Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Osobní finance  |  07.06.2024 10:07:39

Poškození po železniční nehodě v Pardubicích: na co mají nárok a jak postupovat?

Práva zraněných cestujících:

Zranění mají rozhodně právo na odškodnění. To se skládá z několika položek – bolestného, které kompenzuje bezprostřední následky zranění a třeba nepohodlí při zákrocích a hospitalizaci. Odškodnění zahrnuje cestovné, kdy za zraněným jezdí jeho blízcí do nemocnice, dále ošetřovné a nákup zdravotních pomůcek. A také případné ztížení společenského uplatnění, kdy rok po ustálení stavu člověka zranění jakkoliv omezuje. A to třeba i tím, že nemůže vykonávat oblíbený sport.

 

Při této nehodě přišli bohužel čtyři lidé o život. Právo na kompenzaci mají i jejich blízcí – nejde přitom jen o nejbližší rodinu, ale i o kamarády a dobré známé, kteří prokážou, že měli se zesnulým výborné dlouhodobé vztahy.

 

Na co má nárok posádka?

Co se týká vlakové posádky obou vozů, v případě zranění se věc řeší jako pracovní úraz. To znamená, že má člověk právo nejen na bolestné, cestovné a kompenzaci ztížení společenského uplatnění, ale například i na jinou pracovní pozici, pokud už zraněný není schopný vykonávat identickou práci. Plat zůstává stejný. Ve hře jsou i různé trvalé renty či odstupné s 12 platy, pokud se podobná pozice pro poškozeného nepodaří najít.

 

Co mají poškození konkrétně dělat?

Jak by měli zranění postupovat? Především si od doktorů nechat potvrdit do lékařských zpráv, že byli účastníky této nehody. Svá zranění by měli sami zdokumentovat, a to třeba i pouhé modřiny. Následně by okamžitě měli kontaktovat svého dopravce s žádostí o odškodnění. Všichni dopravci jsou ze zákona pro tyto případy pojištěni. Doporučujeme kontaktovat i experty na odškodnění, kteří pomohou s právní stránkou věci a dohlédnout na vypracování adekvátního lékařského posudku podle metodiky Nejvyššího soudu, která je pro poškozené nejvýhodnější. Pozor, ze zkušenosti víme, že když lidé řeší odškodnění po vlastní ose, domohou se jen třetiny částky, na kterou mají nárok.

 

To, aby si lidé nechali svou účast na nehodě potvrdit, doporučujeme i těm, kteří akutně žádné potíže nepociťují. Poměrně dost problémů se objevuje až s delším časovým odstupem od samotného železničního neštěstí – například traumata a jiné psychické problémy, popřípadě bolesti hlavy a krční páteře. I zde vzniká nárok na odškodnění. Je třeba prokázat původ potíží a potvrzení o účasti na nehodě zde hodně pomůže.

 

Tomáš Beck, odborník na odškodnění společnosti Vindicia.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688