Patria (Patria Finance)
Investice  |  30.05.2024 15:30:00

Rostoucí pravděpodobnost snižování sazeb v eurozóně (Nagel) (video)

Prezident Bundesbanky Joachim Nagel a člen vedení ECB hovořil na Bloombergu o svém pohledu na dění v evropské ekonomice a na monetární politiku. Na začátku hovořil o posledních datech z trhu práce s tím, že obecně jde o zpožděný indikátor, který nyní stále odráží období vyšší inflace. On sám na této rovině čeká stabilizaci, nicméně současná „síla“ dat vyžaduje od ECB pozornost.

Nagel čeká v následujících měsících pokles inflace a dá se tak očekávat i snížení sazeb. Důležité přitom je, že ECB „nejede na autopilota“. Příliš brzy je tak podle ekonoma i na diskusi o tom, zda sazby klesnou v září, červenci nebo dokonce v červnu. Zpochybnil v této souvislosti i politiku „forward guidance“, kdy se centrální banka snaží dávat dopředu najevo, jaké kroky kdy podnikne. Podle ekonoma má takový přístup smysl v době, „kdy je nebe modré a svítí sluníčko.“ Ve světě s vysokou nejistotou ale tento přístup přínosný není.

Zmíněná nejistota pramení z nemalé části stále z konfliktu na Ukrajině, k tomu se přidávají tenze v oblasti mezinárodního obchodu a určitá fragmentace světové ekonomiky. Na dotaz týkající se vývoje v USA a jeho možného vlivu na evropskou ekonomiku a inflaci pak ekonom odpověděl, že mezi oběma ekonomikami nyní existují rozdíly. Na rovině ekonomického růstu je zřejmé, že americké hospodářství je silnější. K tomu se ale zdá, že tamní inflace má hlubší kořínek. „ECB musí dělat politiku pro eurozónu,“ dodal k tomu expert s tím, že dění v USA ji ale také ovlivňuje a Nagel vidí „rostoucí pravděpodobnost snižování sazeb v eurozóně.

Například Danske bank čeká, že ECB sníží sazby už na začátku června, podle ekonomů banky to indikují prohlášení představitelů centrální banky. Očekávání jsou také nastavena na tento krok, Danske přitom míní, že k dalšímu poklesu sazeb dojde v eurozóně až v prosinci. V příštím roce by pak měly jít sazby dolů třikrát a na konci roku 2025 by se měly nacházet na 2,75 %.

Danske poukazuje na to, že inflační čísla jsou letos obecně silnější, než se čekalo. Příčinou je zejména vývoj ve službách, ve výrobním sektoru by „mělo být to nejhorší za námi“. Vývoj hlavních ukazatelů inflace ukazuje následující graf:

ff
Danske připomíná, že ECB od minulého roku klade důraz na domácí inflační tlaky. Ty podle grafu mírně polevují, ale stále se nachází příliš vysoko. Na celkově restriktivnější politiku ECB v delším období pak podle ekonomů banky ukazuje dlouhodobější inflační dynamika a také posuny v monetárních přenosových mechanismech.

Zdroj: Bloomberg, Danske Bank

https://research.danskebank.com/research/#/Research/articlepreview/b2062d98-82f3-418b-a169-1e3d39bd8ed4/EN
 
 
 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688