mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  03.06.2024 15:45:00

Doporučení pro cestování do SRN v době konání mistrovství Evropy ve fotbale ve dnech 14. června až 14

03.06.2024 / 15:37 | Aktualizováno: 03.06.2024 / 15:45

Ve Spolkové republice Německo se ve dnech 14. června – 14. července 2024 koná mistrovství Evropy ve fotbale (UEFA EURO 2024). Fotbalové zápasy se budou odehrávat v 10 německých městech: Berlíně, Dortmundu, Düsseldorfu, Frankfurtu nad Mohanem, Gelsenkirchenu, Hamburku, Kolíně nad Rýnem, Mnichově, Lipsku a Stuttgartu. Reprezentace ČR se v rámci skupinové fáze utká s Portugalskem dne 18. června 2024 v Lipsku, s Gruzií dne 22. června 2024 v Hamburku a s Tureckem dne 26. června 2024 v Hamburku.

Vyřazovací fáze mistrovství Evropy ve fotbale začne dne 29. června 2024, osmifinále se odehraje během čtyř dnů do 2. července 2024, čtvrtfinále je na programu 5. a 6. července 2024. První semifinále se pak koná 9. července 2024 v Mnichově, druhé o den později v Dortmundu. Finále se uskuteční dne 14. července 2024 v Berlíně na Olympijském stadionu.

Podmínky pro vstup na území Německa

Během konání fotbalového mistrovství Evropy budou zavedeny dočasné hraniční kontroly po celé délce státní hranice SRN se sousedními státy z důvodu zajištění bezpečnosti. V současné době jsou již zavedeny dočasné hraniční kontroly na hranicích SRN s Polskem, ČR, Rakouskem a Švýcarskem. Tato opatření byla notifikována spolkovou ministryní vnitra SRN Nancy Faeser Evropské komisi podle Schengenského hraničního kodexu (nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 2016/399). V průběhu konání fotbalového mistrovství se očekává jejich zpřísnění.

Kontroly na hranicích provádí spolková policie SRN namátkově na silnicích a dálnicích a ve vlakových spojích. Jsou využívány jak stacionární kontroly na hraničních přechodech, tak mobilní kontroly podle aktuální situace na jakémkoli úseku hranice. Součástí kontrol může být také prohlídka interiéru vozidla. Obecně je třeba počítat se zdržením. Během těchto kontrol mohou být v některých případech zadrženi občané ČR, kteří se v minulosti na území SRN dopustili různých přestupků, například dopravních, za které neuhradili příslušný finanční postih.

Připomínáme, že každý občan ČR cestující do SRN musí mít u sebe platný doklad totožnosti (platný občanský průkaz či cestovní pas ve fyzické podobě – v SRN zatím nejsou akceptovány české eDoklady). Občanský průkaz je chápán jako cestovní doklad pouze pro jeho držitele, nikoli pro dítě v něm zapsané. Je nezbytné, aby každé dítě, které cestuje společně s rodičem, bylo vybaveno svým vlastním pasem nebo občanským průkazem.

V případě ztráty či krádeže cestovních dokladů je možné obrátit se na příslušný zastupitelský úřad ČR v Německu podle místní příslušnosti – více informací naleznete zde.

Cestovní pojištění a zdravotní péče v SRN

Doporučujeme českým občanům, aby u sebe měli během pobytu v SRN evropský průkaz zdravotního pojištění pro případ, že budou potřebovat lékařské ošetření. Na základě předložení Evropského průkazu zdravotního pojištění (EHIC) má pojištěnec jednoho členského státu EU na území druhého členského státu nárok na lékařsky nezbytnou zdravotní péči s přihlédnutím k povaze nemoci a očekávané délce pobytu. Poskytování zdravotní péče v rámci Evropské unie je upraveno nařízeními Rady ES, která jsou navíc platná i v několika zemích Evropského hospodářského prostoru, které členy EU nejsou. Průkaz ovšem nelze využít ve všech zdravotních zařízení a nepokrývá veškeré možné náklady, proto doporučujeme, aby si občané ČR při cestování do Německa sjednali alespoň základní cestovní pojištění.

Celní a další předpisy

Je třeba respektovat celní a další předpisy SRN týkající se dovozu určitého zboží a věcí do SRN jako např. alkohol, cigarety a tabák, je třeba dodržovat zákaz dovozu nepovolených zbraní a munice, včetně různých druhů nožů, např. vystřelovacích nožů, pepřových sprejů, výbušnin, radioaktivních a hořlavých látek, drog atd. (více naleznete zde). I přes částečnou legalizaci užívání konopí pro rekreační účely v SRN od 1. dubna 2024 nadále platí zákaz dovozu konopí do SRN v jakémkoli množství. Za nedodržení tohoto zákazu hrozí trestněprávní postih. Dovoz peněžní hotovosti nad 10.000 EUR podléhá oznamovací povinnosti při kontrole. Podrobné informace je možno získat na webové stránce německé a české celní správy.

