Cestování  |  29.05.2024 10:18:26

S včasným nákupem letních dovolených Češi ani letos neotálí

dovolena ilustrační

Zájem o letní dovolené byl loni rekordní. Čísla ale napovídají, že by letošní léto mohlo být ještě úspěšnější. Zájezd si totiž u cestovních kanceláří pořídilo už o desítky tisíc klientů více než loni touto dobou. Největší zájem mají Češi o tradiční a prověřené destinace u Středozemního moře. Dovolenou si chtějí zajistit předem a nečekají proto až na Last Minute nabídky. Ty budou totiž v nejoblíbenějších termínech a destinacích velmi omezené. S včasným nákupem dovolené se pak pojí i pojištění jejího zrušení. Díky němu je klient chráněn v případě, kdy na plánovanou dovolenou nemůže odjet. U ERV Evropské pojišťovny je pojištění storna součástí dvou třetin smluv cestovního pojištění.

Rok 2023 byl z pohledu letních dovolených rekordní. Nadcházející léto ho ale zřejmě překoná. Letošní zájem je dokonce vyšší než v předpandemické sezóně 2019. Zvyšující se poptávku potvrzuje CK Blue Style. „ Loňský rok byl rekordní jak pro nás, tak pro celý český trh. A vidíme, že prodeje letos dále rostou. Už před zahájením nabídky Last Minute zájezdů, tedy před hlavní letní sezónou, jsme měli prodáno zhruba 60 procent kapacit loňska,“ říká Lucie Hasman, tisková mluvčí CK Blue Style.

Stejně pozitivně situaci vidí i Jan Bezděk, tiskový mluvčí CK FISCHER: „Zájem o letní zájezdy je momentálně vyšší, než byl v loňské rekordní sezóně, dovolenou si už koupilo o desítky tisíc klientů víc než loni touto dobou. Ve srovnání s předcovidovou sezónou 2019 je to nárůst v desítkách procent. Dosavadní čísla tedy napovídají, že by letošní léto mohlo být ještě úspěšnější než to loňské.“

Širší nabídka letů z regionálních letišť

Češi letos neplánují velké změny. Největší poptávka je totiž opět po prověřených a dlouhodobě oblíbených destinacích u Středozemního moře. Mezi favority Čechů patří Turecká riviéra, řecké ostrovy, Španělsko, Itálie, Spojené arabské emiráty nebo Egypt.

Cestovní kanceláře do těchto destinací výrazně rozšířily nabídku letů z regionálních letišť. Na dovolenou tak bude například s CK FISCHER možné kromě Pardubic snadno odletět i z Českých Budějovic nebo Karlových Varů. „Nově jsme letos zařadili přímé lety do italské Apulie a z Brna na Sardinii. Novinkou v nabídce je i řecký ostrov Limnos“ doplňuje Jan Bezděk.

Novinky pro své klienty připravila také CK Čedok. „Letos jsme naplánovali největší expanzi co do počtu zájezdů, tak i počtu destinací, včetně novinek na jednotlivých letištích. Pokračujeme v odletech ze všech šesti českých letišť a ze tří letišť na Slovensku. Vůbec nejvíce novinek čeká toto léto Ostravu, a to celkem sedm, další destinace jsme připravili také pro Brno i České Budějovice, kde zahajujeme druhou sezonu. Letos kromě tradičních destinací navyšujeme počty letů do Albánie, Itálie, na řecký ostrov Thassos, na Krétu nebo do Tuniska,“ říká o rozšíření nabídky Kateřina Pavlíková, tisková mluvčí CK Čedok.

Zájem o First Minute nabídky byl mimořádně silný, Last Minute pobyty proto budou omezené

Češi letos nechtějí výběr destinace podcenit. Dokazuje to fakt, že stovky tisíc klientů si dovolenou pořídily dopředu a s nákupem nevyčkávají až na poslední chvíli. Je proto nutné počítat s tím, že nabídka Last Minute zájezdů do nejoblíbenějších destinací bude omezená. Zejména v oblíbených termínech jako je například začátek července. „U prázdninových termínů, oblíbených a klubových hotelů jsou už teď místa velmi omezená, rodinné pokoje jsou v některých datech vyprodané, proto doporučujeme nečekat,“ upozorňuje Kateřina Pavlíková.

Vybrat si dovolenou s co největším předstihem doporučuje i Lucie Hasman: „Obecně lze ale určitě jen doporučit výběr dovolené s co největším předstihem, aby měl zájemce opravdu širokou nabídku jak hotelů, tak i termínů dovolených. A navíc při koupi v režimu First Minute získá kromě nejširší nabídky také výhody jako třeba děti zdarma, slevy pro stálé klienty a další.“

Nemoc, úraz, rozvod, ztráta zaměstnání. Pojištění storna ochrání i v mnoha dalších případech

Při cestování do zahraničí je třeba myslet na sjednání kvalitního cestovního pojištění. Zejména při včasném nákupu zájezdu je potom vhodné sjednat si u pojišťovny i storno pojištění. „Pojištění storna klienti využijí v případech, kdy nebudou moct na plánovanou dovolenou vyrazit. Oceňují ho u nás především početnější rodiny s malými dětmi,“ říká Vlastimil Divoký, manažer marketingu a komunikace ERV Evropské pojišťovny. Storno pojištění se ale hodí i jednotlivcům. „Pojištění storna lze jednoduše uplatnit v případě, kdy klient nemůže za hranice vyrazit ze zdravotních důvodů,“ doplňuje Vlastimil Divoký. Jako důvody, na základě kterých ERV Evropská pojišťovna klientům vyplatí pojistné plnění, lze uvést třeba poškození bydliště, zrušení schůzky obchodním partnerem, dopravní nehodu cestou na letiště nebo předvolání k soudu.

Obecně platí, že nejjednodušší je si storno sjednat v balíčku rovnou s cestovním pojištění při uhrazení první zálohy cestovní kanceláři. Nejpozdějším termínem pro pojištění zájezdu je potom datum doplatku zájezdu.

ERV Evropská pojišťovna

ERV Evropská pojišťovna je součástí největší světové skupiny cestovních pojišťoven, patří do rodiny ERGO a Munich Re, jedné z vedoucích světových zajišťoven. Toto silné mezinárodní zázemí jí umožňuje být i v České republice nositelkou světových trendů ve svém oboru.

ERV Evropská nabízí nejširší spektrum vysoce kvalitních produktů od pojištění pro individuální jednorázové cesty přes celoroční pojištění až po skupinové pojištění pracovních cest. Již potřinácté byla Asociací českých pojišťovacích makléřů zvolena Pojišťovnou roku v kategorii Specializované pojištění.

Více informaci na: online.ervpojistovna.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy k cestování








?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688