Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Komodity  |  08.06.2024 08:06:20

Ceny pohonných hmot v USA zažily letošní největší týdenní pokles. Benzín již i za 18 korun

Ceny ropy se v posledních dnech dostaly na téměř již 4měsíční minima. Americká ropa WTI se tento týden obchodovala i pod hranicí 73 USD, v závěru týdne však byla zpět o více než 2 USD výše. I tak se jedná vlastně o cenové úrovně naposledy jinak vídané v polovině února. Cenové změny ropy se u čerpacích stanic projeví mnohde až s 2týdenním zpožděním. Motoristé v USA nicméně již nyní zaznamenávají největší týdenní pokles cen v tomto roce. Hovořit lze v přepočtu o 1,40 , což se na první pohled zdá velmi výrazné. V USA se však nepoužívají jako měrné jednotky litry, ale galony. Vzhledem k tomu, že se jedná v přepočtu o téměř 3,79 litru, zlevnění dosahuje na litru necelých 40 haléřů. Každopádně v USA, vzhledem k obecně nižším spotřebním daním, se pohyby cen ropy mnohem více promítají do cenovek pohonných hmot.

Graf: Ropa WTI Crude Oil - ceny a grafy ropy WTI Crude Oil, vývoj ceny ropy WTI Crude Oil  1 barel - 1 rok - měna USD

U nás můžeme poměrně pravidelně nalézt mezi nejlevnějšími a nejdražšími pumpami rozdíl 7 korun na litru. Cenově ještě výrazněji rozdílně lze však natankovat v USA. Nikoliv až tolik místně třeba mezi pumpami na dálnici či u obchodních center, jako spíše v jednotlivých státech unie. Důvodem jsou rozdílně nastavené daně. Pomineme-li Havaj, obvykle nejhlouběji do kapsy musí za pohonné hmoty sáhnout motoristé v Kalifornii. 

Rozdíl i 13 korun na litru

Cena galonu benzínu v „nejdražší“ Kalifornii v současnosti v průměru klesla pod 5 USD. V aktuálním přepočtu se i tak tedy litr blíží 30 korunám. Oproti tomu jsou státy, kde se průměrná cena dostala již pod 3 USD hranici. V podvědomí asi všech ropou proslavený Texas to však není, nicméně i zde se ceny dané hranici výrazně přiblížily. Za méně než 3 USD lze zkrátka nyní natankovat galon benzínu v Mississippi či Arkansasu. V přepočtu tak zde lze hovořit o ceně litru benzínu dokonce pod 18 korunami.

Na rozdíl od nás jsou ceny nafty oproti benzínuUSA vyšší. Pod 3,30 USD lze nyní galon pořídit jen v Oklahomě, nevýrazně vyšší jsou pak v Texasu. Každopádně lze tedy naftu v přepočtu natankovat i pod 20 korun za litr. Oproti tomu v Kalifornii stojí v přepočtu v průměru 31 korun, na Havaji cena teprve klesla pod 33 korun.

Průměrné ceny hluboko pod maximy

USA lze v průměru nyní hovořit o ceně galonu nafty pod 3,85 USD, tedy za litr 23 korun. U benzínu se již dostala pod hranici 3,50 USD, tedy zhruba na 20,90 korun. Ceny jsou v USA zkrátka o zhruba třetinu níže, než činila historická maxima z před 2 lety. V červnu 2022 se průměrná cena benzínuUSA totiž vyšplhala nad 5 USD, resp. u nafty dokonce nad 5,80 USD.

Otázkou je samozřejmě tamní nadcházející letní motoristická sezóna. Nejen kvůli tradičně vyšší poptávce ceny obvykle stoupají. Své především sehrávají rizika výpadků ať už těžby či i zpracování ropy v důsledku tradičních hurikánů. Ty obzvláště v srpnu obvykle potrápí především Mexický záliv.

Tak jako tak se zdá, že zatímco v úvodní části letošního jara ceny ropy, potažmo pohonných hmot přispívaly k inflaci v USA, v současné týdny tomu začíná být naopak. Po březnových 3,5 % v dubnu spotřebitelské ceny meziročně stouply o 3,4 %. Ve středu 12. června dojde na statistický report květnové inflace. Očekává se, že ceny nadále rostly meziročním 3,4% tempem.

Jiří Zendulka
V oblasti financí se pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Komodity:

St   8:20  Budou sejfy stačit? Nákupy zlata centrálními bankami nekončí, ukázal průzkum Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Út 16:50  Měď odolává navzdory slabé Číně Saxo Bank (Saxo)
Út 15:42  COCOA ztrácí 8% X-Trade Brokers (XTB)
Po 13:24  UP World LNG Shipping Index: Letní sezóna se blíží Tomáš Novotný (UP forum)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688