OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  03.06.2024 14:41:37

Při cestování jsou Češi zodpovědní. 90 % z nich se pojistí (KB Pojišťovna)

Češi jsou podle aktuálního průzkumu KB Pojišťovny při cestách do zahraničí zodpovědní. Devět z deseti si před dovolenou sjedná cestovní pojištění, má pojištění k platební kartě nebo dokonce oba typy. Pojištění léčebných výloh vůbec neřeší jen 7 % cestovatelů. Více než polovina dotázaných se letos v létě chystá odpočívat v zahraničí. Většinou zamíří do oblíbených destinací, jako jsou Itálie, Chorvatsko, Slovensko a Řecko. Stráví tam nejčastěji jeden týden.

Výsledky průzkumu nás potěšily. Nikdo by neměl rizika spojená s cestováním podceňovat. Každoročně evidujeme stovky případů, kdy klienti potřebovali zdravotní péči, kterou by bez naší pomoci obtížně finančně zvládli,“ říká Gabriela Trojanová, produktová manažerka z KB Pojišťovny, a uvádí příklady ze statistik pojišťovny: „Úraz kolene kvůli pádu v Egyptě stál přes 307 tisíc, ošetření klienta po mrtvici ve Španělsku přišlo na skoro 600 tisíc a za zlomený kotník v Egyptě přišel účet na 238 tisíc korun. Velmi drahá zdravotní léče je v USA. Před časem jsme řešili případ, kdy klientka ne vlastní vinou utrpěla zranění při autonehodě. Zdravotní péče stála celkem tři a půl milionu korun.“ 

Skoro polovina Čechů tráví svou dovolenou aktivně. 8 % respondentů dokonce uvedlo, že během dovolené rádo vyzkouší různé adrenalinové zážitky nebo rizikové sporty jako potápění, jachting, bungee jumping, horolezectví či jízdu na vodním skútru. „Jak vyplývá z průzkumu, také tady lidé myslí na rizika. Více než 72 % dotázaných odpovědělo, že si pro tyto případy sjednává připojištění rizikových sportů. U nás ho lze uzavřít jen pro vybrané členy rodiny a na konkrétní vybrané dny, kdy se chystají třeba šplhat na skály nebo se potápět. Díky tomu klienti ušetří nemalé částky,“ připomíná jednu z výhod cestovního pojištění KB Pojišťovny Gabriela Trojanová.

Dalším užitečným benefitem jsou asistenční služby. Fungují 24 hodin denně a patří k nim například tlumočení, vyhledání zdravotnického zařízení v místě pobytu nebo zajištění a uhrazení náhradní dopravy a ubytování, když se klient ze zdravotních důvodů nemůže vrátit domů v původním termínu. „Našim klientům ale nabízíme servis už před odjezdem. Například polovina lidí hledá informace o dovolenkové destinaci na internetu. Další spoléhají na cestovní kancelář nebo na rady příbuzných a přátel. U nás mají v rámci předcestovních služeb možnost předem ověřit, jaká je kvalita, dostupnost a také ceny lékařské péče v cílové zemi a tomu přizpůsobit rozsah pojištění,“ doplňuje Gabriela Trojanová.

I když si většina Čechů sjednává cestovní pojištění kdykoliv vyrazí za hranice, část lidí v rámci Evropské Unie spoléhá na tuzemské zdravotní pojištění, což se nemusí vždy vyplatit. Evropské státy mají různý přístup ke zdravotní péči. Často účtují pacientům spoluúčast nebo mají náklady rozdělené na náklady za ošetření ve zdravotnickém zařízení a náklady za práci lékařů. Ne vždy je tak evropský průkaz pojištěnce (kartička zdravotní pojišťovny) dostatečná záruka toho, že pacient nebude muset hradit výdaje spojené s ošetřením. Stejně tak evropský průkaz pojištěnce nekryje repatriaci například v případě úmrtí. Je tedy vždy lepší si cestovní pojištění sjednat.

Cestovní pojištění kryje nejen náklady na léčbu při úrazu či onemocnění. Více než třetina dotázaných Čechů ho už využila z jiných důvodů, než je řešení zdravotních komplikací. 15 % řešilo ztrátu či krádež cestovních dokladů nebo zavazadel, 12 % škody způsobené třetí osobě - například na hotelovém zařízení a 10 % zpoždění nebo zrušení letu. „Také u dalších rizik, která cestovní pojištění kryje, může být ztráta citelná. Například jsme měli klienty, kteří museli kvůli náhlému onemocnění dcerky zrušit zájezd. Z pojištění jsme jim plnili 108 tisíc za stornopoplatky. Z podobných důvodů muselo zájezd někdy zrušit zhruba 17 % lidí oslovených v našem dotazníku. A to není málo,“ uzavírá produktová manažerka Gabriela Trojanová.

