mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  03.06.2024 14:49:00

Financování evropských start-upů v oblasti biotechnologií – možnosti podpořené belgickým předsednictvím v Radě

03.06.2024 / 12:50 | Aktualizováno: 03.06.2024 / 14:49

Belgie se během svého předsednictví v EU zaměřila na agendu svého i unijního biotechnologického sektoru, která má dlouhodobou podporu její vlády. Jedním z témat byly možnosti financování těchto společností v počáteční i následné fázi jejich růstu, kdy potřebují rizikový kapitál. Belgie upozornila na možnosti využití nástrojů EU: ve spolupráci s Evropskou investiční bankou a Evropskou komisí (Health Emergency and Preparedness Response - HERA) informovala o financování unijních start-upů a scale-upů firem působících v oblasti biotechnologií a lékařských technologií (medtech).

Evropská investiční banka (EIB) může podpořit tyto firmy svým nástrojem Venture Debt, který je v oblasti biotechnologií využitelný od první fáze klinického testování. Tento rizikový dluhu je půjčkou v počáteční fázi, v níž EIB poskytuje likviditu před dalšími koly získávání kapitálu. Je nastaven jako doplněk k rizikovému kapitálu. Nástroj zohledňuje vysoká rizika a dlouhou dobu realizace v tomto sektoru (5 -7 let).

Schválení jeho poskytnutí ze strany EIB trvá 6 až 9 měsíců, ale úspěšné absolvování tohoto procesu je i doporučením pro budoucí investory. Výhodou je, že EIB může podstoupit větší rizika při poskytování tohoto nástroje, protože za její kapitál se ručí rozpočtem EU. Za 10 let poskytla EIB 2,7 miliardy Eur na projekty v oblasti biotechnologií a medicínských technologií.

Belgie byla od 2018 příjemcem v biotechnologiích a medicínských technologiích v celkové hodnotě 208 mil. Euro a tak třetím nejvyšším příjemcem podpory ze strany EIB v EU po Německu a Francii. Mezi společnostmi se sídlem v Belgii, které využily těchto možností, byly např. Univercells, iSTAR Medical, Exevir Bio, the Akkermansia Company, Novadip.

Cílem belgického předsednictví bylo také představit alternativy pro evropské společnosti, které obvykle v další fázi růstu hledají kapitál mimo EU, protože unijní kapitálové trhy v EU nejsou svými možnostmi srovnatelné. V důsledku toho dochází k převzetí biotechnologických firem a jejich odchodu mimo Evropu, kde mají možnosti růstu na jiné škále.

Zástupce HERA (Evropská komise) upozornil, že Komise ve svém sdělení z 20. 3. 2024 (Communication on building the future with nature: Boosting biotechnology and biomanufacturing within the EU) oznámila záměr vytvoření panevropských fondů, které by usnadnily privátní investice tohoto rozsahu. Komise zadá na konci r. 2024 zpracování studie ke konsolidaci investičních fondů, včetně rizikového kapitálu a burz s cílem, aby na EU úrovni vznikl biotechnologický burzovní trh v dostatečném objemu (integrací burzovních trhů Euronext a Deutsche Boerse). Záměrem má být také vytvořit evropský NASDAQ zaměřený na biotechnologie a tím udržet a rozvíjet v EU společnosti využívající transfer vědy do průmyslových řešení.

Finanční nástroje Evropské investiční banky i budoucí postup Evropské komise, které podporuje také belgická vláda, mohou být pro české start-upy i scale-upy v oblasti biotechnologií dodatečnými příležitostmi k získání počátečního i růstového kapitálu.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688