Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  03.06.2024 17:51:00

Kofola hlásí za 1Q růst tržeb a EBITDA, navrhne vyplatit dividendu 13,50 Kč na akcii

Společnost Kofola odreportovala své výsledky za první čtvrtletí v pondělí po uzavření trhu. Skupina, která v prvním čtvrtletí dokončila dvě akvizice, chce s ohledem na celkově pozitivní výhled předložit valné hromadě návrh na vyplacení dividendy ve výši 13,50 na 1 akcii před zdaněním.

Celková EBITDA Kofoly v porovnání s prvním kvartálem roku 2023 vzrostla o 21,6 % na 264,8 mil. korun, a to zejména díky vyšším tržbám a stabilizaci cen energií a vybraných materiálových vstupů. Tržby firmy dosáhly v prvních třech měsících roku 2024 2,09 mld. korun, meziročně vzrostly z 1,71 mld. Výhled EBITDA pro rok 2024 zůstává zatím beze změny.

„První čtvrtletí roku 2024 bylo úspěšné. Rostoucí spotřeba domácností pomohla k růstu tržeb o 11 %. Dokázala tak eliminovat vliv zdražení, které bylo vyvoláno nesmyslným navýšením DPH pouze u nealkoholických nápojů, zatímco cukrovinek a jiných potravin obsahujících cukr se nedotklo. Největší nárůst se uskutečnil v retailových a impulsních formátech. Kromě nejsilnější značky Kofola, jejíž tržby vzrostly o 19 %, se dařilo také minerální vodě Ondrášovka a energetickému nápoji Semtex,“ říká Daniel Buryš, generální ředitel Kofoly v Česku a na Slovensku.

S ohledem na výsledky a výhled společnosti rozhodlo představenstvo společnosti Kofola ČeskoSlovensko a.s., že předloží valné hromadě návrh na dividendu ve výši 13,50 na 1 akcii před zdaněním. Termín valné hromady, kde by se mělo o návrhu rozhodovat, byl stanoven na 28. června 2024. Rozhodný den pro účast na valné hromadě je stanoven na 21. června 2024 a pro výplatu dividendy na 10. července 2024. Výhled EBITDA zůstává zatím beze změny, tedy v rozpětí 1,55 – 1,80 miliardy korun.

kofola

Dvouciferný růst tržeb zaznamenala i dceřiná společnost Radenska Adriatic. Ukazatel EBITDA se v tomto adriatickém pilíři zlepšil o více než 20 % ve srovnání s loňským rokem, což i zde umožnily stabilizované ceny surovin a energií.

UGO pokračuje v ziskovosti, tržby čerstvé divize narostly v 1. čtvrtletí o 23 %. „Ke zlepšování produktivity v segmentu zdravého rychlého občerstvení nám pomáhá mimo jiné i probíhající proces digitalizace. Počet digitálních kiosků, díky kterým si lidé pohodlně objednají své oblíbené produkty, postupně navyšujeme,“ říká Marek Farník, zakladatel UGO.

Výrobce bylinných směsí, čajů a bylinné kosmetiky, LEROS, překročil též původně očekávané plány. „Naše hlavní prodejní kanály (lékárna, gastro, maloobchod a e-shop) vykazují výkonnost nad úrovní plánu, stejně tak i nad úrovní minulého roku. Připravujeme se na nesezónní letní měsíce, abychom náskok neztratili,“ popisuje Martin Mateáš, generální ředitel LEROSu. Celkově se tržby Voňavého a čerstvého pilíře Kofoly pohybují za posledních 12 měsíců nad 1 miliardou korun, což jednoznačně potvrzuje růstovou strategii.

V letošním roce uskutečnila skupina Kofola i řadu nových akvizic. Stala se spolumajitelem rodinné společnosti Mixa Vending, která podniká v oblasti nápojových a svačinových automatů. Klíčovou akvizicí pak byl vstup do pivovarského podnikání koupí společnosti Pivovary CZ Group. „Akvizice pivovarů byla dokončena na začátku března. Aktuálně probíhá integrování nového byznysu do skupiny Kofola. Naší největší prioritou je úspěšně projít letošní sezónou,“ říká René Musila, který se stal generálním ředitelem samostatně řízeného pilíře skupiny.

Výhledy má rodinná nápojářská společnost Kofola též perspektivní. „I měsíc duben byl silný, s tržbami nad rámec loňského roku. Jsme přesvědčeni, že se nám i díky novinkám, které jsme připravili na sezónu, podaří dosáhnout ročních cílů,“ komentuje výhled Jannis Samaras, majitel a generální ředitel skupiny Kofola.

Zdroj: Kofola

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688