Export (export.cz)
Export  |  30.05.2024 10:38:00

Evropská kosmická agentura otevřela ve Vídni centrum excelence

V areálu vídeňského letiště Schwechat byl otevřen Phi-Lab Austria, první z dvanácti plánovaných center excelence Evropské kosmické agentury (ESA). Inovační centrum se chce zaměřit na aplikovaný výzkum a inovace v oblasti konstrukce družic, raket a kosmických lodí, a to včetně potřebných nových materiálů, komponent a pohonných systémů.

Foto nahoru ze souboru. Ilustrační foto: ESA

V prvních čtyřech letech svého provozu bude mít centrum k dispozici 11,2 milionu eur na celkem patnáct až dvacet projektů. V nejbližší době budou moci firmy, ale i vysoké školy a další výzkumné instituce začít přihlašovat své projekty. Ročně může být podpořeno čtyři až šest projektových týmů, přičemž první výběrové řízení proběhne již v červnu tohoto roku. Každý projekt může získat podporu ve výši 200 000 – 500 000 eur po dobu až dvou let. Kromě finanční podpory bude centrum poskytovat odborné znalosti nejen v technologických otázkách, ale například i v oblasti ochrany duševního vlastnictví, rozvoje obchodního modelu nebo udržitelnosti.

V centru sídlí i spinoffy

Prostřednictvím takzvaných scale-up investic má podpořit také rychlejší vstup na trh. Provozovatelem centra je společnost Accent Inkubator, high-tech inkubátor spolkové země Dolní Rakousko, společně s partnerskými společnostmi Tecnet Equity, Brimatech a Enspace. V prostorách zároveň otevřel své nové sídlo rakouský spinoff Enpulsion, který je světovým lídrem na poli elektrických pohonů pro malé družice. Koncept Phi-Lab by měl právě takovým firmám pomáhat při vývoji prototypů a produktů. Evropská kosmická agentura se bude taktéž podílet na výběru projektových týmů, který je plánován dvakrát ročně, a následně jim poskytne odborné kontakty v rámci sítě ESA.

Vesmírný průmysl roste

Do roku 2030 se očekává patnáctinásobné navýšení objemu kosmické dopravy. Trh se neustále mění a vyvíjí a s 10 % ročním růstem je v současné době jedním z nejdynamičtějších. Podle vedoucího laboratoře Carlose Férnandeze de Retany roste role soukromých společností na vesmírném poli a k tomu klesají náklady na start družic. Trendem je odklon od kusové výroby. Klasickým případem je situace, kdy firma má již vyvinutou družici nebo raketový pohon a chce je upravit pro komerční využití nebo sériovou výrobu. Právě na tento typ vývoje se má centrum zaměřovat.

Rakousko si s kosmickým průmyslem asociuje málokdo. Podle organizace AUSTROSPACE, která sdružuje firmy a instituce v této oblasti, ale dosahuje celkový roční obrat tohoto sektoru v zemi 125 mil. eur a globálnímu vesmírnému odvětví se věnuje na 120 firem. Převážně v Dolním Rakousku v posledních letech díky kvalitní technické a univerzitní základně vyrostlo několik společností s mezinárodním renomé zejména v oblasti pohonů a dávkování a distribuce paliva pro družice. Významně k tomu přispívají dolnorakouské univerzity aplikovaných věd a jejich spinoffy. V Grazu zároveň funguje ESA Business Incubation Center Austria s partnerskými pobočkami Startup Salzburg a zmíněným Accent Inkubator v Dolním Rakousku, které podporují start-upy, podnikatele a vědce při komerčním využití produktů a inovací vyvinutých pro vesmír v různých odvětvích ekonomiky.

Rakousko: kosmická politika i diplomacie

Od roku 2021 je generálním ředitelem ESA Rakušan Josef Aschbacher, který ještě v pozici ředitele ESA pro pozorování Země zaváděl komercializaci dat z pozorování. Koncept Phi-Lab Austria rozšiřuje tuto iniciativu na všechny oblasti vesmíru s cílem vytvořit inovace s komerčním využitím, přilákat nové aktéry do kosmického průmyslu a podpořit je při růstu. Tyto cíle naplňují Rakouskou kosmickou strategii 2030+, dle níž by se země chtěla stát nepostradatelným článkem mezinárodních hodnotových řetězců pro konstrukci a provoz vesmírných technologií i služeb, místem pro setkávání mezinárodní kosmické politiky a diplomacie a průkopníkem v oblasti udržitelnosti ve vesmíru a využití vesmírných technologií a získaných dat pro ochranu klimatu. Součástí rakouského kosmického dotačního programu Austrian Space Applications Programme (ASAP) je i podpora internacionalizace a bilaterální průmyslové spolupráce. Potenciál se tak nabízí např. v oblasti zpracování družicových snímků, v níž v Česku působí řada špičkových společností, s využitím pro ochranu životního prostředí.

Hana Brauneis, ekonomická diplomatka, Velvyslanectví ČR ve Vídni

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688