Z domova  |  05.06.2024 12:11:34, aktualizováno 06.06.2024 07:56:18

Co dělat o víkendu: evropské volby, noc kostelů a víkend otevřených zahrad

Tento víkend přináší dvě události, na které vás chceme upozornit - konají se jednak volby do Evropského parlamentu a jednak se po celé republice otevírají kostely a modlitebny různých církví v rámci noci kostelů.

K volbám do Evropského parlamentu si připomeňme, že se konají v obvyklých hlasovacích místnostech v pátek 7. a v sobotu 8. června, v pátek budou volební místnosti otevřené do 22:00 a v sobotu do 14:00 hodin. Hlasovací lístky už byste měli mít ve svých schránkách, ale pokud tomu tak není, dostanete kompletní sadu přímo ve volební místnosti.

Jestli chcete volit jinde než ve svém volebním obvodu, můžete kdekoli jinde s pomocí voličského průkazu. Ten si ještě dnes naposledy můžete vyřídit osobně na obecním úřadu svého trvalého bydliště. Volit můžete, pokud je vám více než 18 let a máte české občanství nebo jste cizinec zapsaný do seznamu voličů.

Do prázdné obálky, kterou dostanete ve volební místnosti vložíte hlasovací lístek vybrané strany nebo uskupení, kde můžete preferenčními hlasy (kroužkem) označit až dva kandidáty bez ohledu na jejich pozici na kandidátce. Obálku s hlasovacím lístkem pak vhodíte do urny. Českou republiku zastupuje v Evropském parlamentu 21 poslanců, které těmito volbami vybíráme.

Psychiatrická léčebna Bohnice, sv. Václav, www.nockostelu.cz
Zdroj: Noc kostelů, secesní kostel  sv. Václava,  Psychiatrická léčebna Bohnice 

Pátku 7. června se týká i jiná celorepubliková událost, která (zřejmě podobně jako evropské volby) bude zajímat jen někoho - noc kostelů - pořádaná v ČR každoročně od roku 2009, kdy jsou široké veřejnosti přístupné křesťanské kostely a modlitebny. Některé svatostánky umožňují návštěvu včetně běžně nedostupných prostor, ale vždy je možné se potkat s komunitami lidí okolo jednotlivých svatostánků, obdivovat architekturu staveb, dozvědět se něco o jejich historii. Je to příležitost v neopakovatelné atmosféře nahlédnout i do míst jako jsou zvonice, zákristie, krypty či ochozy církevních staveb, někde i formou komentovaných prohlídek.

Součástí tradičně bývají i bohaté programy koncertů, výstav a akcí pro děti, stačí zalistovat na webu akce a vybrat si místo i čas, který vám vyhovuje - většina kostelů bude otevřena až do hluboké noci.

Zahrady pod Pražským hradem, www.vikendotevrenychzahrad.cz
Zdroj: Víkend otevřených zahrad, zahrady pod Pražským hradem, vstupné 

Konec tohoto týdne ale přináší ještě jednu možnost, pokud chcete být raději venku: víkend otevřených zahrad - pokud chcete nahlédnout do třeba do běžně nepřístupných zahrad některých památek (může se platit vstupné) nebo vstoupit a navštívit i vybrané soukromé zahrady, nebo zahrady komunitní, máte k tomu jedinečnou příležitost. I tady si vyberete akce pro děti nebo komentované prohlídky spojené s kulturním programem.

Markéta Höfferová
Stará se o BIG Experta již od doby krátce po jeho začátku - podílí se na něm již od roku 1994. V redakci Kurzy.cz pracuje od ledna 2008.

Kromě témat spojených s kapitálovými trhy se zajímá o kulturu (především výtvarné umění), historii a s nimi spojené osobnosti.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688