europarl.europa.eu (Evropský parlament)
Volby  |  09.06.2024 08:33:00

Evropské volby 2024: Zveřejňování výsledků voleb do Evropského parlamentu a dalších informací pro média

Prozatímní výsledky evropských voleb mohou být zveřejněny až po 23:00 hodin, kdy se uzavřou poslední volební místnosti v Itálii. Předtím Parlament zveřejní kolem 18:15 hodin první soubor dostupných vnitrostátních odhadů. První předpokládané složení nového Parlamentu bude zveřejněno kolem 20:15-20:30 hodin (orientační čas) na základě vnitrostátních odhadů, exit pollů a předvolebních průzkumů.

Druhý předpoklad rozdělení křesel, kolem 23:15-23:45 hodin (orientační čas), bude zahrnovat první prozatímní výsledky z některých členských států a odhady pro ostatní.

Aktualizované předpoklady složení budou následovat, jakmile útvary Parlamentu obdrží informace od vnitrostátních orgánů. Poslední aktualizovaný předpoklad složení EP se očekává v kolem 1:00 hodin.

Zde najdete podrobný rozvrh zveřejňování odhadů a prozatímních výsledků. Všechny údaje budou k dispozici na oficiálních internetových stránkách s výsledky voleb.

Brífinky pro média v 11:00 a 17:00 hodin

Tisková služba Parlamentu bude v 11:00 a v 17:00 hodin informovat média v plenárním sálu Parlamentu o aktualitách spojených s volební noci a o užitečných údajích o Parlamentu a organizaci evropských voleb. Oba brífinky lze sledovat na místě, nebo prostřednictvím internetového přenosu. Od 17:30 hodin bude speciální volební program přenášet EbS.

V pondělí 10. června se v 11:00 hodin se uskuteční brífink o prozatímních výsledcích voleb a dalších krocích, po němž bude následovat tisková konference mluvčích politických skupin.

Vystoupení vedoucích kandidátů a lídrů politických skupin

V průběhu večera vystoupí před médii představitelé politických skupin EP a vedoucí kandidáti evropských politických stran na post předsedy Komise. Pro dotazy médií a na zprostředkování kontaktů budou během volební noci rovněž k dispozici tiskové týmy politických skupin. Jejich kontaktní údaje naleznete zde. Očekává se, že před médii vystoupí rovněž předsedkyně Parlamentu Roberta Metsolová.

Lídři či představitelé politických skupin vystoupí před médii kolem 21:30 hodin (orientační čas, bude upřesněn) v opačném pořadí podle velikosti zastoupení svých politických skupin v současném parlamentu:

  • The Left: Marc Botenga
  • ID: nepotvrzeno
  • ECR: Assita Kanková
  • Zelení/EFA: Philippe Lamberts
  • Renew Europe: Iskra Mihaylová
  • S&D: Pedro Marques
  • EPP: Manfred Weber


Vedoucí kandidáti na předsednictví Evropské komise vystoupí po oznámení prozatímních výsledků, přibližně v 23:45 hodin, v tomto pořadí:


Audiovizuální materiály o hlasování ze všech členských států včetně prohlášení vedoucích kandidátů a lídrů politických skupin ze svých volebních obvodů je k dispozici na EBS a v multimediálním centru EP.

Informace o evropských volbách podle jednotlivých zemí

Na tomto odkazu naleznete stránky s podrobnými informacemi o organizaci evropských voleb v jednotlivých členských státech, vnitrostátních kandidátních listinách, kandidátech včetně jmen poslanců, kteří obhajují svůj mandát, a výsledcích předchozích voleb.

Přístup médií na volební noc

Do prostor Parlamentu budou mít během volební noci přístup pouze akreditovaní novináři (s interinstitucionálním průkazem EU nebo akreditací Parlamentu). Novináři, kteří doposud akreditaci EP neměli, si budou moci vyzvednout průkaz EP (v návaznosti na schválení žádosti o jeho vydání v systému JOUREG) v neděli 9. června v akreditačním centru před Parlamentem (Esplanade Solidarność, kancelář 01F035) od 8:00 do 23:00 hodin.

Vchod Simone Veilové (budova SPINELLI) bude otevřen od 10:00 do 2:00 hodin. Vchod z ulice Wiertz (budova SPINELLI) bude otevřen po celý den i noc.

Z plenárního sálu budou moci pracovat pouze novináři, kterým v něm bylo přiděleno místo. Novináři budou mít rovněž možnost pracovat ze zasedací místnosti před plenárním sálem (3C050 v budově SPAAK) a z tiskové místnosti (přízemí budovy SPAAK).

Volební noc bude z Bruselu sledovat více než 1 000 zástupců médií z celého světa. Tlumočení do všech úředních jazyků EU a do mezinárodního znakového jazyka bude zajišťovat na 148 tlumočníků.

Nová mobilní aplikace EP Events

Všem novinářům, kteří budou informovat o evropských volbách z Evropského parlamentu, doporučujeme stáhnout si novou aplikaci „EP Events“, v které naleznou informace o všem, co se v Parlamentu děje před volbami, během nich i po nich, a také praktické informace včetně přístupových kódů pro wi-fi připojení, časů, kdy je Parlament otevřen, map, kontaktů, odkazů a technických informací pro audiovizuální média.

Parkovací stání

Během volební noci budou médiím k dispozici garáže v budově Parlamentu. U vjezdu bude nutné předložit platnou novinářskou akreditaci. Aplikace IZIX, která se běžně používá v týdnech, kdy probíhají parlamentní jednání, v tomto případě nebude třeba. Parkoviště bude otevřené do 2:00 hodin.

Cateringové služby

Kavárna vedle plenárního sálu (budova SPAAK, třetí patro) bude otevřena od 11:00 hodin až do uzavření prostor EP (ukončení provozu kuchyně ve 22:00 hodin).

Press bar v přízemí budovy SPAAK bude otevřen od 17:00 do 23:00 hodin.

Samoobslužná restaurace Parlamentu v budově SPAAK ve dvanáctém patře bude otevřena od 12:00 do 23:00 hodin. V nabídce bude mít sendviče, saláty a teplá jídla.

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688