Patria (Patria Finance)
Investice  |  04.06.2024 14:48:12

Volcker zkrotil inflaci, ale ne ceny (Rosenberg) (video)

Jeffrey Gundlach se domnívá, že recesi v americké ekonomice brání dřívější vysoký růst peněžní nabídky, vidí ale zároveň známky určitého ochlazování, viz první část rozhovoru pro Rosenberg Research. V části druhé s Rosenbergem mimo jiné diskutoval o dalším vývoji inflace a ekonomické aktivitě.

Gundlach poukázal na to, že v americké ekonomice nyní existují velké rozdíly v chování cen v různých sektorech a oblastech. Příkladem mohou být ceny ojetých vozů na straně jedné a ceny pojištění automobilů. Ve druhém případě totiž dochází ke znatelnému růstu, ale ceny ojetin klesají o 25 %. Různé domácnosti tak čelí různým inflačním tlakům v závislosti na tom, jaký je jejich spotřební koš.

Investor poté přešel ke svému pohledu na investice. Obecně se domnívá, že je nyní lepší se vyhýbat „nižším částem kapitálové struktury“, tedy například korporátním dluhopisům s horším ratingem. Podle experta totiž dochází ke znatelnému růstu rizikových spreadů a „existuje řada signálů blížící se recese“. K tomu dodal, že předchozí vysoký růst peněžní nabídky měl snad jen jediný pozitivní přínos, a tím byla jasná demonstrace nesmyslnosti takzvané Moderní monetární teorie. MMT podle investora v podstatě tvrdí, že lze do ekonomiky pustit velký objem peněz bez toho, aby docházelo ke zvyšování inflačních tlaků. Předchozí růst peněžní nabídky ale skončil vysokou inflací, a to podle Gundlacha dokazuje, že tato teze je mylná.

Rosenberg k uvedenému dodal, že americká ekonomika si v minulosti prošla řadou šoků, po nichž přišlo zvednutí inflace. A pak trvalo určitou dobu, než se situace uklidnila. Nyní Rosenberg pozoruje, že u „cyklických“ položek dochází k poklesu cen, opak platí u těch, které jsou svou povahou málo flexibilní. Lidé přitom běžně dělají tu chybu, že zaměňují inflaci za cenovou hladinu. Inflace je ale tempo změny cen a její pokles neznamená pokles cen. K tomu Rosenberg připomněl, že Paul Volcker je známý jako ten, kdo zkrotil prudkou inflaci sedmdesátých let. „Není ale známý jako ten, kdo zkrotil ceny.“

Během období, kdy Volcker stál v čele americké centrální banky, vzrostly podle Rosenberga ceny o 40 %. Dokázal však utaženou monetární politikou postupně snížit jejich roční růst. Mezi inflační tlaky v současné ekonomice pak lze podle ekonoma počítat deglobalizaci či změny v energetice, ale další vývoj inflace jasný není. Gundlach k tomu dodal, že podle něj v kratším období nemusí být problémem ani tak inflace, jako ekonomický útlum. Obavy má ale z toho, že Fed se vrátí ke starému způsobu uvažování a jednání. Tedy k mohutné monetární stimulaci. Podle investora na to mohou ukazovat i slova šéfa Fedu Jaye Powella, který hovořil o nutnosti snižování rozvahy Fedu tak, aby mohla být opět zvýšena v případě potřeby.

Zdroj: Youtube, Rosenberg Research

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 12:26  Má evropský průmysl budoucnost? A v čem (případně) spočívá? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Út 12:07  Tesla jako bublina či velká příležitost? (video) Patria (Patria Finance)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688