Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  30.05.2024 06:05:30

Střípky z trhu – Pilulka nad propastí, jelikož neplní kovenanty. Hardwario se propadla do ztráty

úterý konečně zveřejněná Výroční zpráva společnosti Pilulka Lékárny (dále jen PILULKA) za rok 2023 by šla zjednodušeně okomentovat: „Ještě horší, než se čekalo“. Při zpětném pohledu se vlastně ani nelze divit, že spoluzakladatel Petr Kasa již před dvěma měsíci prodal více než 18 tis. firemních akcií při průměrné ceně cca 215 , jak jsme tehdy podrobně přiblížili v článku „Akcie PILULKA prodává už i zakladatel firmy“. Konsolidované tržby firmy PILULKA loni klesly o téměř 13 %, provozní ztráta (EBITDA) dosáhla -71,3 mil. , potažmo celkově skupina vykázala ztrátu zhruba 175 mil. . Vidina, že by se i při pozitivním nastartování hospodaření akcionáři například někdy dočkali dividendy, se zdá fata morgánou. Za dobu své existence totiž PILULKA dokázala v souhrnu již vyprodukovat ztrátu blížící se půl miliardě korun, resp. přesněji činí přes 425,7 mil. . Budoucnost/život společnosti je nyní navíc evidentně v rukou benevolentní banky.

Jak totiž poodkryla zmiňovaná Výroční zpráva, PILULKA neplní tzv. bankovní kovenanty a hrozí jí tak předčasné splacení úvěrů. Zkrátka banka má právo zesplatnit značnou část úvěrů k letošnímu 30. červnu, potažmo k 31. prosinci 2024. Jedná se o kontokorentní linku, jejíž čerpání dosáhlo ke konci loňského roku částky přes 52 mil. . V kontextu stojí za zmínku, že firma svou činností loni dále propálila hotovost, resp. ke konci roku 2023 účetnictví hovoří o stavu její hotovosti ve výši záporných již zhruba 41 mil . A to přitom loni byla PILULKA investory podpořena přítokem 67 mil. ze zvýšení základního kapitálu, resp. z prodeje nových akcií...

Před zhruba měsícem každopádně banka společnosti PILULKA zaslala tzv. waiver, tedy rozhodnutí o neuplatnění sankcí za porušení dvou finančních ukazatelů. Firma si tak zatím může oddychnout… Otázkou je, na jak dlouho. Na rizikovou situaci ohledně budoucnosti firmy upozorňuje ve Výroční zprávě i auditor, kterým je PricewaterhouseCoopers.

Vstoupí do PILULKY investor?

PILULKA zkrátka byla nucena ve Výroční zprávě mj. uvést, že: „Zesplatnění úvěrů by mohlo podstatným způsobem zpochybnit schopnost nepřetržitého trvání Společnosti“. Management je však přesvědčen, že uskutečněná restrukturalizace a vlastně již výsledky za úvodní letošní čtvrtletí dávají základ, že firma splní kritéria pro další její fungování. Složitou situaci nicméně dokládá věta: „Společnost hledá další investory/ zdroje financování k překonání tohoto ekonomického poklesu a financování dalšího růstu.“

Za 1. čtvrtletí PILULKA především díky snížení nákladů dokázala dosáhnout kladného zisku EBITDA ve výši 6,2 mil. . Stalo se tak přestože pokles byznysu zaevidovala i na domácím trhu, který byl dříve hlavním zlatým vejcem. Celkové tržby firmy propadly o více než čtvrtinu na sotva 423 mil. . Jak dopadla PILULKA v celkovém hospodářském výsledku nezveřejnila. Ve vydané samotné prezentaci pro investory ohledně byznysu společnosti navíc PILULKA o výše zmiňovaných rizicích svého možného konce pomlčela…

Jak známo na domácím trhu dlouhodobě působí řada konkurentů. V kontextu s nedávno oznámenou expanzí do lékárenského segmentu ze strany TOP domácí e-commerce firmy Alza se konkurenční prostředí přitom jistě ještě více přiostří.

Na zveřejněné firemní zprávy akcie PILULKAúterý reagovaly volatilním obchodováním v rozsahu 176-186 . Nakonec oproti úterý zakončily stagnací na 184 . Objem obchodů přesáhl 1,3 mil. , tedy byl vůbec nejvyšší od 15. března, kdy na trhu se zmiňovanými prodeji zaúřadoval Petr Kasa.

HARDWARIO i přes růst tržeb propadla do ztráty

Na trhu Start šlo loni akcie HARDWARIO vyhlásit asi jako nejvolatilnější. Předváděly EKG vývoj v rozsahu zhruba 11-17 . Z loňského negativního směrování se nicméně letos dosud nevymanily, když se drží vlastně u svých minim v cenovém rozsahu cca 11-12 . Firmaúterý rovněž zveřejnila Výroční zprávu, potažmo také pozvánku na letošní valnou hromadu.

Graf: HARDWARIO - graf kurzu akcie cz

Technologická společnost zaměřena na oblast IoT (internetu věcí) v průmyslu, díky i výrazné zakázce od společností Jablotron, loni zvýšila příjmy o 13 % na rekordních 29 mil. . Propadla se však do provozní ztráty 6,4 mil. , resp. téměř na obdobné úrovni vykázala i celkovou ztrátu, zatímco o rok dříve hospodařila se ziskem přes 1,5 mil .

HARDWARIO očekává i letos dvouciferný růst tržeb, ziskovost však nenastínila. Zmínila, že letos získala zakázku od společnosti Axilera pro vývoj a výrobu řešení pro monitorování obilných sil v Kanadě. Přinést má tržby v řádu vyšších jednotek miliónů korun.

Jiří Zendulka
V oblasti financí se pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688