olomouc.eu (Olomouc)
Z regionů  |  29.05.2024 13:35:00

Olomoučtí školáci vysbírali přes čtyři tisíce starých mobilů

Olomoučtí školáci vysbírali přes čtyři tisíce starých mobilů

Přesně 4 464 starých mobilních telefonů přinesli během dubna do škol žáci olomouckých základních škol. Do sběrové akce Odlož mobil ve škole se zapojily bezmála dvě desítky vzdělávacích institucí. Školy si rozdělili odměny v celkové výši 50 tisíc korun, tři žáci obdrželi jednu z hodnotných věcných cen, o které se soutěžilo – značkový mobilní telefon a bezdrátová sluchátka. Soutěž zorganizoval odbor městské zeleně a odpadového hospodářství magistrátu ve spolupráci s kolektivním systémem zpětného odběru elektrozařízení ASEKOL.

Počty vybraných telefonů byly kvůli spravedlivému hodnocení přepočítány jako průměr na jednoho žáka školy. Nejúspěšnější byla ZŠ Čajkovského, na níž každý ze 150 žáků přinesl v přepočtu více než 2,5 starých mobilů. Na druhé příčce se umístila ZŠ Petřkova, kde průměr na žáka činil 1,24 odevzdaných mobilních přístrojů. Třetí příčka patří Církevní základní škole Německého řádu, kde na jednoho žáka připadá 1,1 telefonů předaných k recyklaci. Organizátoři mimořádně ocenili i ZŠ Řezníčkova a ZŠ Komenium, kde v přepočtu na jednoho žáka vysbírali shodně 0,96 starých mobilů. Školy si mezi sebe rozdělí odměny ve výši 40 tisíc korun. Dalších 10 tisíc korun pak získá ZŠ Heyrovského, kde vysbírali nejvyšší počet telefonů ze všech zapojených škol – 596 přístrojů.

„Celkový počet vybraných přístrojů nás v tom nejlepším slova smyslu šokoval. Chtěli jsme zejména upozornit na správné způsoby sběru a následnou recyklaci drobných vysloužilých elektrozařízení, které stále řada lidí nevědomky nesprávně odhazuje do směsného komunálního odpadu,“ sdělil 1. náměstek olomouckého primátora Otakar Štěpán Bačák.

Odevzdané mobilní telefony čeká odborná recyklace, nebo využití na náhradní díly, včetně likvidace osobních dat. Řada surovin z recyklovaných přístrojů se tak vrátí zpět do oběhu, a nebude potřeba je nově vyrábět, ani těžit. „Potvrdilo se, že lidé často staré mobilní telefony schraňují i několik let, v českých domácnostech jsou stále podle hrubých odhadů miliony nefunkčních přístrojů. Mezi telefony se objevily i přístroje, které se téměř třicet let nevyrábějí, nebo modely, které ve své době vydržely na příjmu bez nutnosti nabíjení i několik dní, což je z dnešního pohledu neuvěřitelné,“ popsal regionální zástupce společnosti ASEKOL pro Olomoucký kraj Viktor Hýbl.

O hodnotné ceny soutěžili i samotní žáci, kteří k odevzdanému mobilu připojili kontaktní údaje a měli štěstí při losování, které proběhlo pod dohledem notáře. Zbrusu nový značkový telefon získá žák 1. třídy ZŠ Stupkova Petr Bak. Na značková sluchátka se mohou těšit Kryštof Lebeda ze 3.C na ZŠ Hálkova a Ondřej Dokládal, žák 5.B na ZŠ Řezníčkova.

„Poděkování si zaslouží především naši pedagogové, děti i jejich rodiče. Hlavní výhra v podobě nového telefonu byla motivací zejména pro žáky z 1. stupně, kteří prohledali šuplíky doma či u prarodičů a vysloužilé přístroje odevzdali ve škole,“ upřesnila zástupkyně ředitele ZŠ Heyrovského Ludmila Balíková.

Obdobná akce proběhla úspěšně v minulosti v knihovnách v regionu, sběr telefonů aktuálně probíhá na vybraných středních školách a dalších vzdělávacích institucích v celém Olomouckém kraji.

Další informace jsou k dispozici na stránkách www.odlozmobil.cz

Fotografie:

| Poslední úprava: 29. května 2024 (st)

A.I.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688