mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  04.06.2024 07:05:00

Emiráty a Česká republika navázaly spolupráci v oblasti vesmírných technologií

04.06.2024 / 06:38 | Aktualizováno: 04.06.2024 / 07:05

České velvyslanectví v Abú Dhabí ve spolupráci s Ministerstvem dopravy ČR, příslušnými oborovými asociacemi a českými firmami ve dnech 28. – 31. 5. 2024 realizovalo ve Spojených arabských emirátech podnikatelskou misi se zaměřením na vesmírný průmysl a umělou inteligenci. Česká podnikatelská delegace vedená ředitelem odboru vesmírných aktivit Ministerstva dopravy ČR, Václavem Koberou, jednala v Abu Dhabi a Dubaji s nejvyšším vedením vesmírné agentury SAE a celou řadou emirátských vesmírných výzkumných center, korporací i malých a středních firem z oblasti vesmírných technologií a služeb. Mise se uskutečnila formou projektu ekonomické diplomacie financovaného Ministerstvem zahraničních věcí ČR.

Podnikatelská mise, která do SAE zavedla zástupce 14 českých firem, univerzit a asociací (ČVUT, CzechSpace, ALKP) z oblasti kosmického průmyslu, je v historii vztahů ČR a SAE první svého druhu. Zástupci firem, asociací a vědečtí pracovníci ČVUT pod vedením ředitele odboru kosmických aktivit MD ČR, Václava Kobery, a za doprovodu českého velvyslance a obchodního rady, navštívili během 4 dnů vesmírnou agenturu SAE (UAESA), Masdar City, Mohammed Bin Zayed University of Artificial Intelligence (MBZUAI), satelitního operátora, společnost Yahsat, Mohammed Bin Rashid Space Center (MBRSC) a dubajskou obchodní komoru Dubai Chambers.

Klíčové bylo zejména jednání s vedením UAESA, generálním ředitelem Salem Butti Salem Al Qubaisi, který potvrdil velký zájem o spolupráci s ČR. V rámci návštěvy a jednání na UAESA se uskutečnilo i business fórum, kterého se kromě českých firem zúčastnila desítka emirátských protějšků, povětšinou zástupců vesmírných MSP a startups. Neméně důležité bylo jednání s generálním ředitelem MBRSC, Salem Humaid Al Marri. Jednání české delegace s generálním ředitelem MBRSC se navíc zúčastnili i dva současní emirátští astronauti – Mohammad Al Mulla a Nora Al Matrooshi. Během následného panelu dostaly české firmy příležitost se jednotlivě představit a diskutovat se zástupci MBRSC možnosti spolupráce.

Česká mise v SAE vyvolala velký zájem o spolupráci s českými firmami a výzkumnými institucemi, a odhalila skutečně rozsáhly potenciál spolupráce nejen v obchodní rovině, ale i v oblasti společného výzkumu vesmíru a vývoje kosmických technologií. Emirátští partneři proto byli pozváni na návštěvu České republiky na podzim 2024. Nesmírný význam této historicky první mise českého vesmírného průmyslu do SAE byl v symbolické rovině vyjádřen darováním české vlajky, kterou čeští zástupci převzali od generálního ředitele MBRSC. Ta byla do vesmíru vynesena prvním emirátským astronautem, Hazza Al Mansouri, v roce 2019. Předání tohoto daru symbolizuje odstartování spolupráce v této strategické oblasti mezi oběma zeměmi. Na oplátku česká strana hlavní partnery obdarovala hodnotnými pamětními mincemi s vesmírnou tématikou z dílny společnosti Česká mincovna.

Jakub Jaroš, Zastupitelský úřad ČR v Abu Dhabi


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688