Cesta osobním automobilem

Při vjezdu na území SRN osobním automobilem je nutno dbát na to, aby vozidlo bylo označeno mezinárodní poznávací značkou státu, v němž je přihlášeno k provozu. Pokud je toto označení součástí registrační značky vozidla, není dodatečné označení třeba. Při cestě motorovým vozidlem je možné bezcelně dovést pohonné hmoty v objemu běžné nádrže zvýšené max. o 20 l. Je třeba mít u sebe platný řidičský průkaz, technický průkaz od motorového vozidla a zelenou kartu (potvrzení o pojištění vozidla).

V SRN je důsledně kontrolován technický stav motorových vozidel, proto se doporučuje věnovat mu před cestou maximální pozornost. V případě zjištění závažné technické závady na vozidle může německá policie uložit pořádkovou pokutu nebo trvat na odstranění závady v SRN a do jejího odstranění vozidlo zadržet.

Ekologická známka

Pokud se chystáte autem vjet do některého německého města (včetně všech měst šampionátu), obstarejte si včas ekologickou známku, neboli emisní plaketu (Umweltplakette nebo Feinstaubplakette). Při vjezdu do emisních zón musí být touto (většinou zelenou) plaketou označena všechna vozidla, a to i zcela nová! Starší a znečišťující vozidla na emisní plaketu nárok nemají a vstup do ekologických zón jim bude zakázán. Přísnější pravidla platí pro dieselové vozy, ty musí splňovat minimálně EURO 4, tedy datum výroby vozidla přibližně od roku 2006. Emisní plaketu vydávají stanice technické kontroly a autorizované servisy v SRN, nebo ji lze zakoupit na internetu. V ČR lze tuto známku zakoupit u některých provozoven STK či společnosti DEKRA CZ, a.s., informace k tomuto tématu naleznete i na webu společnosti CEBIA: www.cebia.cz.

Kontakty na tísňové linky v Německu

Hasiči a záchranná služba je dostupná na telefonním čísle 112, číslo na policii je 110. Na telefonním čísle 116117 obdržíte informace ohledně lékařské pohotovostní služby v dané lokalitě pro potřeby lékařské péče mimo úřední hodiny v případě zdravotních problémů, které neohrožují život pacienta.

Doprava a vstup na stadiony

V okolí stadionů, kde se bude konat mistrovství Evropy ve fotbale, nebude umožněno parkovat osobní vozidla, návštěvníci fotbalových zápasů mohou využít k dopravě na stadion hromadnou dopravu. Držitelé vstupenky na utkání v průběhu mistrovství Evropy ve fotbale budou moci využít speciální zlevněné jízdenky Německých drah, Interrail pas při jízdě vlakem do SRN ze zahraničí v rámci Evropy a 36hodinovou jízdenku na městskou a regionální dopravu v určité spolkové zemi, kde se fotbalový zápas bude konat. Bližší informace naleznete na webové stránce pořadatele mistrovství Evropy ve fotbale EURO 2024 GmbH. Na této webové stránce v sekci Event Guide jsou uvedeny podrobné informace k jednotlivým místům konání fotbalových zápasů v SRN, včetně doprovodného programu veřejného sledování zápasů venku a kulturního programu. Více informací naleznete i na webové stránce Fotbalové asociace České republiky.

Vstup na jednotlivé stadiony, kde se bude konat mistrovství Evropy ve fotbale, bude možný jen s elektronickou vstupenkou ve speciální aplikaci UEFA v mobilním telefonu. S sebou lze mít jen malé zavazadlo či tašku o velikosti A4. Na stadionech není povoleno kouření, a to včetně elektronických cigaret. Dále nejsou povoleny profesionální fotoaparáty a větší deštníky (povoleny jsou pouze skládací deštníky).

!!! Důležité upozornění!!!

Pro vstup na stadion je třeba prokázat se platným občanským průkazem popř. platným cestovním pasem. Kopie těchto dokladů ani elektronická verze nebude pro vstup dostatečná.

Bezpečnostní situace

Německo je pro turisty obecně bezpečnou zemí. Doporučujeme zvýšenou ostražitost například před kapesními zloději. Na bezpečnost mistrovství Evropy ve fotbale budou dohlížet v SRN jak němečtí policisté, tak policisté z hostujících zemí, včetně ČR.

S ohledem na aktuální bezpečnostní situaci ve světě je ze strany německých bezpečnostních složek opakovaně upozorňováno na zvýšené riziko teroristických útoků na území Německa. Tato upozornění přicházejí nezávisle na konání velkých sportovních či kulturních akcí, ale s ohledem na to, že místa s vysokou koncentrací návštěvníků lze považovat za bezpečnostně riziková, věnují německé bezpečnostní složky zajištění bezpečnosti v průběhu EURO 2024 maximální pozornost.

Doporučujeme občanům ČR cestujícím do SRN v době konání UEFA EURO 2024 zaregistrovat se v systému DROZD (Dobrovolná registrace občanů ČR při cestách do zahraničí) – více informací naleznete zde.

Přejeme všem návštěvníkům Německa i fotbalového šampionátu příjemný pobyt a našim reprezentantům hodně štěstí.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688