Moore Czech Republic (Moore Czech Republic)
Makroekonomika  |  06.06.2024 15:20:17

Zahraniční obchod roste, průmyslu a stavebnictví se nedaří

Průmyslové produkci se na začátku letošního roku příliš nedařilo, březen dokonce přinesl větší propad. Průmyslová výroba tehdy meziročně klesla o 2,7 %, především kvůli vyšší srovnávací základně ve výrobě motorových vozidel z března roku 2023. Jak ukázala dnes publikovaná data Českého statistického úřadu, v dubnu si průmyslová produkce meziměsíčně drobně polepšila, když vzrostla o 0,6 %, meziročně však mírně klesla o 0,4 %. Za horšími výsledky stojí především pokračující pokles ve výrobě strojů a zařízení, pokles v hutnictví a slevárenství, ale také nižší produkce v energetickém sektoru. Nadprůměrné dubnové teploty zapříčinily pokles spotřeby plynu, na produkci ve výrobě a rozvodu elektřiny, plynu a tepla, která klesla o desetinu, měly vliv i plánované odstávky v elektrárnách a pokles výrobyuhelných elektrárnách,“ vysvětluje Petr Kymlička, partner poradenské skupiny Moore Czech Republic.

 

„V dubnu se naopak dařilo v technologických odvětvích, jako je výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů či opravy a instalace strojů a zařízení. Vzrostla i hodnota nových zakázek, meziročně si polepšila o 3,6 %. Tuzemské nové zakázky vzrostly o 0,8 %, nové zakázky ze zahraničí se pak zvýšily meziročně o 5,3 %. Největší byla poptávka po motorových vozidlech a po zakázkách v odvětví výroby ostatních dopravních prostředků a zařízení. V dubnu jsme navíc podle předběžných údajů stejně jako v březnu zaznamenali pozitivní bilanci zahraničního obchodu. V březnu skončila bilance s přebytkem 39,3 mld. , v dubnu pak 33,1 mld. . Meziročně se za duben jedná o nárůst o 24,1 mld. . Pozitivní bilanci podpořil přebytek obchodu s motorovými vozidly, kde vývoz vzrostl o 29,7 mld. , zlepšila se i bilance obchodu s elektrickými zařízeními. Negativní vliv měl na bilanci naopak deficit obchodu s rafinovanými ropnými produkty, který poklesl o 4,4 mld. . Osobně v průběhu roku očekávám stabilizaci českého průmyslu, byť velmi pozvolnou,“ říká Petr Kymlička, partner poradenské skupiny Moore Czech Republic.

 

„Problémy však má stále stavebnictví. Stavební produkce v dubnu meziročně klesla o 0,3 %, meziměsíčně oproti březnu vzrostla o 3,0 %. Orientační hodnota staveb, na které bylo v dubnu vydané stavební povolen,í dosáhla 45,0 mld. . Zahájena byla v dubnu stavba 3 642 bytů, což je v porovnání s březnem, kdy bylo zahájeno 2 706 bytů, více o 34,6 %. Dokončeno pak bylo 3 916 bytů, tedy o 53,0 % více než v březnu (2 559 bytů). Meziročně však počet dokončených bytů klesl o 8,1 % napříč všemi kategoriemi. I nadále se tak Česko bude potýkat s nedostatkem vlastního bydlení. Poptávka vysoce převyšuje nabídku, což způsobuje nejen rostoucí poptávka samotných zájemců o vlastní bydlení, ale i investorů. Umocnil ji především pokles úrokových sazeb hypotečních úvěrů,“ dodává Petr Kymlička, partner poradenské skupiny Moore Czech Republic.

Moore Czech Republic

Společnost Moore Czech Republic je součástí jedné z největších mezinárodních sítí nezávislých auditorských a poradenských firem. Moore Global Network Limited (do září 2019 Moore Stephens International Limited) zaměstnává po celém světě přes 30 000 odborníků ve více než 260 nezávislých firmách a 110 zemích.

Moore Czech Republic sídlí v Praze a je vedena jednateli a společníky Petrem Kymličkou a Radovanem Haukem. Ti s sebou pod značku Moore přivedli kromě svých pracovníků z dřívější společnosti BDO Advisory také specializované dceřiné společnosti Servodata, DataScript a S-COMP, které se orientují na poskytování komplexních služeb v oblasti IT a vzdělávání.

Více informaci na: www.moore-czech.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688