ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  31.05.2024 13:42:17

V prvním úspěšném roce jednotného patentového systému bylo zaregistrováno více než 27,000 jednotných patentů

Jednotný patentový systém: Více než 27,000 jednotných patentů

Během prvního úspěšného roku uplatňování jednotného patentového systému již Evropský patentový úřad (EPO) zaregistroval více než 27,000 jednotných patentů. To znamená, že ve všech zúčastněných členských státech platí v průměru téměř každý čtvrtý (23 %) udělený evropský patent. Tato míra se rovněž neustále zvyšuje. Míra čerpání dosahuje u žadatelů usazených v Dánsku a Polsku téměř 50 % a ve Španělsku přibližně 40 %. Většina patentů se uděluje za lékařské technologie (31 %), inženýrské stavitelství (6 %) a dopravu (5 %).

U Jednotného patentového soudu (UPC) bylo dosud zahájeno přibližně 350 případů. Tento nový soud nyní umožňuje za určitých podmínek centralizované soudní spory nejen pro jednotné patenty, pro které má UPC výlučnou pravomoc, ale také pro nejednotné evropské patenty.

Jednotný patent, který byl zahájen v červnu 2023, hraje klíčovou úlohu při dotvoření jednotného evropského trhu s patenty a stal se hybnou silou pro inovace a konkurenceschopnost EU. Systém usnadňuje podnikům ochranu jejich inovací a poskytuje jednotné kontaktní místo pro získávání a vymáhání patentů v Evropě. To podnikům umožňuje ušetřit náklady a snížit administrativní zátěž a administrativní zátěž. Vytvoření Jednotného patentového soudu rovněž snižuje zátěž a nákladnost patentových sporů a zároveň poskytuje větší právní jistotu.

V současné době se na jednotném patentovém systému podílí 17 členských států EU, které představují přibližně tři čtvrtiny HDP EU. Systém je přístupný i pro ostatní členské státy. Brzy se Rumunsko stane 18. členem.

Komise rovněž usiluje o další posílení systému vytvořením jednotného dodatkového ochranného osvědčení, které umožní jednotné prodloužení jednotných patentových práv pro konkrétní registrované léčivé přípravky a přípravky na ochranu rostlin.

Pozadí

Jednotný patentový systém je založen na dvou nařízeních EU (jednotném nařízení o patentové ochraně a nařízení o jednotném patentovém jazykovém režimu) a na mezinárodní dohodě mezi zeměmi EU o zřízení Jednotného patentového soudu. Dohoda byla ratifikována počátkem roku 2023, což umožnilo, aby jednotný patentový systém vstoupil v platnost dne 1. června 2023.

Registrace patentů spravuje Evropský patentový úřad (EPO). Za účelem získání jednotného patentu žadatel nejprve žádá o evropský patent v souladu s obvyklými pravidly a postupy Evropského patentového úřadu. Poté, co je evropský patent udělen, může majitel patentu požádat EPO, aby tomuto patentu přiznal jednotný účinek, a to do jednoho měsíce od jeho udělení, což povede k jednotnému patentu platnému ve všech zúčastněných členských státech bez jakýchkoli dalších požadavků na validaci.

Pro více informací

Internetové stránky jednotného patentového systému Komise

Internetové stránky EPO o jednotném patentovém systému

Internetové stránky Jednotného patentového soudu

Quote

Patenty mají zásadní význam pro evropské inovace a konkurenceschopnost. Nový jednotný patentový systém poskytuje jednotné kontaktní místo pro registraci patentů v Evropě, díky němuž je patentová ochrana silnější, jednodušší a méně nákladná, což je ku prospěchu všech společností, zejména malých a středních podniků. Po pouhém roce bylo zaregistrováno více než 27.000 patentů, které se vztahují na 17 členských států. Vyzývám zbývající členské státy, aby se brzy připojily k jednotnému patentu.
Thierry Breton, komisař pro vnitřní trh 2024-05-30

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Evropská unie:

St 11:53  Rozpočet EU na rok 2025 posílí financování priorit Evropy ec.europa.eu (Evropská komise)
Út 17:44  Přehled aktuálních pracovních nabídek: CINEA, EBA, eu-LISA Tvoříme Evropu (tvorimevropu.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688