Export (export.cz)
Export  |  03.06.2024 13:20:00

Energetika, zemědělství i ekoturistika, Lesotho láká investory

Lesotho, známé jako „Království v oblacích“, nabízí nejen své přírodní krásy, ale láká také na svůj významný potenciál v oblasti obnovitelné energie, vodního hospodářství, zemědělství, textilní výroby či ekoturismu. Země je připravena modernizovat a spolupracovat s globálními inovátory, což z Lesotha činí skrytý klenot pro strategické obchodní partnerství.

Ilustrační foto: Shutterstock

Celková výrobní kapacita Lesotha se pohybuje okolo 75 MW a je postavena především na vodních elektrárnách. Přibližně stejné množství energie importuje Lesotho ze sousední JAR a Mosambiku. Téměř polovina spotřebované energie pochází z obnovitelných zdrojů a součástí vládní energetické strategie (Energy Master Plan 2018-2038) je docílit naprosté energetické soběstačnosti a následně se stát čistým vývozcem až 700 MW zelěné energie. Vzhledem k tomu, že drtivá většina rurálního Lesotha není elektrifikována, nabízí se řešení v oblasti tzv. mikro sítí (micro grids) a modulárních řešení menšího rozsahu, které by odrážely potřeby daných komunit v odlehlých oblastech Lesotha. Příležitosti v oblasti čisté energie v Lesothu dále umocňuje i relativně přehledné regulatorní prostředí a ochota udělovat licence nezávislým producentům energie.

Lesotho, často označované jako „Vodárna jižní Afriky“, hraje klíčovou roli v regionální vodní bezpečnosti prostřednictvím projektu Lesotho Highlands Water Project. Tato iniciativa zachycuje a rozvádí vodu z vysokohorských řek Lesotha až do JAR. Na druhou stranu oplývá Lesotho značnými nedostatky v oblasti sanitární infrastruktury a přístupu k pitné vodě, což však vytváří poptávku po inovativních řešeních.

Bioprodukty i konopí

Země skýtá značný potenciál, mimo jiné, v pěstování vysoce hodnotných plodin, jako jsou organické ovoce a zelenina, určené pro export do EU. České zemědělské technologické firmy mohou představit pokročilé zavlažovací systémy a techniky přesného zemědělství. Lesotho má rovněž ideální podmínky pro chov ovcí a výrobu vysoce kvalitní vlny. Díky legalizaci lékařského konopí, mohou české a lesothské společnosti spolupracovat i na vývoji a zpracování konopných produktů. V neposlední řadě pak Lesotho usiluje o rozvoj konzervárenství a chovu drůbeže (celý hodnotový řetězec).

Lesotho nabízí příležitosti v textilním průmyslu díky výhodám z programu AGOA, který umožňuje bezcelní přístup na americký trh. Významné odbytiště lesothského textilu představuje i sousední JAR a v neposlední řadě má Lesotho zvýhodněný přístup i na trh EU v režimu dohody EU-SADC EPA. České společnosti tak mohou využít své pokročilé textilní technologie a stroje k modernizaci výrobních kapacit země.

Nedotčená příroda láká

Lesotho, se svými úchvatnými horskými krajinami a bohatou kulturou, představuje ideální destinaci pro ekoturismus. Rostoucí poptávka po udržitelném cestování (očekávaný růst 14,3 % ročně), nabízí českým společnostem příležitosti investovat do ekoturistických projektů a infrastruktury, jako jsou ekologické ubytovací kapacity a různé aktivity pro cestovatele. Spolupráce v oblasti ekoturismu může nejen podpořit ekonomický rozvoj Lesotha, ale také přispět k ochraně jeho přírodního bohatství a zároveň nabídnout turistům jedinečné zážitky v nedotčené přírodě.

Obecně vzato lze podnikatelské prostředí v Lesothu považovat za stabilní a relativně transparentní, přičemž tamní subjekty projevují o spolupráci se zahraničními partnery vážný zájem.

David Vaverka, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Pretorii

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688