MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Zákony a právo  |  31.05.2024 15:24:39

Ministerstvo financí zveřejňuje pracovní verzi aktualizované verze návrhu nového zákona o účetnictví

 

Ministerstvo financí zveřejňuje pracovní verzi aktualizované verze návrhu nového zákona o účetnictví („návrh zákona“) a rámcové návrhy věcného řešení, které bude obsahem jeho prováděcích vyhlášek („návrhy vyhlášek“). Tyto dokumenty se zveřejňují v souvislosti se zahájením meziresortního připomínkové řízení k návrhu zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o účetnictví („doprovodný zákon“).

Ve finální fázi přípravy doprovodného zákona Ministerstvo financí zohlednilo i řadu připomínek a doporučení, které vzešly z projednávání návrhu nového zákona o účetnictví Legislativní radou vlády a jejími pracovními komisemi. Z toho důvodu doprovodný zákon nenavazuje na návrh zákona o účetnictví ve znění předloženém LRV, ale na návrh zákona ve znění připomínek a doporučení LRV.

Zdaleka ne všechny připomínky LRV se týkaly přesahu zákona o účetnictví do jiných částí právního řádu. V aktuálně zveřejňované verzi návrhu zákona jsou proto zohledněny jen ty oblasti, které mají významný průnik s jinými právními předpisy. Nejzásadnějšího přepracování se tak dostalo části týkající se zveřejňování, tj. problematiky dnešních výročních zpráv, na kterou navazují desítky jiných právních předpisů.

Zveřejňovaný návrh zákona je pracovní verzí. To znamená, že obsahuje jak předpokládané změny legislativního textu, tak i komentáře k jednotlivým ustanovením, které naznačují další, doposud neprovedené změny textu návrhu zákona. Výčet komentářů však nelze chápat jako úplný nebo definitivní.

Návrh zákona může doznat dalších změn v rámci vypořádání připomínkového řízení k doprovodnému zákonu.

Návrhy vyhlášek mají sloužit k lepší představě, jak bude nový zákon o účetnictví proveden podzákonnými normami. Nejedná se o návrh legislativního textu, nýbrž o vysvětlení, v čem jednotlivé účetní metody budou spočívat nebo z čeho budou vycházet. Za tímto účelem text obsahuje reference jak na stávající úpravu účetnictví, tak na pravidla obsažená v IFRS nebo interpretacích Národní účetní rady.

K návrhu zákona i návrhu vyhlášek lze zasílat komentáře a připomínky. Tato veřejná diskuse není však součástí oficiálního připomínkového řízení k doprovodnému zákonu, proto Ministerstvo neplánuje kontaktovat autory komentářů, pokud se to neukáže jako účelné, ani tyto komentáře a připomínky vypořádávat. Veškerým reakcím se však dostane pozornosti. V případě vyhlášek, až bude dokončen jejich legislativní text, bude ještě následovat standardní připomínkové řízení.

V případě rozsáhlejších komentářů (zejm. od profesních organizací) MF preferuje jejich zaslání emailem na adresu nul@mfcr.cz. V případě individuálních komentářů lze využít tento formulář.

Dokumenty ke stažení

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688