Tvoříme Evropu (tvorimevropu.cz)
Evropská unie  |  30.05.2024 09:11:00

V Praze proběhla druhá výroční konference k provádění Národního plánu obnovy

V Praze proběhla druhá výroční konference k provádění Národního plánu obnovy

Dne 16. května 2024 proběhla v prostorách Kaiserštejnského paláce každoroční konference k provádění reforem a investic Národního plánu obnovy (NPO). Konference se zúčastnili mj. zástupci Evropské komise, ministerstev a dalších institucí české veřejné správy i zástupců příjemců podpory. NPO již dosáhl poloviny svého implementačního období.

Získané finanční prostředky prostřednictvím tohoto plánu již pomohly řadě českých projektů. Výroční konference k NPO tak představovala možnost nejen ohlédnout se za již realizovanými investicemi a reformami z tohoto plánu, ale i zamyslet se nad budoucností jejich financování v rámci EU.

Konferenci zahájila generální ředitelka task force Evropské komise pro oživení a odolnost Céline Gauer a vrchní ředitel sekce fondů EU Marian Piecha z Ministerstva průmyslu a obchodu, coby národního koordinátora NPO. Vrchní ředitelka Céline Gauer zmínila pokroky, kterých země EU dosáhly v souvislosti s prováděním Nástroje pro oživení a odolnost (Recovery and Resilience Facility, RRF).

Uvedla, že RRF pomohl členským státům reagovat na výzvy posledních let i díky REPowerEU kapitolám doplněných do jejich plánů pro snižování závislosti na dovozu ruských fosilních paliv. Zároveň poukázala na časovou omezenost provádění tohoto nástroje do roku 2026. Vrchní ředitel Piecha pak ocenil zdárný proces plnění NPO, což dokazuje obdržení další platby z RRF v dubnu letošního roku.

ČR obdržela dosud na základě plnění NPO zhruba 2,7 mld. EUR z celkové podpory pro ČR 9,2 mld. EUR. ČR předložila svůj NPO Evropské komisi roku 2021. Od té doby Evropská komise poskytla finanční prostředky z nástroje RRF ve formě předfinancování i v návaznosti na dvě žádosti o platbu podané již na základě splnění příslušných milníků a cílů NPO.

V rámci konference byly představeny vybrané projekty NPO, které byly financovány z RRF. Jednalo se například projekty výstavby Centra onkologické prevence, podpory v oblasti podnikání či vybudování mokřadů v na jižní Moravě za účelem zmírnění negativních klimatických dopadů. Zároveň proběhla panelová diskuse k energetickým reformám, možnostem řešení problematiky dostupného bydlení či transformace vysokých škol. Všechny tyto oblasti byly totiž podpořeny z NPO. Mapu projektů podpořených z RRF v rámci jednotlivých členských států je možné zhlédnout zde.

Závěrečná debata konference o budoucnosti RRF a fondů politiky soudržnosti vyzdvihla především potřebu vzít si z obou nástrojů to nejlepší. Vrchní ředitel Piecha pak v souvislosti s budoucností RRF zdůraznil především potřebu snižování administrativní zátěže spojenou s realizací reforem a investic NPO. Náměstkyně ministra pro evropské záležitosti Pavlína Žáková dodala, že ČR využívá i podpůrných nástrojů EU přispívajících k implementaci reforem NPO, zejména pak podpory získané prostřednictvím Nástroje pro technickou podporu (Technical Support Instrument).

Autor: Tomáš Nalejvač

Foto: Unsplash

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688