ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  28.05.2024 12:06:00

Evropské vody ke koupání jsou i nadále bezpečné

Evropské vody ke koupání jsou i nadále bezpečné

Podle nejnovější výroční zprávy o vodách ke koupání, která byla dnes zveřejněna, naprostá většina lokalit ke koupání v Evropě splňovala v roce 2023 nejpřísnější „vynikající“ normy kvality koupání. To představuje 85,4 % oblíbených vod ke koupání v EU. Až 96 % všech úředně určených vod ke koupání v EU splňovalo minimální normy jakosti, přičemž pouze 1,5 % bylo klasifikováno jako „nedostatečná“.

Hodnocení, které vypracovala Evropská agentura pro životní prostředí (EEA) ve spolupráci s Komisí, poukazuje na to, kde mohou plavci letos v létě nalézt bezpečná místa ke koupání v Evropě. Zaměřuje se konkrétně na bezpečnost koupání, a to prostřednictvím monitorování bakterií, které mohou způsobit závažné onemocnění lidí, a nikoli na obecnou kvalitu vody.

Největší podíl vynikajících vod ke koupání se nachází v Řecku, Chorvatsku, na Kypru a v Rakousku. V Belgii, Bulharsku, Lucembursku, na Maltě, v Rakousku a Rumunsku všechny úředně určené vody ke koupání splňovaly v roce 2023 alespoň minimální normu jakosti.

Jakost pobřežních vod ke koupání je ve srovnání s vnitrozemskými vodami obecně lepší. V roce 2023 mělo 89 % klasifikovaných pobřežních lokalit ke koupání vynikající kvalitu ve srovnání s téměř 79 % vnitrozemských vod ke koupání.

Od přijetí směrnice o vodách ke koupání v roce 2006 se podíl vod ke koupání s nízkou kvalitou vody v posledním desetiletí snížil a od roku 2015 je nyní stabilní. Zdravotní rizika vyplývající z plavání ve vodách ke koupání jsou však přetrvávajícím problémem, neboť v roce 2023 bylo v EU nahlášeno 321 „špatných“ lokalit.

Pozadí

Posouzení dnešní zprávy vychází z monitorování 22,081 lokalit ke koupání v celé Evropě, které byly agentuře EEA nahlášeny za sezónu 2023. Patří sem lokality ve všech členských státech EU, dále v Albánii a Švýcarsku. Vychází z údajů vykázaných členskými státy za koupací sezony 20202023.

Společně s letošní zprávou o vodách ke koupání EEA zveřejnila i aktualizovanou interaktivní mapu, která udává kvalitu vody v jednotlivých lokalitách ke koupání. K dispozici jsou rovněž aktualizované zprávy o jednotlivých zemích a také informace o provádění směrnice v členských státech.

Ačkoli většina evropských vod ke koupání je z bakteriologického hlediska ve vynikajícím stavu, znečištění povrchových a podzemních vod zůstává značné a může být zhoršeno měnícím se klimatem. V nadcházejících letech bude klíčové zlepšit odolnost lidí a životního prostředí vůči vodě.

Směrnice o vodách ke koupání, která doplňuje rámcovou směrnici o vodě, je jedním z několika právních předpisů EU, které vodu chrání: směrnice o normách environmentální kvality, směrnice o podzemních vodách, směrnice o dusičnanech, rámcová směrnice o strategii pro mořské prostředí a směrnice o čištění městských odpadních vod.

V souvislosti se Zelenou dohodou pro Evropu a akčním plánem pro nulové znečištění Komise posuzuje, zda je směrnice o vodách ke koupání i nadále vhodná pro účely ochrany veřejného zdraví a zlepšení kvality vody, nebo zda je třeba stávající pravidla zlepšit, a navrhuje příslušné aktualizace, včetně nových parametrů, které umožní lepší budoucí posouzení kvality vod ke koupání.

Zpráva je zveřejněna během každoročního Zeleného týdne Evropské komise, včetně konference „Směrem k Evropě odolné vůči vodě“, která začíná 29. května v Bruselu. V rámci Zeleného týdne EU zahajuje Komise kampaň #WaterWiseEU osvětovou kampaň o potřebě změnit způsob hospodaření s vodou, jejího využívání a oceňování. To povzbudí lidi k tomu, aby „zjistili vodu rozdílně“ a hledali řešení různých problémů s vodou, kterým dnes čelíme.

Pro více informací

Posouzení kvality vod ke koupání v roce 2023, včetně informativních přehledů o jednotlivých zemích a interaktivní mapy

Pravidla EU upravující kvalitu vod ke koupání

Přezkum směrnice o vodách ke koupání

Quote

Plavání v nekvalitních vodách ke koupání nepředstavuje pouze zdravotní riziko; rovněž podkopává důvěru našich občanů. Vzhledem k tomu, že převážná většina lokalit ke koupání v celé Evropě dosahuje vynikající kvality, mohou Evropané letos v létě požívat bezpečných norem pro své plavecké aktivity. Na základě komplexních právních předpisů EU v oblasti vody a našeho cíle nulového znečištění jsme i nadále neochvějně odhodláni zvyšovat odolnost vůči vodě a usilovat o zajištění trvale vyšší úrovně ochrany. Toto odhodlání má zásadní význam jak pro zdraví našich lidí, tak pro ochranu našeho životního prostředí a zajišťuje, aby Evropa zůstala světovým lídrem v oblasti kvality vody a správy životního prostředí.
Virginijus Sinkevičius, komisař pro životní prostředí, oceány a rybolov 2024-05-27

Je povzbudivé znovu vidět, že evropští občané mohou těžit z výhod značných investic do zlepšení kvality našich vod ke koupání, aby byly co nejčistší. Pokračující pravidelné monitorování našich pobřežních vod, řek a jezer a dalších sladkých vod ze strany členských států bude mít zásadní význam pro naše zdraví a dobré životní podmínky a pro životní prostředí, neboť změna klimatu vede k extrémnějšímu počasí, jako jsou silné deště, které mohou mít negativní dopad na kvalitu vody.
Leena Ylä-Mononen, Executive Director of the European Environment Agency 2024-05-27

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688