka po LNG zůstává silná hlavně v Asii.

Největší růst si připsala katarská Nakilat (QSE: QGTS), která rostla o 8,5 %. Druhá největší společnostv UPI, Golar LNG (NASDAQ: GLNG), sice rostla jen o jedno procento, ale i to díky váze 20 % stačilo ke zmíněnému mírnému růstu UPI.

K rostoucím společnostem patří japonská "K" Line (TSE: 9107), která si připsala růst o 5,8 % a dále malajsijská MISC (KLSE: 3816), která růstem o 2,9 % pokračuje v rostoucím trendu. Další dvě japonské společnosti - NYK Line (TSE: 9101) a Mitsui O.S.K. Lines (TSE: 9104)- si připsaly růst o 1,3 % respektive 0,5 %.

Největší pokles byl stejně velký jako největší růst: 8,5 % ztratila Cool Company (NYSE/OSE: CLCO), kterou následovala New Fortress Energy (NASDAQ: NFE) se ztrátou 8,2 %. NFE ztrácí od začátku roku a minulý týden prolomila důležitý support na $25.

Nedaří se zástupcům sektoru těžařů ropy a plynu, i když zde má vývoj trhu LNG jen omezený vliv - a díky tomu i tyto společnosti mají jen omezený vliv na UPI. Nejvýraznější pokles zaznamenala se ztrátou 6,1 % BP (NYSE: BP), následovaná Shell (NYSE: SHEL), která ztratila 4,6 %. BP se vrací k hodnotám ze začátku letošního roku, Shell poklesem zdá se ukončil dubnový růst. Chevron (NYSE: CVX) odepsal 3,8 %.

Dynagas LNG Partners (NYSE: DLNG) pokračuje v divoké cestě do strany, tentokrát její kurz klesl, a to o 5,6 %. Přesto se pohybuje na dlouhodobě nejvyšších hodnotách. Awilco LNG (OSE: ALNG) sice ztratila 4,1%, šlo ale o korekci předchozího růstu, který dosáhl takřka 9 % v jednom týdnu.

Flex LNG (NYSE/OSE: FLNG) klesl před dividendou a kvůli očekávanému horšímu vývoji ve druhém čtvrtletí. Dle vyjádření vedení během ohlašování výsledků za první čtvrtletí nehrozí snižování dividendy.

U Capital Product Partners (NASDAQ: CPLP) tentokrát zvítězili prodejci, které se předminulý týden podařilo přetlačit. Akcie ztratila 3,3 %.  

V souhrnu pokračuje UPI v mírných pohybech do strany a stále poblíž svých letošních maxim. Růst byl způsoben hlavně dvěma největšími společnostmi v UPI, které převrátily pokles zbývajících.

O UP indexu: UP World LNG Shipping Index je skupina akciových indexů založená na pravidlech navržená tak, aby ukazovala a měřila výkonnost světových veřejně obchodovaných společností zapojených do námořní přepravy zkapalněného zemního plynu (LNG). Tento unikátní index zahrnuje 18 společností a partnerství ze zemí po celém světě, jako jsou USA, Katar, Japonsko, Norsko, Jižní Korea a Malajsie. Index v roce svého spuštění pokrýval více než 65 % světové flotily přepravců LNG. UP Index je prémiová služba. Nabízíme jak freemium (základní graf indexu UP a index S&P 500), tak i zkušební přístup ke všem grafům. Administrátorem UP indexu je společnost UP forum s.r.o. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

Po 13:24UP World LNG Shipping Index: Letní sezóna se blíží Tomáš Novotný (UP forum)
17.06.2024UP World LNG Shipping Index: Dočasný pokles Tomáš Novotný (UP forum)
06.03.2023UP index: Regionalita nehrála minulý týden roli Tomáš Novotný (UP forum)
23.02.2023UP index tlačily vzhůru asijské a norské společnosti Tomáš Novotný (UP forum)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688