Závěry průzkumu KB Pojišťovny, květen 2024

Téměř 85 % Čechů jezdí na dovolenou do zahraničí alespoň jednou za několik let. Jednou ročně jezdí do zahraničí 36 % dotázaných. 54 % dotázaných tam stráví týden, 33 % si zahraniční dovolenou užívá 10 až 14 dnů. Na otázku, kde letos stráví letní dovolenou, odpověděli dotázaní takto:

  • pouze v ČR 37 %
  • pouze v zahraničí 10 %
  • ČR i v zahraničí 42 %
  • nemám žádnou dovolenou 11 %

Na otázku, kolik letos hodlají za dovolenou utratit (doma/v zahraničí), odpověděli dotázaní takto:

Na otázku, do které země plánují letos vyrazit na zahraniční letní dovolenou, odpověděli dotázaní takto:

90 % dotázaných jede do zahraničí pojištěných (individuální cestovní pojištění, pojištění k platební kartě). Nejčastěji si sjednávají individuální cestovní pojištění, konkrétně 66 %. Pokud připočítáme i ty, kteří si k pojištění k platební kartě sjednávají ještě i individuální pojištění, je to 76 % lidí, kteří si na cestu do zahraničí sjednávají individuální cestovní pojištění. 14 % dotázaných se spoléhá jen na cestovní pojištění k platební kartě. U většiny přitom nerozhoduje, jestli jedou v rámci EU, nebo jinam. Pojistí se vždy, když jedou za hranice ČR. Čechy lze tedy, co se týká cestovního pojištění, považovat za velmi zodpovědné.

Cestovní pojištění neřeší při cestě do zahraničí jen něco přes 7 % dotázaných. Zhruba 23 % dotázaných se u sebe nebo spolucestujících již setkalo se zdravotními potížemi nebo úrazem při své zahraniční dovolené. Asi 17 % Čechů muselo někdy stornovat svůj zájezd z důvodu nemoci nebo jiné nečekané události. Více než 1/3 Čechů využila cestovní pojištění i z jiných důvodů, než je řešení zdravotních komplikací. 15 % řešilo ztrátu či krádež cestovních dokladů nebo zavazadel, 12 % řešilo škody způsobené třetí osobě (př. poškozené hotelové zařízení), 10 % zpoždění nebo zrušení letu. Téměř 37 % dotázaných tráví dovolenou aktivně. Skoro 8 % dotázaných během dovolené provozuje rizikové sporty. Bezmála 30 % z nich se však nepřipojistí. Při ověření rizik v cílové zemi lidé spoléhají nejčastěji na internet a na informace od cestovní kanceláře.

Příklady pojistných událostí řešených KBP v souvislosti se zahraničními dovolenými: 

  • Egypt – pád, úraz kolene – operace 307 070
  • USA – akutní bolest zad a břicha, ledvinové kameny – ošetření v nemocnici, bez operace 297 858
  • Egypt – zlomená noha nad kotníkem, operace 238 589
  • USA – pořezání prstu na ruce o mixér 118 954
  • USA – autonehoda, léčba a operace 3,4 mil.
  • Španělsko – ošetření nohy po šlápnutí na ježka 21 224
  • Švédsko – vykradení vozu, věci měli v autě v kufru, vše zamčeno, pod dekou, tmavá skla 227 463
  • Estonsko – poškozené zrcadlo v Airbnb 16 193
  • Portugalsko – poškození televize – klient otevřel dveře a poškodil televizi 11 706
  • Storno zájezdu – dcera před odjezdem onemocněla 108 381
  • Storno zájezdu – 3 osoby, jedna onemocněla - 151 500

Příběhy našich klientů:Dcera klienta jela se školou na výlet do Londýna. Během výletu ztratila vědomí a odvezla ji sanitka do nemocnice. Zjistilo se prasknutí cévky v mozku. Oba rodiče ještě ten den přiletěli, aby mohli být s dcerou. Slečna podstoupila v Londýně operaci a v nemocnici se léčila 4 týdny. Většina nákladů na léčbu byla uhrazena z veřejného zdravotního pojištění. Asistenční služba z cestovního pojištění pomáhala s komunikací mezi pojišťovnou a nemocnicí a se zajištěním úhrady léčebných výloh, zprostředkovala a uhradila letenky na zpáteční let do Prahy.

Klientka na Kubě dostala akutní zánět močových cest, který se vyvinul v zánět ledvin. Nemocnice chtěla zaplatit léčbu včetně léků na místě. Náklady se klientce vracely po návratu do ČR.

Klientka byla s rodinou v Londýně. Den před odletem měla dcera silné bolesti břicha v podbřišku. Byla hospitalizována pro podezření na zánět slepého střeva. Asistenční služba zprostředkovala komunikaci s nemocnicí a zdravotní pojišťovnou, zajistila a uhradila náhradní dopravu zpět do ČR a ubytování.


KB Pojišťovna je obchodní značka, kterou Komerční pojišťovna, a.s., (poskytovatel produktu) používá k marketingové komunikaci.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688