mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  27.05.2024 19:09:00

Zástupci českých aerospace firem se v Montréalu zúčastnily intenzivního networkingového programu

27.05.2024 / 18:37 | Aktualizováno: 27.05.2024 / 19:09

České aerospace firmy po dvou letech opět zavítaly do Montréalu na Aerospace Innovation Forum, největší setkání leteckého průmyslu svého druhu v provincii Québec. V rámci projektu na podporu ekonomické diplomacie se na akci úspěšně prezentovalo i několik skvělých českých aerospace firem, které mají o kanadský trh a spolupráci s místními partnery velký zájem.

Mezinárodní fórum pro inovace v letectví a kosmonautice, které se konalo 21. a 22. května v Montrealu, bylo devátým pokračováním jedné z nejvlivnějších akcí svého druhu v Kanadě.

Fórum se věnuje propagaci nejmodernějších technologií a nejlepších postupů v leteckém průmyslu, což z něj činí jednu z nejdůležitějších událostí jak pro kanadské, tak i mezinárodní inovace v leteckém průmyslu. Vzhledem k tomu, že letošní ročník byl zaměřen zejména na udržitelnost, služby příští generace v oblasti údržby, oprav a generálních oprav (MRO) a mezinárodní spolupráci, poskytlo fórum české delegaci ve složení Czech Aerospace Cluster, Uptim.ai, ONE3D a CzechInvest ideální platformu pro prezentaci českých odborných znalostí, inovací a schopností v oblasti leteckého průmyslu vůči mezinárodnímu publiku, jakož i prozkoumání obchodních příležitostí na kanadském trhu.

Zástupci českého průmyslu se zúčastnili intenzivního networkingového programu, v rámci kterého se setkali s podniky, vládními agenturami a průmyslovými asociacemi, včetně společností jako Bombardier, CAE, nové platformy Initiative for Sustainable Aviation Technology (INSAT) zodpovědné za koordinaci a urychlení vývoje udržitelných technologií, zástupci Ministerstva národní obrany, Národní výzkumné rady (NRC) či konsorcium CRIAQ, se kterým se poslední dva roky intenzivně pracuje na vytipování projektů spolupráce s českými partnery.

Schůzky a diskuse představily schopnosti českého leteckého průmyslu a otevřely dveře novým obchodním příležitostem v Kanadě. Pravidelná účast na aerospace akcích v Montréalu se začíná vyplácet. Quebécká aerospace komunita bere českou účast a firmy vážně a dle toho vypadá zájem o český stánek a jednotlivá jednání.

Češi se letos na akci opravdu neztratili, ba právě naopak. Mezi českými a kanadskými podniky bylo uzavřeno několik předběžných dohod, jejiž realizace závisí na schválení financování. Zástupci společnosti Bombardier vyjádřili například velký zájem o české technologie optimalizace designu a vyjádřili přání v dialogu pokračovat s cílem usilovat o další obchodní příležitosti. Účastníci měli rovněž možnost vidět existující vazby mezi kanadským a českým leteckým průmyslem prostřednictvím letounu Horizon Cavorite X7 EVTOL, jehož funkční prototyp byl na fóru prezentován. Cavorite X7 je hybridně-elektrický letoun s dlouhým doletem a koncepcí VTOL pro sedm cestujících, určený pro pokročilou leteckou mobilitu (AAM). Jeho navrhované využití zahrnuje vzdálenou lékařskou evakuaci, reakci na katastrofy, přepravu nákladu a komunální aplikace. Letoun využívá český motor MGM Compro pro funkci tahu letadla dopředu, což je klíčový prvek letadla, který jej odlišuje od konkurenčních letadel EVOTL. Společnost MGM si v kanadském leteckém průmyslu vybudovala dobrou pověst a použití jejích motorů pro kanadské letouny je odrazem reálných obchodních příležitostí v kanadském leteckém průmyslu a příkladem globálního dopadu a konkurenceschopnosti české letecké techniky.

Kromě řady přímých obchodních jednání se Petr Tomášek, výkonný manažer Moravského leteckého klastru, zúčastnil také panelové diskuse spolu se zástupci německého a britského leteckého klastru o mezinárodní spolupráci v leteckém průmyslu. Panel se zabýval tématy jako mezinárodní spolupráce, způsoby zapojení Afriky a Blízkého východu do leteckého průmyslu nebo vládní podpora regionálních průmyslových strategií a inovace v oblasti udržitelného letectví. Diskutující zdůraznili význam mezinárodní spolupráce především s ohledem na ekologické aspekty letectví, které jsou hnací silou dnešních nových inovací, jako jsou elektrická a vodíková letadla, kterým právě společné iniciativy a spolupráce nesmírně prospívají.

Široké možnosti českého leteckého průmyslu, od výzkumu materiálů až po výrobu letadel, vzbudily velký zájem kanadských výrobců, výzkumníků a studentů. Tento zájem podtrhuje potenciál průmyslu přispívat k mezinárodním iniciativám v oblasti leteckého průmyslu a těžit z nich, zejména v Kanadě. Zájem o Moravský letecký klastr, resp. jeho členy ze strany výzkumných pracovníků a studentů rovněž poukázal na možnosti vzdělávací výměny a rozvoje pracovních sil mezi Kanadou a Českou republikou. Během několika setkání s kanadskými studenty, včetně těch, kteří studují letecké inženýrství a údržbu letadel, vyjádřilo přání studovat na českých institucích nebo se účastnit stáží v českých leteckých a kosmických podnicích, které mohou být podpořeny prostřednictvím programu mezinárodní kreditové mobility Erasmus+ KA171. Tento zájem naznačuje potenciál pro podporu vzdělávacích partnerství a rozvoj kvalifikované pracovní síly vybavené pro řešení aktuálních výzev v rychle se rozvíjejícím leteckém průmyslu, zejména v oblasti udržitelného letectví a dálkově řízených letadel.

Kromě aktivit na samotném fóru se delegace setkala s kanadským klastrem kosmického průmyslu Space Canada, se kterým diskutovala možnosti spolupráce v oblasti komerčních i nekomerčních kosmických iniciativ. Tato jednání vyzdvihla schopnosti a připravenost České republiky zapojit se do rostoucího kosmického sektoru a otevřela možnosti pro společné projekty a inovace v oblasti kosmických technologií.

V rámci fóra došlo i k několika zásadním oznámením. Tím největším bylo představení nové inovační zóny v Montrealu, která získá finanční prostředky ve výši stovek milionů dolarů. Projekt představující zásadního inovační ekosystém má přilákat investory a spolupracovníky světové úrovně a má rovněž posunout úroveň mezinárodní spolupráce v oblasti inovací a urychlí přechod na udržitelnou a inteligentní leteckou mobilitu. V minulosti si již několik českých firem uvědomilo významný potenciál, který toto jedno z nejvýznamnějších světových center leteckého průmyslu skýtá, a to od nalezení partnerů a obchodních příležitostí, zapojení do vědecké spolupráce, až po možnosti zřízení místních poboček. Vytvořením inovační zóny získává atraktivita tohoto regionu pro české firmy ještě na větším významu.

Akce byla již tradičně realizována za finanční podpory Ministerstva průmyslu a obchodu ČR jako projekt ekonomické diplomacie PROPED ve spolupráci ZÚ Ottawa a agentury CzechInvest.

Jan Kubačka, ekonomický diplomat
Alex Journeaux, ekonomický specialista
Velvyslanectví ČR v Ottawě







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688